Taş değirmenler, modern fabrikaların kurulması nedeniyle son yıllarda pek kullanılmasa da halen Siverek ilçesinde tarihe tanıklık etmeyi sürdürüyor.
Varlığı insanların ilk ziraat faaliyetlerine başladığı devirlere kadar dayanan taş değirmenlerin sayısı son yıllarda ciddi ölçüde düştü.
Yaklaşık 40 yıl önce gözde olan değirmenlere olan ilgi her geçen yıl azalıyor. Siverek'te 1980'lerde 40 civarında olan değirmen sayısı 4'e kadar düştü.
Taşların ezmesiyle un elde edilen değirmenler, yerini önce elektrikli sisteme, ardından da modern un fabrikalarına bıraktı.
Gelişen teknolojiyle kurulan fabrikalar saatte 20 tona yakın un üretirken taş değirmenler saatte ancak 250 kilogram un öğütebiliyor.
İlçede yıllardır değirmen işleten Ramazan Güzen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, değirmene ilginin azalmasının kazançtan ziyade kendisini hüzünlendirdiğini söyledi.
Taş değirmende üretilen unların daha sağlıklı olduğunu ifade eden Güzen, şöyle konuştu:
"Köyde yaşadığım dönemlerde suyla çalışan taş değirmenim vardı. Şehre göç ettikten sonra elektrikli taş değirmenlere geçiş yaptık. Tabii çalışmaya başladığımız ilk yıllarda bunların da sayısı bir hayli yüksekti. İlk dönemlerde sayı 40 kadar iken bugün sayı 4'e kadar geriledi. Bu taş değirmenlerin öğüttüğü unların kepekli ve sağlığa yararlı olduklarını biliyoruz. Yalnız esmer un olmalarından dolayı insanlar sağlıktan ziyade görüntüye önem vermeye başladı ve artık beyaz unu tercih ediyor. Bir süre sonra bu değirmenlerin de kapanacağını düşünüyorum." - Şanlıurfa
Son Dakika › Yerel › Siverek'in Taş Değirmenleri Teknolojiye Direniyor - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?