Sigarayı Bırakanlar, Fidan Dikti - Son Dakika
Yerel

Sigarayı Bırakanlar, Fidan Dikti

Kocaeli'de başlatılan "Sigaraya Elveda Hayata Merhaba Projesi" kapsamında sigarayı bırakan vatandaşlar fidan dikti.

03.01.2012 18:48

Kocaeli'de başlatılan "Sigaraya Elveda Hayata Merhaba Projesi" kapsamında sigarayı bırakan vatandaşlar fidan dikti.

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliği ile başlatılan "Sigaraya Elveda Hayata Merhaba Projesi" kapsamında Derince'nin Geredeli köyü mevkisinde fidan dikme töreni gerçekleştirildi.

Törende konuşan Topaca, bir il veya bir ülke için en önemli hususlardan birinin sağlık olduğunu, bunun da baş düşmanının sigara olduğunu belirterek, gençleri sigaradan uzak tutmaya çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'de sigaraya yılda verilen paranın 30 milyar lira olduğuna dikkati çeken Topaca, şöyle devam etti:

"Bütün belediyelere verilen para 30 milyar lira değildir. Türkiye'de genel bütçeden 2950 belediyeye ayrılan para 30 milyar değil yaklaşık 25 milyar lira civarında. Düşünün bu kadar kamu hizmeti yürüyor. Sigaraya harcanan para kadar harcama yapılmıyor. Böyle hiç faydası olmayan faydasının olmadığının bildiğimiz bir alana para yatırıyoruz. Ekonomi canlanıyor uluslararası şirketler kazanıyor. Ama biz kazanamıyoruz. Ülkemiz kazansın, sağlımız kazansın çocuklarımızı gençlerimizi bu illete bulaştırmamak için hepimiz onlara ön ayak olalım."

Çıkan yasayla artık kamu hizmeti yapılan alanlarda sigaranın yasaklandığını vurgulayan Topaca, "Ciddi bir kontrol yapıyoruz. Ceza kesiyoruz. Alında ceza vermeyi sevmeyen bir yöneticiyim ama kaplı mekanlarda sigara içenleri affetmiyoruz" diye konuştu.

Sigara kullanımının azaltılması konusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Topaca, sigara tiryakilerine seslenerek, "Vakit erkenken gelin sigarayı bırakın. Birinci sınıf insan olalım, sağlımızı koruyalım. Sigarayı bırakırken bir yandan da ağaç dikmek, kentimizi, ülkemizi geliştirmek başka bir güzellik" diye konuştu.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Yıldız ise özellikle pasif içicileri koruma adına çıkarılmış olan 4207 sayılı kanunla sigara içmeyenlerin özgürlüğünün iade edildiğini, kapalı ortamlarda sigara içilmesinin yasaklandığını bildirdi.

Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle, sigarayı bırakanların sayısının arttığını, 3 yılda 2 milyon 200 kişinin sigarayı bıraktığını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

"Ekonomik ve sağlık kayıplarının yanı sıra sigara içenler doğaya ve ağaçlara da zarar vermektedir. Sigaranın yanan kağıdı ve paketi için ağaçlardan elde edilen kağıtlar kullanılmakta ve çok sayıda ağaç yok olmaktadır. 3 bin paket sigaranın kağıdı için 1 ağaç yok olmakta ve böylece her yıl ülkemizde içilen sigaralar nedeniyle 2 milyon ağaç yok olmaktadır. Bu yüzden bugün burada sigarayı bıraktırarak kendi ve toplum ağlığına katkıda bulunanlar ile Kocaeli'nin yeni akciğerlerini oluşturmak için bir adım attık."

Konuşmaların ardından Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, sigarayı bırakan 16 kişiye teşekkür belgesi verdi. Daha sonra sigarayı bırakan vatandaşlar, Vali Topaca, Karaosmanoğlu ile birlikte fidan dikti.

Bu arada, törende söz konusu mevkideki boş alana 300 fidan dikildi.

- KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sigarayı Bırakanlar, Fidan Dikti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement