Sulama Degerlendirme Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Sulama Degerlendirme Toplantısı Yapıldı

Sulama Degerlendirme Toplantısı Yapıldı

İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, kentte enerji ve sulamanın geldiği noktayı anlattı.

24.07.2012 16:50

İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, kentte enerji ve sulamanın geldiği noktayı anlattı.

Şanlıurfa Valiliği Konferans salonunda İl Koordinasyon Kurulu üçüncü dönem Genel Değerlendirme Toplantısı Vali Celalettin Güvenç'in başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Güvenç, Vali Yardımcısı Şaban Erdoğan, İlçe kaymakamları ve belediye başkanları ile ilgili kurum amirleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, 3. dönem toplantısının hayırlı uğurlu olmasını diledi. Vali Güvenç, Şanlıurfa'da 2012 yılında gerçekleştirilen yatırım programına göre 572 projenin 8 milyar 568 milyon 866 bin TL olduğunu ve dönem sonu itibariyle nakdi gerçekleşmenin yüzde 44 olduğunu söyledi.

Vali Güvenç, konuşmasını tamamladıktan sonra ilin koordinasyonuna yönelik bilgi vermek için kurum amirlerine sözü bıraktı.

Şanlıurfa Belediyesi, GAP İdaresi ve İl Özel İdare yetkililerinin verdiği bilgilerin ardından Karayolları 9. Bölge Müdürü Şamil Gülen kentte yapılan yatırımlarla ilgili bilgi verdi. Koordinasyon toplantısına katılan kurum amirleri Gülen'e kentin yol durumu ile ilgili sorular yöneltirken, Gülen'e Birecik Köprüsü'nün durumu da soruldu.

Karayolları 9. Bölge Müdürü Şamil Gülen, Birecik Köprüsü'nün

Şanlıurfa Valiliğinin isteği üzerine incelemeye alındığını söyledi. Şamil Gülen, su altı dalgıçlarının yaptığı inceleme sonucunda köprünün eski ancak suyun altındaki beton kolonlarının ve diğer aksamlarının sağlam olduğu bilgisini kendilerine verdikleri burada yine de onarım yapacaklarını ayrıca yeni bir köprünün proje çalışmalarına başlayacaklarını söyledi. Günün ihtiyaçlarına göre yeni bir köprü yapacaklarını aktaran Şamil Gülen, şöyle konuştu: "Birecik Köprüsü 40-50 yaşında bir köprü, biliyorsunuz betonarme bir köprünün ömrü 50 ile 100 sene arasındadır. Güzel bir köprü zamanında iyi yapılmış. Ama tabiiki yaşlandı ancak mevcut trafiği kaldırabilecek güçtedir. Bu köprüye alternatif bir proje üzerinde çalışıyoruz"

DENİZ BİTTİ

Şehirde yaşanan elektrik kesintilerine değinen Vali Celalettin Güvenç, şunları söyledi: "Biz bu işi sadece TEDAŞ ile DSİ'ye bırakırsak Şanlıurfa'nın değişim ve dönüşümünü sağlayamayız. Şu an deniz bitti. Yenişehir'de elektrik kesintileri yüzünden herkesin elektronik eşyası, buzdolabı çalışamaz durumda. Bunun iki sebebi var. Birincisi kaçak kuyular ve bu kaçak kuyulardan bedava diye insafsızca enerji tüketimidir. Şu anda 44 derece sıcaklıkta tarlalarda kuyulardan çıkan sular tarlaları kaplamış vaziyette. Hepimiz gezip görüyoruz. Yine aynı şekilde gidiyorum bakıyorum, DSİ kanallarını kıranlar, DSİ kanallarına kaynak yapanlar, dirsek takanlar, bilmem neler… Bunun sonucunda bu oluyor"

Bölgede görev yapan kaymakam ve belediye başkanlarının bir öğretmen, bir abi, bir kardeş gibi gidip çitçiye, köylüye rehberlik yapmasını isteyen Vali Güvenç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu işin önemini anlatın. Bu olmasa biz bu işi çeviremeyiz. DSİ'nin teknik elemanlarının bütün kanalları denetleme imkanı yok. TEDAŞ'ın bu işi tek başına başarma şansı yok. O zaman herkes beldesine sahip çıkacak. Belediye başkanı arabasıyla geçerken gördüğünde arabasını durduracak inecek, köylüyü bulacak 'yahu kardeşim günahtır bu işi yapma' diyecek. Kaymakamımız da aynı şekilde duracak anlatacak 'yazıktır günahtır memleket sizin yüzünüzden çok büyük sıkıntıya düştü' diyecek. Sanayici beni arıyor, buzdolabı yanan beni arıyor, öbürü bakanı arıyor, diğeri milletvekilini arıyor. Eğer kaçak kuyudan suyu insaflı kullansa vatandaş 250 lira geleceğine 150 lira gelecek ben size söyleyeyim. Kaçağı bile insaflı kaçak kullansa 150 liraya düşecek 100 lira karımız olur."

Bunu toplumsal bir mesele olarak sahiplenmediğimiz sürece Şanlıurfa olarak bu işi çeviremeyeceklerini anlatan Güvenç, şöyle konuştu: "Ben rica ediyorum gerçekten rica ediyorum. Duyarsız kalmayın, herkesi uyarın yolda giderken gördüğünüz zaman uyarın inin anlatın. Bu suyu boşa akıtma, bu elektriği boşa harcama, bu kanalı kırma, bunlar artık ceza işi değil; artık ahlak işi, inanç işi, insanın vicdanı titreyecek bu sıcakta, bu suyu nereye akıtıyorsun. Belki 5 fidanı var buraya bir litre su yetecek saatte ama 20 litre su harcıyor. Herkesten rica ediyorum benim gibi duracaksınız o suyu sökeceksiniz muhtarı çağıracaksınız anlamayana da ceza keseceksiniz."

Vali Celalettin Güvenç, bu işin çözüm yolunun kaymakamların alana çıkması muhtarların devreye girmesi ile sulama birliklerinin işi sahiplenip bunları yönlendirmesiyle olacağını belirterek

bu gidişata bu ovanın dayanamayacağını söyledi. Buna can dayanmayacağını belirten Vali Güvenç, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Devlet üç Kızılırmak suyu getirmiş bu ovaya; 30 Kızılırmak getir yine yetmez. Kırmızı toprağımız akıp gidiyor, durmadan kendi elimizle gözümüzü çıkarıyoruz. Bu konuda derdim çok. Herkesten bu konuda ilgi bekliyorum, özellikle başkanlarımızdan. Toplayın mahalleliyi anlatın, bir uzman arkadaşımız gelsin anlatsın desin ki; 'çok su vermekle çok para kazanılmıyor. Toprağa zarar veriyorsun'. Yağmur yağarken su veriyorlar tarlalara şimdi sıcaktan tarlalar kavruluyor ama yine kuyular bedava diye gürül gürül su veriliyor göl oluyor. Buna gönüllü bir mücadale ve seferberlik başlatmalıyız"

Vali Güvenç'in açıklamalarının ardından daire amirleri kurumlarının yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Toplantıya katılan koordinasyon kurulu üyelerinin görüşlerini açıkladığı toplantıda talepler alındı. - ŞANLIURFA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sulama Degerlendirme Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement