Mürdümük bitkisi üzerine 20 yıldır çalışma yapan Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ'ın, "Karadağ, İptaş ve Eren" ismini verdiği çeşitler tescil edildi.
Karadağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mürdümüğün, kuraklığa en dayanıklı yem bitkilerinden biri olduğunu belirterek, "Mürdümükle ilgili çalışmalarımıza üniversitemizde 1993 yılında başladık. Bu çalışmalar neticesinde doktora tezi, yüksek lisans tezleri ve 2010 yılında tamamlanan TÜBİTAK projemiz oldu" dedi.
Çalışmalar sonucunda 5 çeşit mürdümük bitkisi belirlediklerini ifade eden Karadağ, bu çeşitlerin tescili için 2009 yılında Ankara'daki Tohumluk Sertifika Merkezi'ne başvurduklarını söyledi.
Bu çeşitlerden 3'ünün yaklaşık 1,5 ay önce tescillendiğini belirten Karadağ, "Karadağ, İptaş ve Eren çeşidini tescil ettirdik. Bunlardan birine benim soyadımı verdik. Diğerine, trafik kazasında hayatını kaybeden Selahattin İptaş hocamızın adını verdik. Üçüncü tohumumuza da Eren ismini verdik" diye konuştu.
Çeşitlerin tescil edilmesiyle 20 yıllık hayalinin gerçekleştiğini dile getiren Karadağ, " Türkiye'de mürdümükte tek çeşit vardı, o da Gürbüz 2001. Üniversitemiz, 3 çeşidi tescil ettirdi. Bu neye yarayacak? Bu bitki, süt ve et sığırcılığında kaba yem açığını kapatmada en önemli bitkilerden bir tanesidir. Kurağa çok dayanıklı, yüksek ot verimi sağlıyor. Bu bitkinin hem ot verimi hem de tane verimi yüksek. Tokat gibi iklim geçiş kuşağında olan illerde yapmış olduğumuz araştırmalarda, mürdümükten dekar başına 200 kilo tohum verimi aldık. Ot verimi de 1,5 ton ile 3 ton arasında" ifadesini kullandı.
Hayvancılıkla uğraşanların, mürdümüğü kaba yem bitkisi olarak rahatlıkla kullanabileceğini belirten Karadağ, şunları kaydetti:
"Türkiye'de 30 milyon ton civarında kuru ot açığı var. Bu açığı kapatmamız gerekiyor. Bu açığı nereden kapatacağız? Kurak alanlarda yem bitki tarımını çoğaltmamız gerekiyor. Mürdümük, bu bağlamda kaba yem açığını kapatma adına en önemli bitkilerden bir tanesidir. Amacımız, Türkiye'deki kaba yem açığını aza indirmek. İşte bunun için mürdümüğü piyasaya çıkarttık."
Mürdümük bitkisinin, Hindistan, Bangladeş, Etiyopya başta olmak üzere bazı ülkelerde gıda olarak da tüketildiğini ifade eden Karadağ, "O bölgedeki insanlar, nohut, fasulye gibi tüketiyorlar. Bu bitkide ODAP maddesi tespit edilmiş. ODAP maddesi, mürdümüğün tanesinin fazla miktarda tüketilmesinde, sinir sistemlerini felç ediyor, dolayısıyla o bölgelerde engelli insanlar görürsünüz. Hayvanlarda herhangi bir etki söz konusu değil" diye konuştu.
Mürdümük bitkisine Türkiye'de talebin fazla olduğunu kaydeden Karadağ, "Tohumları çoğaltma aşamasındayız, talepleri karşılayamıyoruz. Bu ülke, mürdümük bitkisini iyice tanıyacak" dedi. - Tokat
Son Dakika › Yerel › Profesörün 20 Yıllık Hayali Gerçekleşti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?