Mukaddes Miras Mushaf-ı Şerif Sergisi Erzurum'da - Son Dakika
Yerel

Mukaddes Miras Mushaf-ı Şerif Sergisi Erzurum'da

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın himayelerinde İslam Kültür Sanat Platformu'nun katkılarıyla gerçekleştirilen serginin açılışı, İçişleri Bakanı Efkan ve Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in katılımıyla yapıldı Diyanet İşleri Başkanı Görmez: "Hattın her çeşidine dair yeryüzünde en meşhur hattatlar bizim milletimizin fertleri arasından çıktı.

19.04.2014 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın himayelerinde İslam Kültür Sanat Platformu'nun katkılarıyla gerçekleştirilen Mukaddes Miras Mushaf-ı Şerif sergisinin açılışı, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in katılımıyla yapıldı.

Kutlu Doğum Haftası kapsamında Yakutiye Medresesi'ndeki serginin açılışında konuşan Görmez, Allah'ın "Cemal" sıfatının yer yüzündeki en büyük tecellisi olan Hz. Muhammed'in doğumunu kutlamanın sevinci içinde olduklarını belirtti.

Kutlu Doğum Haftası'nın bütün insanlığa barış ve huzur getirmesini dileyen Görmez, Kur'an-ı Kerim'in Mekke'de hasıl olduğunu, Kudüs'te okunduğunu ve İstanbul'da yazıldığını anımsattı.

Ecdadımızın Kur'an-ı Kerim'in hattına çok büyük önem verdiğini söyleyen Görmez, şunları kaydetti:

"Hattın her çeşidine dair yeryüzünde en meşhur hattatlar bizim milletimizin fertleri arasından çıktı. Hatta Osmanlı sultanlarından pek çoğu hattat olmuştur. Hala camilerimizde çeşitli yerlerde en güzel levhalar onlar tarafından yazılmış, gönderilmiştir. Mimarimizin üzerine nakşedilmiş hatların her birisi medeniyet abidesidir. Bizim sadece tarihi bir mezarlığımızın bir kapısından girip öbür kapısından çıkan alim olarak çıkar. Her mezar taşında öyle muhteşem ayetler, öyle muhteşem hadisler, öyle muhteşem sözler yazılmıştır ki milletimizin en müstesna yönlerinden birisini teşkil ediyor."

Görmez, Erzurum'un hattatlarıyla da meşhur olduğunu dile getirerek, geçen hafta İstanbul'da bir araya geldikleri hattatların birçoğunun Erzurumlu olduğunu söyledi.

Bu serginin Anadolu'nun pek çok şehrinden geçtiğini, Erzurum'da da açılmasın anlamlı olduğunu anlatan Görmez, "İçeriye girince sadece bize ait hatlar değil. Hindistan'da 9. asırda yazılmış hatlardan, Cezayir'de, Türkistan'da, Maveraünnehir'de 9. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar İslam dünyasında en meşhur hattatların, farklı ekollere mensup hattatların kaleme aldığı Mushaf-ı Şerif'leri birlikte göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Görmez, hat sanatı açısından son yüzyılın zirvesinde olunduğuna dikkat çekerek, "Bu konuda başkanlık olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışmaktan büyük bir iftihar duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bilhassa hanımefendiler arasında hat sanatına öncü olabilecek beyefendileri geride bırakmaya çalıştıklarını müşahede etmekten duyduğum memnuniyeti de ifade etmek istiyorum."

Mukaddes Miras Mushaf-ı Şerif sergisinde 9. asırdan 19. asra kadar İslam dünyasının muhtelif yerlerinde hattatların kaleme aldıkları ve nice büyük insanların eline alıp okudukları mushafların görüleceğini belirten Görmez, şöyle devam etti:

"Onlar hep birlikte bize lisanı hal ile şöyle diyecekler, 'Ben öyle bir kitabım ki beni temaşa etmek ibadettir ama ben siz temaşa edesiniz diye gönderilen bir kitap değilim. Ben bir hayat kitabıyım. Ben kainatın ayetleriyle benim ayetlerimi yer yüzünde birleştiresiniz diye gelen bir kitabım. Ben medeniyetler kuran bir kitabım. Ben bütün insanlığa hakkı, hakikati, adaleti fazileti getiren bir kitabım. Beni okuyan ilk tabilerim büyük şehirler kurdular ama son yıllarda beni okuyan tabilerim şehirleri harabeye çevirdiler. Allah, beni siz beni okuyarak birleşesiniz diye gönderdi ama beni okuyanlar tefrikaya düştü' diye şikayet edecektir. Yarın ahirette Kur'an-ı Kerim'in bunlar Kur'an-ı Kerim'i terk etti diye şikayet edeceği ifade edilir. Bu lisanı hal ile de içeri girdiğimizde bu mushafları gözle değil gönül dünyamızla temaşa edelim."

Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve serginin sanat danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Özcan da serginin 30 Nisan'a kadar gezilebileceğini söyledi.

İçişleri Bakanı Ala ise Kutlu Doğum Haftası'nı kutlayarak, "Burada bence çok önemli bir açılış gerçekleştiriyoruz. Bu eserler, kıymetlendirmek için kelimelerin yeterli olmadığı eserler Erzurumlu'ların hizmetine sunulmuş oluyor. Bu sergimiz ücretsizdir. Hiçbir prosedüre, sorguya tabi değildir. Bu tür etkinlikler yaparız da vatandaşımız buraya nasıl gelineceğini bilemeyebilirler. Cumhuriyet Caddesi'nden geçen her vatandaşımız burada sergilenen eserleri görebilirler. Bir daha göremeyebilirler" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Ala ve Görmez ile Vali Ahmet Altıparmak, AK Parti Erzurum Milletvekili Recep Akdağ ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen tarafından serginin açılış yapıldı.

Başkan Sekmen'e ziyaret

Görmez, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen'i makamında ziyaret etti.

Sekmen, Görmez'i Erzurum'da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "Bir toplumun manevi yapısı eksikse bu toplumun ilerlemesi mümkün değildir. Sizinle birlikte Diyanet İşleri Başkanlığımız önemli bir işlev kazandı. İnşallah biz de elimizden gelen desteği vereceğiz" dedi.

Erzurum'da 3 gündür çeşitli temaslarda bulunduklarını ifade eden Görmez, her yıl Kutlu Doğum Haftası'nın bilimsel sempozyumunun farklı bir şehirde yapıldığını kaydetti.

Görmez, ziyaretin anısına Sekmen'e "Hadislerle İslam" ansiklopedisi ve Divan serisini verdi. Sekmen de Görmez'e, Oltu taşı namaz tesbihi ile Alvarlı Efe Hazretlerinin "Nazlı Niyazlar" eserini takdim etti. - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mukaddes Miras Mushaf-ı Şerif Sergisi Erzurum'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement