Tam 20 Yıldır Köyde Düğün Yapılmıyor - Son Dakika
Yerel

Tam 20 Yıldır Köyde Düğün Yapılmıyor

Tam 20 Yıldır Köyde Düğün Yapılmıyor

Fethiye'nin Kayaköy köyünde vatandaşlar sit yüzünden ev yapamayınca köy halkı çocuklarını evlendiremiyor.

11.07.2012 15:43  Güncelleme: 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fethiye'nin tarihi ve turistik kentleri arasındaki Kayaköy köyünde vatandaşlar sit yüzünden ev yapamayınca köy halkı çocuklarını evlendiremiyor.

Yıllar önce Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' ilan edilen, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca da 'Birinci Grup Anıtsal Yapı' olarak tescil edilen Fethiye Kayaköy'de yıllardır evlerine bir çivi dahi çakamayan köylüler, ev yapamadıkları için çocuklarını evlendirememekten yakınıp 2000 yılından bu yana sit ve yasak yüzünden problem yaşadıklarını evlerini onardıkları için bile çok yüksek rakamlarda para cezası ödediklerini, köydeki ilk okulun da çocuk olmaması yüzünden kapanma durumu ile karşı karşıya kaldığını söylediler.

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde yılda yaklaşık 60-70 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği doğal ve tarihi zenginlikleri iç içe barındıran Kayaköy, kiliseleri, mimari yapısı, dar sokakları ile en gözde turizm merkezleri arasında yer alıyor. Kayaköy, yaklaşık bir asır önce Türkler ve Rumların birlikte yaşadığı, Fethiye ile Ölüdeniz arasında 65 metre yükseklikte bir tepenin yamacına ve önündeki 'Kaya Çukuru' adı verilen

ovaya yayılmış vaziyette bulunurken Rumlar'dan kalma evler nedeniyle birinci derece sit bölgesi olarak imara kapalı tutuluyor.

Antik Karmillassos üzerine kurulduğu iddia edilen yerleşim yeri Antikragos dağlarında bulunan kaya mezarları günümüze kadar sapasağlam gelebilirken 7 bine yakın nüfusa ulaşmış olan köy, kiliseleri, eczane, hastane ve hekimleri, okulları, postanesi ve atölyeleri ile yörenin en büyük sosyal ve ticaret merkezi konumuna gelmiş olup Fethiye'nin yaylası olarak halkın dinlenme yeri haline gelmiş.

Kayaköy, kimi kaynaklara göre 11, kimilerine göre ise 14'üncü yüzyılda bölgede yaşayan Rumlar tarafından Likya Uygarlığı'nın kalıntıları üzerine kurulmuş. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde de sözü geçen ve Rumca ismi 'Levissi' olan Kayaköy, 20'nci yüzyılın başına kadar zengin bir kent olarak tanınan Kayaköy'de şimdilerde 600 hane bulunup 1700 kişi yaşıyor. Bu nufüs kışın 750 kişiye düşüyor.

20 YILDIR BİNA YAPAMIYORLAR

Türk ve Rumlar'ın birlikte yaşadığı köy taş evleriyle adeta zamana direnirken Kayaköy, hava koşulları ve diğer nedenlerle her geçen gün biraz daha yok oluyor. Kayaköy'de, bir yandan tarihi taş evlerin röleve çalışmalarının yapılması

restore edilerek ekonomiye kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından proje çalışması yapılırken bir yandan ise koruma amaçlı imar planının biran önce çıkarılarak köylülerin mağduriyetinin giderilmesi isteniyor. 20 yıldır imar sorunu yaşanan Kayaköy'de imar planı uygulamasının askıya alınması ve yüzde 3'lük inşaat alanı izniyle vatandaşlar, evlerine çivi dahi çakamıyor. Cezaya aldırmayanların kaçak inşaata devam ettiğini ve yüksek para cezalarına çarptırıldıklarını belirten köylüler, bölgede düzenlenecek yeni bir imar uygulaması çalışması ile yıllardır çektikleri bu uygulamadan kurtulabileceklerini söylüyorlar. 12 Eylül İhtilali gibi köyümüze getirilen yasaklar bizim için azap oldu diyen vatandaşlar 1980 yılından bu yana köyümüzde inşaat yapamıyoruz dediler.

ÖZEL ÇEVRE KORUMA GİTTİ ŞİMDİ İZİN BEKLİYORUZ

Özel Çevre Koruma Kurumu'nun kaldırılması ile birlikte Kayaköy'ün imar durumunun yeniden ele alınması için Çevre ve Şehircilik bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan çalışma başlatılmasını bekletiklerini söyleyen Kayaköy Muhtarı Mustafa Karagöz 7 kişilik bir komisyon oluşturulduğunu Anıtlar Kurulu ile birlikte çalışma başlatıldığını ancak 600 hane 1700 nufüsü bulunan Kayaköy'de hala inşaat yasağının sürdüğünü bina yapamadıklarını bu yüzden gençlerin köyde evlenemediklerini daha çok Fethiye ve diğer ilçelere gittiklerini söyledi. Köy muhtarı Mustafa Karagöz bölgedeki imar sorunu nedeniyle köylülerin çocuklarına ev yapamadığını, bu nedenle evlendiremediğini söyleyerek, köye bir an önce koruyucu imar planı getirilmesini gerektiğini, yürürlükte olan yüzde 3'lük inşaat alanı iznine göre ev yapmak isteyen bir köylünün arazi olmaması yüzünden yapamadığını hatta köydeki ilk okulun bile kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını çevreden öğrenci getirerek okulu açık tutabildiklerini söyledi. Eski muhtarlardan 80 yaşındaki Celalettin Arıcan yıllar önce bir bina yaptığını 7 bin 500 TL para cezası ödediğini vatandaşın yasak nedeniyle ev yapamaması yüzünden köyde düğün yapılamadığını düğünleri özlediklerini söyledi.

KAYAKÖYLÜ'YE KIZ VERMİYORLAR KÖYDE DÜĞÜNLERİ UNUTTUK

Keçiler Köyü Muhtarı Ercan Gökçe, köy halkından Ömer Çalışkan, Cumhur Erçetin, Coşkun Ceylan ve Mutlu Bilgin ise "Biz bu köyde doğup büyüdük. Kayaköy'ün koruma kullanma ilkesine göre restore edilerek kısa sürede turizme açılmasını istiyoruz. 20-30 yıldır onarım için bile çivi çakamıyoruz. Bina yapamadığımız, sit yasasını aşamadığımız için gençler köyü terk etti. Köyde 20 yıldır düğün unutuldu. Fethiye ve diğer köylere giderek orada ev yapıp düğün yapılabiliyor. Kız istemeye gittiğimizde karşı taraf ev istiyor. Kayaköy'de ev yapamadığımız için Kayaköylü'ye kız da vermiyorlar. Burada su olmadığı için tarım da olmuyor. Tarihi taş evlerin en kısa zamanda koruma kullanma ilkesine göre restore edilerek turizme açılması gerekmektedir. Yeni yapılacak imar planı köyün tarihi ve doğal yapısını bozmasın. Betonlaşma istemiyoruz. Çevreyi bozmayacak, vatandaşı da mağdur etmeyecek bir imar planı bekliyoruz. Tarihi taş evler de restore edilmeli, turizme kazandırılmalı. İmar planı ve restore ile ilgili yıllardan beri çalışmaların olduğunu biliyoruz ama şimdiye kadar hiçbir gelişme sağlanamadı" diye konuştular. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tam 20 Yıldır Köyde Düğün Yapılmıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement