Orman Muhafızı Böcekler Kazdağları'nda - Son Dakika
Yerel

Orman Muhafızı Böcekler Kazdağları'nda

Orman Muhafızı Böcekler Kazdağları\'nda

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, çam kese böceği ile her yıl biyolojik ve mekanik yöntemler ile mücadele ediyor.

29.11.2016 14:59

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, çam kese böceği ile her yıl biyolojik ve mekanik yöntemler ile mücadele ediyor. Üretilen orman muhafız böcekleri başta Kaz Dağları olmak üzere çevredeki diğer ormanlara da bırakılıyor.

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan Çam Kese Böceği ile mücadelede kimyasal yöntemler çevre kirliliğine neden olduğunu için kullanılmıyor. Ağaçların yapraklarını ve tırtılları yiyerek beslenen Çam Kese Böceği, ormandaki ağaçların gelişmesine engel olduğu için hareket geçen Orman Bölge Müdürlüğü, biyolojik ve mekanik yöntemleri kullanarak mücadeleye başladı. Çam kese böceğinin popülasyonun fazla olduğu yerlerde mücadele yöntemlerinden biri olan mekanik mücadele ile keseler ulaşılabilen yerlere kadar dal makası ile toplanarak ormandan uzaklaştırılarak popülasyon sayısı azaltılmaya çalışılıyor. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, 2016 yılı sonbaharında 800 dekar alanda mekanik mücadele ederek bu böceklerin keseleri toplanarak ormandan uzaklaştırmak suretiyle çam kese böceği sayısı azaltıldı.

Biyolojik mücadele

Orman Bölge Müdürlüğü'nün bir diğer Çam Kese Böceği ile mücadele yöntemlerinden bir olan biyolojik mücadele yöntemi mekanik mücadele de olduğu gibi doğaya zarar vermemesiyle dikkat çekiyor.. Biyolojik mücadele kapsamında, 18 adet adacık 30 adet tel kafes yapıldığı Orman Bölge Müdürlüğü'nün açıklamasında belirtilirken, Adacık ve Tel kafeslerin içerisine, mekanik mücadele ile kesilen çam kese böceği keseleri bırakıldığı, çam kese böceğinin Parazit Sineği olan Phryxae Caudata üretilmesi sağlandığı ve bu sineklerin Çam Kese Böceği tırtıllarının üzerine yumurtalarını bırakarak, tırtılların iç organları ile beslendiği bilgisini paylaştı.

Terminatör böcekler doğaya salınacak

Biyolojik mücadele kapsamında Çam kese böceğinin yırtıcısı olan Terminatör böcek, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarlarında üretilerek doğaya salındığı açıklandı. 2016 yılında 11 bin adet Calosoma üretilip tabiata salındığı bilgisi paylaşılırken, 2017 yılında ise 8 bin adet üretilip doğaya salınacak. Ayrıca, zararlı böcek popülasyonunun artmaması için ormanlara 2016 yılında 500 adet kuş yuvası asılırken önümüzdeki yılda bu sayının aynı olacağı belirtildi.

(OF- - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Orman Muhafızı Böcekler Kazdağları'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement