SITKI YILDIZ - Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (VEAH) Palyatif Bakım Merkezi'nde sağlık durumu ağır hastalara, son dönemlerini rahat geçirmeleri için hizmet veriliyor.
Ülke genelindeki 40 merkezden biri olan 15 yataklı VEAH Palyatif Bakım Merkezi'nde kanser, kalp yetmezliği, alzaymır, demans, böbrek yetmezliği gibi kronik rahatsızlıkları bulunan hastaların ihtiyaçları karşılanarak, acıları dindirilmeye çalışılıyor.
Bölge illerinden gelen ve artık tıbbi anlamda iyileşme olanağı olmayan 15 hastaya hizmet veren merkezde, 1 anestezi, 2 dahiliye onkoloji uzmanı, 1 psikolog, 1 fizyoterapist, 1 diyetisyen ve 10 hemşire görev yapıyor.
VEAH Başhekimi Uzman Dr. Cafer Alhan AA muhabirine, bölgede her tür kanserle karşılaştıklarını ancak kendileri için önemli olanın hastaların aktif tedavilerini tamamlanmasından sonra kalan yaşamlarını daha konforlu hale getirebilmek olduğunu ifade etti.
Yakında servis yatak kapasitesini 20'ye çıkartmayı planladıklarını kaydeden Alhan, merkezde son dönem evde bakımı zor olan kanser, düşkün, nörolojik rahatsızlıkları ve ağrı ile ilgili ciddi sıkıntısı olan hastalara hizmet verildiğini söyledi.
Bu hastaların tıbbi, psikolojik tedavilerinin yanında, hasta yakınlarına da evde bakım, beslenme, ruhsal ve sosyal açıdan destek verdiklerini kaydeden Alhan, şöyle dedi:
"Bu tür hastalar bugüne kadar evde çeşitli zorluklarla kalıyordu. Bakanlığımız bununla ilgili son birkaç yıl içerisinde bu tür hastalarımızın daha konforlu bir hayat sürdürebilmeleriyle alakalı bizlere direktifler verdiler ve biz de hazırlığımızı yaparak servisimizi açtık. Bunu bütün Vanlı hemşehrilerimiz de bilsinler. Bu tür düşkün hastaları varsa, evde bunlara bakamıyorlarsa, biz burada onlar için hizmet vermeye hazırız. Hastaları bize getirsinler, biz onları burada tedavi ederiz."
"Duygusal olarak etkileniyoruz"
Anestezi uzmanı Dr. Edip Gönüllü de serviste tıbben tedavi alamayacak hastalar olduğunu belirtti.
Hastaların bir çoğunun ağrı veya beslenme yetersizliği rahatsızlığının bulunduğuna dikkati çeken Gönüllü, şöyle konuştu:
"Servisimizde gerek beslenmesi, gerekse kalan yaşantısının son döneminde ağrısız bir uğurlama gerçekleştiriyoruz. Tabii ister istemez duygusal olarak etkileniyoruz. Hastaların ağrılarının dinmesi, beslenmesi ve en azından huzurlu bir şekilde son yaşamını sürdürmesi, gerek hastayı gerekse hasta yakınını olumlu etkileyebiliyor. Hastanın ilk geldiğinde yaşadığı ağrıları, beslenememesi, sürekli evden acile gidip gelmesi yerine burada ağrısız bir şekilde kalan süreci geçirmesi, kimi olumsuzluklar olmakla birlikte kaderlerine terk edilmemesi önemli. Buradaki tedaviyle en azından bir faydamızın dokunduğunu düşünüyoruz. Hasta ve yakınlarının bize dönüşlerinde de bunu görüyoruz. Bu bizi az da olsa mutlu ediyor."
Tıbbi onkoloji uzmanı Dr. Aslıhan Güvenler ise merkezin Türkiye'de gerekliliği ve önemi geç fark edilen bir ihtiyacı karşıladığını ifade etti.
Güvenler, "Maalesef kanser hastalarının büyük bir kısmı 'küratif' dediğimiz tam şifa alabilecekleri dönemi geçirdikten sonra bizlere başvurabiliyorlar. Bu dönemde de hastanın tedavisinden belkide daha önemli olan destek tedavi alması gerekiyor" ifadesini kullandı.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinden gelerek servisten faydalanan Feride Öztaş (36), kendisine çok iyi bakıldığını belirterek, ağrılarından kurtulduğunu anlattı.
Bitlis'in Tatvan ilçesinden gelen Ahmet Gülsün de verilen hizmetten memnun olduğunu söyledi.
Son Dakika › Yerel › Palyatif Merkezinde Ağrılar Dindirilmeye Çalışılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?