Sarıkamış'ta 24 Kasım Coşkusu - Son Dakika
Yerel

Sarıkamış'ta 24 Kasım Coşkusu

Sarıkamış\'ta 24 Kasım Coşkusu

24 Kasım Öğretmenler Günü yurt genelinde olduğu gibi Kars'ın Sarıkamış ilçesi'nde de düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

24.11.2012 15:40

24 Kasım Öğretmenler Günü yurt genelinde olduğu gibi Kars'ın Sarıkamış ilçesi'nde de düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Törenler, Gaziler Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çelenginin konulması ile başladı. Törenlere; Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, tüm şehitlerimiz ve ebediyete intikal etmiş tüm öğretmenlerin manevi huzurunda 1 dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Sarıkamış Halk Eğitimi Merkezi Salonu'nda devam edildi.

Halk Eğitimi Merkezi'ndeki tören, Öğretmen Marşı'nın okunması ve "Öğretmen Kimdir?" konulu röportajın izlenmesiyle başladı. Mustafa Kemal Paşa İlkokulu öğrencilerinin "Öğretmen" adlı şiiri okumalarının ardından mesleğe yeni başlayan öğretmenler adına Karaurgan Yatılı Bölge Ortaokulu Müdür Yardımcısı İdris Andaç, bir konuşma yaptı.

Devletin bekası ve milletlerin refah içinde yaşayabilmesi için gerekli olan alt yapının oluşmasında en büyük payın öğretmenlerin olduğunu belirten İdris Andaç; "Öğretmenler, işlerin iyi veya kötü gitmesinde ortak paydadır. Tüm güzellikler ve iyiliklerde pay sahibi olan öğretmenler, arzu edilmeyen olumsuzluklarda da sorumluluk altındadır" dedi.

Öğretmenlik mesleğinin insanda bir cevher olarak saklı bulunan ve kamunun "vicdan" diye adlandırdığı insanlık hüviyetinin bolca kullanıldığı bir alan olduğunu ifade eden Andaç, "Eğitim-Öğretim bir ideal ve gönül işidir. Bizlerde bu kutsal mesleğe gönül verenlerdeniz. Cehaletin paslı çemberini kırmak, akıl ve ilim yoluyla aydınlık yarınlara ışık tutmak için bu kutsal mesleği seçtik. Bu bilinçle bayrağımızın dalgalandığı her bir ilçeye, kasabaya, köye ulaştık. Öğretmenlik mesleğinin, klasik ifade ile "kutsal temsilcileri" olan Öğretmenler; Hz. Ali için, bir harf öğretmeleri karşılığında kölelik derecesinde bağlanılan kişidir. Atatürk'ün gözünde öğretmenler, bir milletin geleceği olan yeni neslin emanet edildiği kutsal mabetlerdir. Yavuz Sultan Selim, bırakın Öğretmen'i öğretmenin bindiği atın sıçrattığı çamurla kirlenen kaftanın kendisine kefen yapılmasını vasiyet edecek kadar öğretmenin değerini keşfetmede ileridir" diye konuştu.

Dünya hayatının öğretmenler için bir maskeli balo gibi olduğunu belirten Andaç, daha sonra şunları söyledi:

"Öğretmenin maskesi utanılacak şeyleri saklamak için değildir. Bu maskelenme, öğretmenin varlık nedeni olan kitleye örnek oluş serüveninin gereğidir. Mesela ödenemeyen kömür borcunun yüreklerdeki sancısını, sınıf denilen öğrenme mabedine götürmeyeceksiniz. Yüreğinizde ki buruklukların isyanı kulaklarınızı uğuldatırken siz, gülücükler saçan bir maskeyle o sınıfa gireceksiniz ve gülmeye devam edeceksiniz.

Dünyada her şeye kıymet biçilebilir. Ama öğretmenin eserine kıymet biçilemez. Bizlerde paha biçilemez eserler ortaya koymak için. Bir ömür boyu çalışmak ve Ülkemizi aydınlık yarınlara taşıyacak gençleri yetiştirmek istiyoruz. Unutmayalım ki; kadim değerlerin günü birlik çıkarlara feda edildiği günümüzde bu kutlu sanatı en güzel biçimde icra etmek durumundayız. Bunun içinde heyecanımızı diri tutmalı ve ideallerimizi yeniden kuşanmalıyız. Cehalet batağının yılmaz savaşçıları, özgürlüğün vazgeçilmez halkaları, bilge ağını inançla ilmek ilmek ören siz yiğit öğretmenlerin Öğretmenler Günü'nü en içten dileklerimle kutlar sizleri saygı ve sevgiyle selamlarım."

Mustafa Kemal Paşa İlkokulu öğrencilerinin "Karagöz ve Hacivat" adlı skeci sunmalarının ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dağdelen ise, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

Dağdelen; "Her ne kadar öğretmenlerimizin mesleklerinin getirdiği sorumlulukları ve gerekli zahmeti anlamak ve anlatmak gibi niyetlerle toplandığımız bu günü, senede bir gün gibi az bir zaman dilimiyle sınırlandırmak yetersiz olsa da bugün bu kutsal mesleğin ceremesini çeken öğretmenlerimize öğretmenlik mesleğinin güzelliklerini hatırlatıp var olan heyecan ve azmin gün geçtikçe artan bir çığ gibi büyüdüğünü ve büyüyeceğini kanıtlayacağız. Öğretmenlik bitip tükenmeyen bir öğrencilik, okulu toplumdan ayırmaktan ziyade toplumla okulu iç içe getirmek, dostluğu kardeşliği yaymak, velilerin sırdaşı, çocukların arkadaşı olmaktır. Her sabah güne sevgiyle başlamak, tebessümle uğurlanmak, öğreten adam öğreten kadın olmaktan çıkıp lider olmak, bazen ailelerin yüreklerine bazen öğrencilerin beyinlerine dokunmak, öncelikle tutunmak, sonrasında hayata tutunamayanlara güç vermek, kendinden çok öğrencilerin olmak, zihinlere ışık yakmak, aydınlığı göstermek, yolu görmek, yolda yürümek, yol olmaktır Öğretmenlik. Biz öğretmenlere çocuklarımızı, geleceğimizi emanet ediyoruz ama kelimelere takılıp manayı anlamlandırmıyoruz" şeklinde konuştu.

Mustafa Kemal Paşa İlkokulu ve Ortaokulu öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı "Işık Getir" adlı oratoryo gösterisi sahnelendi. Öğrenciler "Dünyanın Bütün Çiçeklerini Getirdim" adlı şiiri okuduktan sonra salonda bulunanlara gül dağıttılar. 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle okullarda düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler protokol üyelerince çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.

Program, Adaylıkları kalkan 77 öğretmenin Türk Bayrağı açarak İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yener Kamiloğlu önderliğinde yemin etmeleriyle sona erdi.

Törene, Sarıkamış Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, 9'uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Özoğlu, Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Temel, Jandarma Komutanı Binbaşı Şener Şen, Emniyet Müdürü Cem Boçkay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dağdelen, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire amirleri, öğretmen ve öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sarıkamış'ta 24 Kasım Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement