Muğla'da Sığırlarda görülen ve halk arasında "Afrika Çiçeği Hastalığı" olarak bilinen Nodüler Ekzantemi hastalığına karşı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri tarafından çalışma yapılıyor.
Köyceğiz İlçesine bağlı Çandır mahallesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında hayvan sahipleri bilgilendirildi.
Çandır Mahallesinde hayvancılık yapan Asiye Eşkol, inekleri karantina altında tuttuklarını belirterek, yaşanan durumdan tedirginlik duyduklarını ifade etti. Eşkol; "Hayvanlarımızdan doku parçası alındı, tahlil sonuçlarını bekliyoruz. Sonuçlar kötü gelirse imha edilsin. 13 yıldır hayvancılık yapıyorum. Ancak bu bezeler bizim hayvanlarımızın sırtında yıllardır görülen bir şey. Bu hiçbir zaman açık bir yara haline gelmedi. Geçimimizi hayvancılıktan sağlıyoruz. Mağdur olmak istemiyoruz. Olayın araştırılmasını istiyoruz. Hastalıklı hayvanların itlaf edilmesine karşı değiliz ancak, hasta denilen hayvan itlaf edildikten sonra oturduğumuz evin 50 metre ilerisinde bahçemize gömüldü. Böyle bir şeyin yaşanmasını istemiyoruz" diye konuştu.
30 yıldır hayvancılıkla uğraştığını ifade eden Esin Kiriz ise, "Ben bu işi eşimle birlikte yıllardır yapıyorum. İneklerimizin herhangi bir hastalığı yok. Sağlıklı olduğuna inanıyorum. Örnek alınan hayvanlarda halk arasında üveyi denilen bir çeşit kurtçuk var. Yine de tahlil yapılsın. Hayvanlar incelemeye alınsın" dedi.
Konu ile ilgili Muğla Valisi Amir Çiçek tarafından yapılan yazılı açıklamada, hastalığın insanlara bulaşmasının söz konusu olmadığına vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi; "Halk arasında "Afrika Hastalığı" olarak bilinen Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı (Lumpy Skin Disease) ilk olarak 2013 yılında Akdeniz Bölgesinde tespit edilmiştir. Bulaşma; hayvan hareketleri, kan ile beslenen sivrisinek, kene ve sokucu sinekler aracılığıyla ve daha az olarak direkt temas ile şekillenmektedir. İnsanlara bulaşma söz konusu değildir. Hastalık, ilimizde ilk defa 2015 yılında görülmüştür. Yapılan mücadele ve karantina tedbirleri ile hastalık kısa sürede söndürülmüştür. Labaratuvar analiz sonuçları ve resmi veteriner hekimlerin muayeneleri sonucunda İlimiz genelinde 28 baş sığır cinsi hayvanda hastalık tespiti yapılmıştır. Bakanlığımızın 2016 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi kapsamında hastalık tespiti yapılan bu hayvanların tümü hastalığın yayılmasını önlemek için imha ve itlaf edilmiştir. Bu hayvanların bedelleri Bakanlığımızca ödenmektedir. Hastalıkla mücadele amacıyla, 2015 yılında 113.522 baş sığır cinsi hayvan ve 2016 yılında 138.903 baş sığır cinsi hayvan aşılanmış olup aşılama çalışmaları devam etmektedir. İlimizin Menteşe İlçesinde 2 mahallede, Köyceğiz İlçesinde 4 mahallede, Ula İlçesinde 3 mahallede olmak üzere 9 mahallede hastalık tespiti yapılmış ve mahallelerde 10 kilometre yarıçaplı alanlar koruma ve gözetim bölgesi ilan edilerek bu bölgelerde hayvan giriş ve çıkışı yasaklanmıştır. Ayrıca hastalık çıkan mihraklarda; dezenfeksiyon, eğitim, duyuru çalışmaları yapılmıştır. Yine hastalıkla mücadele kapsamında Muğla Büyükşehir Belediyesine ait Bayır Hayvan Pazarı geçici olarak kapatılmıştır" - MUĞLA
Son Dakika › Yerel › Muğla'da 'Afrika Çiçeği Hastalığı' Mücadelesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?