Suriyeli Mültecilerle İlgili Rapor Hazırlandı - Son Dakika
Yerel

Suriyeli Mültecilerle İlgili Rapor Hazırlandı

Suriyeli Mültecilerle İlgili Rapor Hazırlandı

Malatya'da konteynırlarda kalan Suriyeli mültecilerin bir sorunları olmadığı, geçici savaş sığınmacılara dışarıda nakdi bağış kabul edilmediği, ancak hür türlü ayni yardım sağlandığı bildirildi.
İl Genel Meclisi Kasım toplantılarını sürdürdü.

06.11.2013 12:22

Malatya'da konteynırlarda kalan Suriyeli mültecilerin bir sorunları olmadığı, geçici savaş sığınmacılara dışarıda nakdi bağış kabul edilmediği, ancak hür türlü ayni yardım sağlandığı bildirildi.

İl Genel Meclisi Kasım toplantılarını sürdürdü. İl Özel İdaresi Salonu'nda Naci Şavata'nın başkanlığında toplanan İl Genel Meclisi, gündemindeki maddeleri görüştü. İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata'nın Meclis Divanı'na sunmuş olduğu sözlü önergede, Malatya'ya gelen Suriye'lerin sosyal, ekonomik, sağlık ve eğitim problemleri konusunda gerekli araştırmanın yapılarak Meclis'e bilgi sunulması istendi.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu mahallinde yapılan araştırma ve inceleme sonucunda şu rapor hazırlandı:

"Suriye ülkesinde savaş nedeniyle ülkemize sığınan Suriyelilerin bulunduğu kampta iki bin konteynır bulunmakta olup, bu kampta 3 bin 332 erkek, 3 bin 744 kadın olmak üzere 7 bin 76 kişi mevcuttur. 18 yaşından küçük 4 bin çocuk bulunmaktadır.

Kampın dış güvenliğini jandarma, iç güvenliğini özel güvenlik sağlamaktadır. Kurulan kampta altı mahalle bulunmaktadır. Bu mahallelerin dört mahallesi dolu iki mahallesi boş bulunmaktadır. Kampta yaşayan Suriyelilerin alış verişi için market bulunmaktadır.

Geçici savaş sığınmacıları için halı dokuma, biçki-dikiş, trikotaj, kuaför, berber, kursları bulunmaktadır. Gençlerin spor yapabilecekleri tesisler mevcuttur. İbadet için cami, televizyon izleme odaları bulunmaktadır. İstekleri halinde haftada bir gün çarşı izni verilmektedir.

Geçici savaş sığınmacılarına kişi başına her ay 100 TL tutarında kamptaki markette ayni alış veriş yapılması için yardım sağlanmaktadır.

30 derslikli okulda ikili eğitim-öğretim verilmektedir. Bu okulda Türkçe, Arapça, İngilizce ve Kürtçe eğitim verilmektedir. Öğrencilerin tüm okul ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmaktadır.

Geçici savaş sığınmacıların sağlık ihtiyaçların karşılanması için altı yataklı poliklinik hizmeti verilmektedir. Bu hastanede 42 sağlık personel ile günde ortalama 400 hastaya muayene yapmaktadır. Dış laboratuar Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde yapılmakta olup, tüm aşılar eksiksiz yapılmıştır. Kampta yapılamayan tedaviler Yeşilkart ile Yeşilyurt Devlet Hastanesi'ne yapılmaktadır.

Geçici savaş sığınmacılara dışarıda nakdi bağış kabul edilmemektedir. Ancak hür türlü ayni yardım sağlanmaktadır.

Diğer yandan, meclis toplantısında konuşan İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, zaman zaman kendilerine vatandaşlar tarafından talep ve önerilerin sunulduğunu ifade ederek, "Mesela bir vatandaş söyledi. Yeni devlet hastanesi önüne yapılacak olan üst geçitten yaşlılar ve hastalar nasıl inip çıkacak diye. Asansörlü ve raylı sistemler var. Umarım karayolları üst geçit yaparken, yaşlı ve hastaların da üst geçitten rahat geçmeleri için gereken önlemi alırlar" ifadelerini kullandı.

"Vatandaş ne istiyorsa onu yapmamız lazım" diyen Şavata, vatandaşın taleplerinin göz ardı edilememesi gerektiğini kaydetti.

Toplantıda, İmar ve Bayındırlık Komisyonu olarak mahallinde yapılan araştırma ve inceleme sonucunda; Erenli Beldesine bağlı Kümeevler mevkisindeki evlerin içme suyu yetersiz olması nedeniyle içme suyu temini için İl Özel İdaresi tarafından gerekli etüdün yapılarak çözüm yoluna gidilmesi uygun mütalaa edildi. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Suriyeli Mültecilerle İlgili Rapor Hazırlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement