"Sıcaklık Stresi Atırıyor" - Son Dakika
Yerel

"Sıcaklık Stresi Atırıyor"

"Sıcaklık Stresi Atırıyor"

Denizli Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uz.Dr.Hüsnü Menteşoğlu, sıcaklık artışının stresi artırıcı bir etken olduğunu belirterek, "Bu artış kişilerin psikolojilerini olumsuz yönde etkiliyor" dedi.Dr.

20.05.2013 15:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizli Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Hüsnü Menteşoğlu, sıcaklık artışının stresi artırıcı bir etken olduğunu belirterek, "Bu artış kişilerin psikolojilerini olumsuz yönde etkiliyor" dedi.

Dr. Menteşoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, aşırı sıcak havaların, beden sağlığı üzerinde olduğu kadar ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkilerinin bulunduğunu belirtti. Özellikle 65 yaş üstündekilerin, hamilelerin ve çocukarın sıcaklık nedeniyle "risk altında" olduğunu bildiren Menteşoğlu, "Diabet, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği, kalp hastalıkları gibi rahatsızlıkları bulunanlarla,

şizofreni ve anksiyete gibi psikiyatrik hastalığı olanlar da sıcaklık artışlarında dikkatli olmalılar" dedi.

Sıcağın toplum üzerindeki en yaygın etkisinin "sıcak tahammülsüzlüğü" denilen durum olduğunu söyleyen Uz. Dr. Hüsnü Menteşoğlu, "Sıcaklık artışı, sinir sistemini olumsuz etkileyen, stresi artıran bir etken. Bu artış da kişilerin psikolojilerini olumsuz yönde etkiliyor. Örneğin, trafikte daha sinirli olunmasına, daha agresif davranılmasına neden olabiliyor. Kavgalar, yaralanmalar, darplar artabiliyor" dedi.

Sıcağın üzerimizdeki etkilerinin termal stres ve sıcak çarpması şeklinde isimlendirildiğini belirten Menteşoğlu, şunları söyledi:

"Sıcak havanın ve yüksek nemin insanlar üzerindeki etkisine termal stres deniyor. Termal stres baş ağrısı, çabuk sinirlenme, bitkinlik, nefes darlığı, baş dönmesi, zihinsel yorgunluk, geç algılama ve bitkinlik olarak belirti verir. Termal stres artarsa, sıcak çarpması denen ve ölümcül de olabilen durum ortaya çıkabiliyor.

Sıcak çarpması ve termal stresi önlemek için güneş ışınlarına fazla maruz kalmamak, dışarı çıkılması zorunlu durumlarda, açık renkli, ince giysiler ve şapka kullanmak gerekir. Terlemeyle vücuttan atılan suyun mutlaka yerine konulması, vücut sağlığı açısından önem taşıyor. Özellikle bebekler ve çocuklar, güneşe maruz kalmadan önce ve sonrasında bol su içmeli."

Sıcakta beslenmenin de çok önemli olduğuna dikkati çeken Menteşoğlu, hafif, az yağlı ve şekeri azaltılmış besinler ile sebze ve meyveyelerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. - DENİZLİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Sıcaklık Stresi Atırıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement