Sarıkamış'ta Suni Tohumlama Güzel Buzağı Yarışması - Son Dakika
Yerel

Sarıkamış'ta Suni Tohumlama Güzel Buzağı Yarışması

Sarıkamış\'ta Suni Tohumlama Güzel Buzağı Yarışması

Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı Isısu köyünde “Suni Tohumlama Güzel Buzağı Yarışması” yapıldı.

20.06.2014 13:33

Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Isısu köyünde "Suni Tohumlama Güzel Buzağı Yarışması" yapıldı.

Isısu köyünde yapılan etkinliğe, Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün,Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (KDSYB) Başkanı Fevzi Kaya ile ve BTC Kars Saha Sorumlusu Sadık Yayla, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Yalçın ile köylüler katıldı.

Bakü Tiflis- Ceyhan (BTC) Petrol Boru hattı Şirketi tarafından desteklenen Atatürk Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi işbirliği ile yürütülen " Erzurum, Kars ve Ardahan İlleri Toplumsal Kalkınma Girişimi Projesi" kapsamında Küçük Destek Fonu ile katkı sağlanan ve Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) tarafından düzenlenen " Suni Tohumlama Güzel Buzağı Yarışması'na 1-4 aylık simental ve montofon ırkından 39 buzağı katıldı.

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, yaptığı konuşmada, "Kars Türkiye'de hayvan varlığı sıralamasında ilk beşe girmesine rağmen hayvan yetiştiricilerimizin desteklemeden faydalanması bakımından alt sıralardayız. Bunun temel sebeplerinin başında bilinçli işletmelerin olmaması, hayvan giriş ve çıkışlarının sistemli yapılamaması, anaç sığır destekleme alımlarının şartı olan suni tohumlamanın yaptırılmamasıdır. Bu konuda İl ve İlçe Müdürlüklerimiz, Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği ve protokol imzalayan serbest veteriner hekimlerce suni tohumlama çalışmaları hız kesmeden yapılmaktadır. Bu çalışmalar ile suni tohumlama faaliyetinin bölgedeki üreticiler tarafından artık kabul gördüğünü ve suni tohumlama projesinin başarılı olduğunu görüyoruz. Vatandaşımıza müjdeli bir haber vermek istiyorum. Önümüzdeki günlerde tebliğ çalışmaları Resmi Gazete yayınlandık sonra Damızlık Sertifikalı Boğaya Destekleme yapılacak %80 Bakanlığımızca destek verilecektir. İnşallah bu çalışmalarla İlimizde kaliteli bir hayvan varlığına ulaşacağız" dedi.

Kars Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Fevzi Kaya'da, Kars ilinin boğa altı inek sayısında Türkiye genelinde ilk sıralarda yer almasına rağmen yapılan suni tohumlama sayısının daha da artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Kaya, bu yıl içerisinde Kars DSYB tarafından 10 bin suni tohumlama yapıldığını ve önümüzdeki yıl bu sayıyı 30 bin'e çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

BTC Kars proje sorumlusu Yrd.Doç. Dr. Sadık Yayla' ise, BTC tarafından desteklenen projede, Bakü Tiflis Ceyhan ham petrol boru hattının geçtiği yerleşim birimlerinde girişimcilere ve yerel STK'lara küçük destek fonlarının verildiğini ve bu kapsamda Kars DSYB'nin de proje başından beri yaklaşık iki yıldır desteklendiğini belirterek, hayvancılık bölgesi olan yörede suni tohumlamanın önemsenmesi gerektiğini ve dolayısıyla bu anlamda bu tür faaliyetlerin devamını beklediklerini kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından dereceye giren buzağıların sahiplerine ödülleri Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (KDSYB) Başkanı Fevzi Kaya ile Kars ve BTC Kars Saha Sorumlusu Sadık Yayla, tarafından verildi. Birinci olan buzağı sahiplerine birer altın ile yarışmaya katılan tüm buzağı sahiplerine birer torba yem verildi. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sarıkamış'ta Suni Tohumlama Güzel Buzağı Yarışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement