Seyyid Ebu'l Hasan Harakani'nin Türbesinde Ramazan Yoğunluğu - Son Dakika
Yerel

Seyyid Ebu'l Hasan Harakani'nin Türbesinde Ramazan Yoğunluğu

12.07.2013 12:39

Anadolu'da İslam dininin yayılmasında büyük rol oynayan Seyyid Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin Kars'taki türbesi, ramazan ayında ziyaretçi akınına uğruyor Seyyid Ebu'l Hasan Harakani Vakfı Başkanı Uzkur: "Burası bütün gönüllere açık bir kapı. İnsanlar buraya geliyorlar. Manen Harakani'nin ruhaniyetinden feyz, muhabbet ve ilim alıyorlar"

Anadolu'da İslam dininin yayılmasında büyük rol oynayan Seyyid Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin Kars'taki türbesi, ramazan ayı dolayısıyla ziyaretçi akınına uğruyor.

Seyyid Ebu'l Hasan Harakani Vakfı Başkanı Yavuz Selim Uzkur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Harakani Hazretleri'nin Miladi 1023 yılında Anadolu'nun manevi iklimi sağlamak üzere Horasan'ın Rey şehrine bağlı Harakan köyünden bazı derviş ve alperenlerle beraber Kars'a geldiğini söyledi.

Harakani Hazretlerinin Anadolu'ya gelişinin Selçuklu Sultanı Çağrı Bey'in Kafkasya seferine denk geldiğini ifade eden Uzkur, "Harakani Hazretleri,1023 yılında Kars'a geliyor ve hizmet alanı olarak bu alanı seçiyor. Böylece fütüvvet ahlakını yayarak Anadolu'da Selçuklu Devleti'nin kurulmasına ve Anadolu fütüvvetinin yayılmasına, İslam'ın güzel ahlakının ve İslam dininin Anadolu'da yayılmasına ve gönüllere ulaşmasına vesile oluyor" dedi.

Uzkur, Anadolu'nun manevi fethinin Seyyid Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri tarafından yapıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Mevlana Hazretleri kendisinden 170 yıl sonra yaşamış bir kimsedir. Hemen hemen mesnevisini Harakani'nin fikirleri üzerine kurgulamış bir zattır ki onun hocası ve şeyhi de Şems de yine Makalat'ın da Harakani'den bahsetmektedir. Mevlana Hazretleri Mesnevi'den Harakani'den çok bahseder. Kars'ta 12 yıl kadar kalmıştır. Bu süre içinde Hristiyan Türkler, Gürcüler ve bir kısım Rum halkları Müslüman olmuşlar ve böylece Anadolu'da Harakani fütüvveti daha sonra Selçuklu fütüvveti ki bugün en çok muhtaç olduğumuz alandır."

"Burası gönüllere açık bir kapı"

Vakıf olarak Harakani Hazretleri'nin kültürünü yaymaya çalıştıklarını anlatan Uzkur, Harakani'nin 'Her kim bu kapıya gelirse ekmeğini veriniz, inancını sormayınız. Zira Allah katında ruh taşıyan herkes Ebu'l Hasan'ın sofrasında ekmek yemeye layıktır' sözünü anımsattı.

Uzkur, Harakani Hazretleri'nin türbesinin Evliya Camisi'nin bitişiğinde bulunduğuna değinerek, türbenin de Ramazan ayı dolayısıyla ziyaretçi akınına uğradığını ifade etti.

Dünyanın her tarafından türbeye ziyaretçilerin geldiğini belirten Uzkur, "Burası bütün gönüllere açık bir kapı. İnsanlar buraya geliyorlar. Manen Harakani'nin ruhaniyetinden feyz, muhabbet ve ilim alıyorlar. Dünyanın her tarafından buraya insanlar geliyor. Evliya Camisi'nin avlusuna bin kişilik iftar çadırı kurduk. Burası her zaman mesire alanı gibidir. Ramazan'da daha başka olacak." - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Seyyid Ebu'l Hasan Harakani'nin Türbesinde Ramazan Yoğunluğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement