"Ortadoğu'daki Gelişmeler ve Türkiye Ekonomisi" - Son Dakika
Yerel

"Ortadoğu'daki Gelişmeler ve Türkiye Ekonomisi"

Star Gazetesi'nin Anadolu Buluşmaları toplantılarının ikincisi "Ortadoğu'daki Gelişmeler ve Bölge Ekonomisi" konulu panel Gaziantep'te gerçekleştirildi.

06.01.2012 15:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Star Gazetesi'nin Anadolu Buluşmaları toplantılarının ikincisi "Ortadoğu'daki Gelişmeler ve Bölge Ekonomisi" konulu panel Gaziantep'te gerçekleştirildi.

Şehitkamil Belediyesi ve Star Gazetesi işbirliğiyle Şehitkamil Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele Star Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Ocaktan ile Star Gazetesi Yazarları Prof. Dr. Eser Karakaş, Fehmi Koru, Nasuhi Güngör ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ile Rixos Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince konuşmacı olarak katıldı.

Star Gazetesi Yayın Koordinatörü Mehmet Ocaktan'ın yönettiği panelin açılış konuşmasını yapan Star Medya Yönetim Kurulu Başkanı Tevhit Karakaya, bugün yeni Türkiye'nin yeni sesi Star'ın Gazianteple yoldaş olduğunu söyledi.

Star Medya olarak yeni Türkiye'nin, büyük Türkiye'nin sesi, nefesi, kalbi, yüreği ve kendisi olmanın gayreti içinde olduklarını ifade eden Karakaya,

"Gaziantep nasıl ki yeniliklerin ve enlerin Anadolu'daki bağrıysa, Star Medya Grubu da enlerden biri olma adına gayret sarf etmektedir" dedi.

Panelde konuşan Rixos Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince ise Türkiye'nin bölgesinde önemli bir güç olma yolunda hızla ilerlediğini, Türkiye'nin bölgede oynayacağı rolün iyi belirlenip ona göre hazırlanacak yol haritasının iyi izlenmesi gerektiğini belirterek, "Irak'ta 2 yıl önce oluşturulan yeni yönetim yapısında, Türkiye aktif bir rol alamadığı için bugün Irak'ta çıkan ihalelerin Türk firmalarına verilmesi konusunda ciddi bir varlık gösterilemiyor. Irak yönetimi Türk firmalarını, ihale alabilmek için İran'lı aracı firmalara yönlendirdiğini duyuyoruz" diye konuştu.

Libya'da kanlı bir değişimin olduğunu hatırlatan Tamince, "Gönül isterdi ki, Libya'ya demokrasi kansız bir şekilde gelsin. Ama olmadı, kanlı bir değişimin sonucunda, en az 50 bin insan öldü, 100 binin üzerinde insan yaralandı veya sakat kaldı. Türkiye'nin bu değişim sırasında gösterdiği olumlu çalışmalar, bu ülkede imajımızı çok iyi bir yere taşımıştır. Libya'da iş yapmak isteyen Türk firmaları rahatlıkla bu ülkede yatırım yapabilirler. Özellikle Gaziantep'li firmalardan Libya'da yatırım yapmak isteyenlere her konuda yardımcı olmaya çalışırız" şeklinde konuştu.

Tamince, Türkiye'nin başta Ortadoğu olmak üzere tüm dünyadaki prestijini ve nüfuzunu artırmaya yönelik yapacağı uluslararası çalışmalara, sadece devlet veya hükümet görevlilerinden faydalanmasının eksik olacağı düşüncesinde olduğunu belirterek, "Bakın ben buradan tüm yetkililere sesleniyorum, Türkiye'nin bölgede ve dünyadaki imajını hep birlikte yükselteceğiz. Bu konuda başta iş adamları, sanayiciler, ihracatçılar ve tüm sivil toplum örgütlerinin de katkısı alınmalı. Bu ülkeyi seven herkes ülkemizin kalkınmasında rol almalı" dedi.

- "Suriye başta olmak üzere komşu ülkelerle 'etle tırnak' gibiyiz"

Sanko Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ise komşu ülkelerle iyi ilişkiler içerisinde olunması gerektiğini belirterek, "Suriye başta olmak üzere komşu ülkelerle 'Etle tırnak' gibiyiz. Ticaret olsun ya da olmasın, o ülkelerle kardeşiz" dedi.

Konukoğlu, Gaziantep'in bölge illerinin yanı sıra, komşu ülkelere de sanayileşmede model olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin çok uzun yıllar komşu ülkelerle kavgalı olduğunu ve iyi geçinemediğini anımsatan Konukoğlu, Gaziantep özelinde 1993 yılından itibaren Halep ile başlatılan ilişkilerin 2 binli yıllarla birlikte Türkiye ve Suriye arasında vizesiz geçişlerin yapıldığı bir süreci getirdiğini vurguladı.

Yakın zamana kadar Gaziantep ve Haleplilerin, günün her saatinde karşılıklı geçişler yapacak ölçüde yakınlaştıklarını kaydeden Konukoğlu, şunları kaydetti:

"Bu dönemde yaşanan Arap Baharı, Suriye ile iyi ilişkilerimizde kesintiye yol açan süreci başlattı. İletişim teknolojisindeki gelişmeler sonucu televizyon ve sosyal medya, bazı ülkelerde demokrasi özlemini harekete geçirdi. Arap Baharı'nı yaşayan ülkelerde demokrasiye geçme sürecinin çabuk ve sorunsuz bitmesini diliyoruz. Suriye başta olmak üzere kardeşlerimiz dediğimiz bu ülkelerle 'etle tırnak' gibiyiz. Ticaret olsun ya da olmasın komşularımızla, kardeşlerimizle iyi geçinmeliyiz. Kavgalı olamayız. Birbirimize ihtiyacımız var. Tarihe dayalı değerlerimiz ve kardeşlik bağımız olan komşu ülkelerle yeniden iyi ilişkiler kuracağımızda şüphemiz yoktur."

Gaziantep'ten 2011 yılında 2010 yılına göre yüzde 37 artışla 4 milyar 928 milyon dolarlık ihracat yapıldığını vurgulayan Konukoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Gaziantep'in ihracatındaki artış oranı, yüzde 18 olan Türkiye ihracatının iki katından fazladır. Bölgemizden geçen yıl 7 milyar 40 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatımız da 2010 yılına göre yüzde 37 artış gösterdi. Siyaseti, hükümetler yapar. Bizler sanayicileriz. Kavgadan çok, kardeşlik, dostluk ve iyi ilişkileri ön planda tutmalıyız. Türk milleti olarak kavgadan çok kardeşlik, dostluk ve arkadaşlığı ön planda tutan anlayıştayız. Komşu ülke insanlarının da bizden farklı olduğunu düşünmüyorum. O bakımdan komşu ülkelerdeki sorunlar ve komşu ülkelerle ilişkilerimizdeki soğukluk çabuk bitecektir. Yeniden eski günlere döneceğimizden şüphem yoktur."

Gaziantep'in bölge illerinden gelen göç dalgasını karşıladığını ve gelenlere aş-iş sunulması anlamında önemli bir görev üstlendiğini anlatan Konukoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"İstihdam yaratmada emek yoğun sektörlerin önemi gözden kaçırılmamalı ve ithalatta dikkatli olunmalı. Kendi fabrikalarımızı çalıştırmak, kendi insanımıza istihdam sağlamak istiyorsak, emek yoğun sektörlerde Uzakdoğu ülkelerinden yapılan ithalata duyarlı olmak zorundayız. Cari açığa çözüm anlamında da bunun gerekliliğine inanıyorum."

Star Gazetesi Yayın Koordinatörü Mehmet Ocaktan'ın yönettiği panelde, Star Gazetesi yazarları Prof. Dr. Eser Karakaş ve Fehmi Koru da konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Ortadoğu'daki Gelişmeler ve Türkiye Ekonomisi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement