Solunum ve Sindirimin Doğal İlacı Şelımsor - Son Dakika
Yerel

Solunum ve Sindirimin Doğal İlacı Şelımsor

Solunum ve Sindirimin Doğal İlacı Şelımsor

HESKA-DER Başkanı, yörede yetişen ve solunum ile sindirimin doğal ilacı olarak bilinen Şelımsor bitkisiyle yapılan yemeğin tanıtımını yaptı.

02.01.2013 16:33  Güncelleme: 16:34

Hakkari Eğitim Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKA-DER) Başkanı Sefer Kaçmaz, yörede yetişen ve solunum ile sindirimin doğal ilacı olarak bilinen Şelımsor bitkisiyle yapılan yemeğin tanıtımını yaptı.

Sefer Kaçmaz, Hakkari'de yemekte kullanılan ve birçok vitamini bünyesinde barındıran Şelımsor bitkisinin sadece Hakkari yöresinde yetiştiğini söyledi. Kaçmaz, Hakkari Üniversitesi tarafından tarihi mutfak kültürü içinde kalmış ve unutulmuş yemeklerin incelenmesi ve gelecek kuşaklara aktarmalı amacıyla dernek olarak Şelımsor bitkisinin tanıtımını yaptıklarını kaydetti. Kaçmaz, "Şelımsor yemeğinin yapılışı, şalgamlar yıkanıp soyulur ve bir parmak eninde yuvarlak dilimlenir. Kıyma, bulgur, soğan, biber salçası, maydanoz, tuz, baharatlar ve su ilave edilip güzelce yoğrulur. Yoğrulan malzemelerden orta büyüklükte köfteler hazırlanır ve bir köfte bir şalgam dilimi şeklinde tencereye dizilir. Pişirmiş nohut, domates suyu, salça, zeytinyağı ve biraz su ilavesiyle karıştırılır ve köftelerin üzerinden gezdirilir. Yemek önce orta ateşte kaynayınca kısık ateşte pişirilir. Solunum ve sindirimin doğal ilacı olan Şelımsor'ın faydaları da saymakla bitmiyor" dedi.

Kaçmaz, Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Meclis Başkanı Cemal Erip, Esnaf Kefalet ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akdoğan ve beraberindekilere Şelımsor yemeği tanıtımını yaparak, daha sonrada hazırlanan yemeği ikram ederek, Türkiye' de ilk olan bu yemek türünün yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. - HAKKARİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Solunum ve Sindirimin Doğal İlacı Şelımsor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement