Nevzat Kösoğlu: "Milli Kültür Tehdit Altında" - Son Dakika
Yerel

Nevzat Kösoğlu: "Milli Kültür Tehdit Altında"

Nevzat Kösoğlu: "Milli Kültür Tehdit Altında"

Yazar Nevzat Kösoğlu, milli kültürün ailede ve eğitim kurumlarında yeterince öğretilemediğini belirterek, Türk milli kültürünün tehdit altında olduğunu söyledi.

27.03.2012 17:30

Yazar Nevzat Kösoğlu, milli kültürün ailede ve eğitim kurumlarında yeterince öğretilemediğini belirterek, Türk milli kültürünün tehdit altında olduğunu söyledi.

Atatürk Üniversitesi'nin çağrılısı olarak Erzurum'a gelen ve Kültür Merkezi'nde "Milli Kültür" konulu bir konferans veren Kösoğlu, kültürü insanın doğaya katkıları olarak tanımladı.

İbn-i Haldun'dan ödünç aldığı "asabiye" kavramı ile milli kültürleri temellendiren Kösoğlu, "Hangi millete ait olursa olsun, bütün asabiyeler, kültürdür. Asabiye ne kadar güçlü ise sosyal gerilim de o derece güçlüdür. Bu güce sahip olan milli kültürler ancak yaşayan ve yaşatan kültürlerdir" dedi.

"Her kültür doğuştan millidir ve özgündür" diyen Kösoğlu, şöyle devam etti: "Kültür gerileme devrine girince muhafazakarlaşır. Cevdet Paşa'nın tespitiyle söylersek, değişmeyen, etkilenmeyen kültür ölür. Kültür, tarihi bir olgu olarak sürekli kendini yenileyerek sürer."

"Hiçbir kültür bütün unsurlarıyla milli olamaz" diyen Kösoğlu, canlı bir insan gibi, canlı bir kültürün de diğer kültürlerden sürekli beslenmek zorunda olduğunu savundu.

Kösoğlu, milli kültürümüzün Türk milletinin milli kimliğini oluşturduğunu anlattığı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sosyal bilimciler çocukların altı dokuz yaş arasında kimliklerinin oluştuğunu ifade etmektedirler. Ne var ki, biz, millet olarak, milli kültürümüzü, çocuklarımıza yeterince aktaramıyoruz. Kentlerde anne ve babanın çalışması, çocuklarıyla yeterince ilgilenememeleri kimlik ve aidiyet değerlerinin aktarılamaması gibi bu durumu ortaya çıkarttı. Okullarda ise zaten milli kültür eğitim verilmemektedir. Bu ciddi bir tehdittir. Milli Eğitim Bakanlığıyla ilgili her gelen hükümet birtakım değişiklikler yapmaktadır, ancak asıl hayati olan bu konu yeterince gündeme getirilmemektedir."

Küreselleşme olgusuna da değinen Kösoğlu, ABD ve AB eksenli tek kutuplu, tek kültürlü, tek pazarlı bir dünya isteyen çevreler bulunduğunu hatırlatarak, kürselleşmenin önündeki en etkili engelin milli devletlerin varlıklarını korumaları olduğunu sözlerine ekledi.

Kösoğlu'na konuşmasından sonra Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, bir teşekkür plaketi verdi.

NEVZAT KÖSOĞLU KİMDİR?

7 Ekim 1941'de Erzurum- İspir'de doğdu. Liseyi Erzurum ve Karabük'te okudu. İ. Ü. Hukuk Fakültesini ve İ.Ü. İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsünü bitirdi. 1964'te gazeteciliğe başladı. Babıali'de Sabah gazetesinin Ankara temsilciliğini yaptı. Ötüken Neşriyat'ı kuranlar arasında yer aldı ve yönetti. 1970 yılında Milliyetçi Hareket Partisinin Genel Sekreter Yardımcılığına seçildi. 1977 genel seçimlerinde MHP'den Erzurum milletvekili olarak parlamentoya girdi. 12 Eylül 1980 ihtilalından sonra bir buçuk yıl tutuklu kaldı. Yayıncılıkla uğraştı. 14 ciltlik Büyük Türk Klasiklerini yayınladı. Kültür Bakanlığı adına 30 ciltlik Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları projesini yürüttü. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Nevzat Kösoğlu: 'Milli Kültür Tehdit Altında' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement