"Sosyal Güvenlik Reformu'nun Yansımaları" Konferansı - Son Dakika
Yerel

"Sosyal Güvenlik Reformu'nun Yansımaları" Konferansı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sağlam, Sosyal Güvenlik Reformu'nun son 30 yılın en önemli reformu olduğunu belirtti.

28.02.2013 15:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sağlam, Sosyal Güvenlik Reformu'nun son 30 yılın en önemli reformu olduğunu belirtti.

Sağlam, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "Sosyal Güvenlik Reformu'nun Yansımaları" konulu konferansta, sosyal güvenliğin bir ülkenin kaderi olduğunu söyledi.

Dünyadaki modern ülkelerin bile baş etmekte güçlük çektiği bir alan olan sosyal güvenliğin, 7'den 70'e, beşikten mezara herkesi ilgilendirdiğini ifade eden Sağlam, geçmiş yıllarda Türkiye'de sosyal güvenliğin konuşulmadığını, konuşturulmadığını savundu.

Mehmet Ali Sağlam, sosyal güvenlik sisteminin hep açıklarıyla gündeme geldiğini ancak neden böyle olduğunun hiç sorgulanmadığını dile getirerek, "Son 4-5 yıldır bu hususlar konuşulmaya başlandı ve toplumda bir bilinç oluşmaya başladı. 2000'li yılların öncesinde, uzayıp giden emekli ve hasta kuyrukları, hastanelerde rehin bırakılan çocuklar ve çocuklarını tedavi ettirmediği için intihar eden babalar unutamadığım tablolardı. Sağlıkta erişimin çok çok az olduğu bir Türkiye vardı" dedi.

-Erken emekliliğin ekonomiye yansıması-

Son yıllarda sağlıkta müthiş bir iyileşme yakalandığını, bunun da sosyal güvenlikteki planlamayla başarıldığını vurgulayan Sağlam, şunları kaydetti:

"Geçmişte sosyal güvenlik müessesesini, maalesef çok iyi yönetemedik. Geçmişin çok fazla eleştirisini yapmayacağım ama hatırınızda kalsın diye bir ifadede bulunacağım. 90'lı yılların başında hepinizin malumu Türkiye'de bir erken emeklilik kanunu geçti. 38 yaşında bayanlar, 43 yaşında erkekler emekli olabildi. O zaman biz bu işi alkışladık, belki destek olduk. Sadece bu erken emekliliğin Türkiye ekonomisine ekstra yansıması (ortalama 75 yıl yaşandığı düşünülürse) eski parayla 800 katrilyonu aşan bir rakam. Biz çocuklarımıza, torunlarımıza daha iyi bir tablo bırakabilirdik. Ama geçmişteki bu uygulamalarla beraber 2000'li yılların başında sosyal güvenlik müessesesi o zamanki SSK, Bağkur, Emekli Sandığı iflasın eşiğine geldi. Dolayısıyla Sosyal Güvenlik Reformu'na ihtiyaç doğdu."

Sağlam, reformun devrim niteliğinde olduğunu, 18 yaşın altındaki bütün çocukların, gençlerin, anne babalarının sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın sağlık güvencesi kapsamına alındığını bildirerek, "Sosyal Güvenlik Reformu, son 30 yılın en önemli reformudur" dedi.

Konferansta, Sigorta Primleri Genel Müdürü Cüneyt Olgaç da "Sigorta Prim Teşvikleri" konulu sunum yaptı.

Konferansa, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Vali Yardımcıları Veysel Çiftçi, Vefa Kaya ile Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürü Cevdet Ceylan ve SGK İl Müdürü Saffet Dinç de katıldı.

Muhabir: Önder Felek

Yayıncı: Cemal Coşkun - SİVAS

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Sosyal Güvenlik Reformu'nun Yansımaları' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement