Soma'daki Maden Faciası - Son Dakika
Yerel

Soma'daki Maden Faciası

Soma\'daki Maden Faciası

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mazıcıoğlu: "Bugün itibarıyla 3 bin 180 sahanın çeşitli nedenlerle faaliyetleri durduruldu ve eksiklikler giderilmeden üretime izin verilmeyecek"

17.05.2014 12:18

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, "Bugün itibarıyla 3 bin 180 sahanın çeşitli nedenle faaliyetleri durduruldu ve eksiklikler giderilmeden üretime izin verilmeyecek" dedi.

Mazıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi.

Facianın Türkiye'de meydana gelen en büyük maden kazası olduğunu belirten Mazıcıoğlu, "Gün, birlik beraberlik günü. Gün, siyaset yapma, karalama, kötüleme günü değil" diye konuştu.

Hükümet, muhalefet ve tüm devlet büyüklerinin Soma halkının yanında olduğunu ifade eden Mazıcıoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye her şeyin üstesinden birlik beraberlikle geliyor. Maden şehitlerini toprağa verdiğimiz bu acılı günlerimizde, başka şeyleri bahane ederek devlet büyüklerimizi protesto etmek gibi yanlış yollara girilmesin. Şehitlerimizi incitmeyelim. Hep birlikte, 'ne yaparsak şehitlerimizin yarasını sarabilir, geriye bıraktıkları çocuklarımızın nasıl yüzünü güldürebiliriz' diye düşünmemiz lazım."

Herkesin kendi yakınını kaybetmiş gibi üzüldüğünü aktaran Mazıcıoğlu, vatandaşların sağduyulu davranarak marjinal grupların oyununa gelmemesini istedi.

"3 bin 180 sahada faaliyetler durduruldu"

Mazıcıoğlu, madencilik sektörüyle ilgili Meclis'te yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Meclis'te 2009'da kurulan "Madencilik Sektöründeki Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu" çalışmalarıyla sektörün sorunlarını tespit ettiklerini ve çözüm önerileri getirdiklerini anımsatan Mazıcıoğlu, sundukları raporun ardından 2010'da "5995 Sayılı Maden Kanunu"nun çıkarıldığını belirtti.

Kanunla spekülatif amaçlı ruhsat bulundurmanın önüne geçildiğini kaydeden Mazıcıoğlu, 43 bin olan ruhsat sayısının denetimlerle 21 bin civarına düştüğünü vurguladı.

Yıllık 17 bin olan müracaat sayısının da 5 bin civarına indiğini ifade eden Mazıcıoğlu, şu bilgileri verdi:

"Sondaj miktarı yıllık 750 bin metreyken kanundan sonra 2 milyon metreye yükseldi. Denetimler 3 yılda bir yapılırken her yıl yapılmaya başlandı. 2010'da 6 bin 199, 2011'de 6 bin 315, 2012'de 7 bin 107, 2013'de 6 bin 898, 2014'ün 14 Mayıs tarihine kadar da 2 bin 371 sahanın denetimi yapıldı. Bugün itibarıyla 3 bin 180 sahanın çeşitli nedenlerle faaliyetleri durduruldu ve eksiklikler giderilmeden de üretime izin verilmeyecek."

Mazıcıoğlu, madencilik sektörünün gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payının ise 2013 sonunda 11,4 milyar dolara yükseldiğini sözlerine ekledi. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Soma'daki Maden Faciası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement