Soli Güneş Festivali Başladı - Son Dakika
Yerel

Soli Güneş Festivali Başladı

Soli Güneş Festivali Başladı

Mersin'in merkez ilçe Mezitli Belediyesi'nin bu yıl 4.'sünü düzenlediği Soli Güneş Festivali başladı.

20.06.2013 16:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in merkez ilçe Mezitli Belediyesi'nin bu yıl 4.'sünü düzenlediği Soli Güneş Festivali başladı. Mersinliler, festivalin açılış konserini veren Edip Akbayram ile coştu.

Festivalin açılışı, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Birliği Eğitim Tesisleri'nde düzenlenen "Dünden Bugüne Depremler, Limanlar ve Şehirler" konulu panelle yapıldı. Soli Pompeiopolis Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı'nın yönettiği panele, Prof. Dr. Selim İnan, Arş. Gör. Arkeolog Fatih Hakan Kaya, Yrd. Doç. Dr. Yasemin Sarıkaya Levent ve Yrd. Doç. Dr. Esra Şahin Burak konuşmacı olarak katıldı. Panel öncesinde Mezitli'deki okullar arasında yapılan "Hayalimdeki Mezitli: Antik Liman Kentinden Güneş Kenti Soli'ye" adlı kompozisyon, şiir, resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Panelde konuşan Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, Soli Güneş Festivali'nde daha önceki yıllarda güneş enerjisini konu aldıklarını belirterek, bu yılki panelde ise kentler, limanlar ve depremler konusunun ele alınacağı kaydetti. Yıldırım, "Nasıl bir kentte yaşayabiliriz hakkında konuşalım istedik. Zaman zaman kentsel dönüşüm diyoruz, sokağa çıktığımızda çoğu kişinin kentsel dönüşüm hakkında bilgi sahibi olmadıklarını gördük. Limanlar hakkında da konuşacağız. Soli, çağının en önemli liman kentlerinden. Ne yazık ki, o liman bugün yok olmak üzere. Böyle bir liman kentinde olup da limanlar hakkında bilgi sahibi olmamak, o da bizim eksiğimiz olur diye düşündük. Bu nedenle kendi alanlarında uzman akademisyen arkadaşlarımızı, konuyla ilgili bizleri bilgilendirmeleri için buraya davet ettik" dedi.

Panelde eski uygarlıkların şehir planlamalarında evren ile uyumlu bir yapılaşma düzeni kurulurken, günümüzde kentleşmenin evrenin düzenine taban tabana zıt düzenlemeler içerdiği örnekleriyle anlatıldı. Dünya ve Anadolu'da tarihten günümüze depremselliğin anlatıldığı, zeminin ve binanın sağlamlığının, depremlerin kötü sonuçlarını azaltma konusundaki etkileri dile getirildi. Mersin'in depremsellik durumu gözden geçirildi ve Soli Pompeiopolis'in 527'deki bir deprem ile yerle bir olduğu hatırlatıldı. Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nin biran öce gün ışığına çıkartılarak dünya mirasına sunulması ve arkeoloji parkı veya açık hava müzesi halinde insanların buluştuğu bir alan olarak korunmasının gerektiği ifade edildi.

MERSİN ANADOLU KÜLTÜRLERİ TOPLULUĞU VE EDİP AKBAYRAM'DAN KONSER

Festival kapsamında akşam saat 19.00'da ise Mezitli Belediyesi'nin önünden Mersin Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde festival alanı olan Soli Pompeiopolis Parkı'na kadar vatandaşlarla kortej yürüyüşü yapıldı. Mersinlilerin yoğun ilgi gösterdiği festivalde, Mersin Devlet Opera ve Balesi sanatçıları, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Mersin Katolik ve Ortodoks Kilisesi korosu sanatçılarından oluşan Mersin Anadolu Kültürleri Topluluğu bir konser verdi. Bu konserin ardından da sanatçı Edip Akbayram sahneye çıktı. Vatandaşlar, konser boyunca Akbayram'ın şarkılarına eşlik ettiler. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Soli Güneş Festivali Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement