"Tarım Sektöründe İş Güvenliği" Paneli - Son Dakika
Yerel

"Tarım Sektöründe İş Güvenliği" Paneli

"Tarım Sektöründe İş Güvenliği" Paneli

özünde insan olduğu için bizim tarihimizden gelen bir değer ve gelenektir" dedi."

26.01.2012 15:07

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, iş sağlığını olumsuz etkileyen hiçbir üretim sürecinin, hiçbir ekonomik faaliyetin kabul edilemez olduğunu belirterek, "İş sağlığı ve iş güvenliği sadece bugüne mahsus yükselen değer değil,

özünde insan olduğu için bizim tarihimizden gelen bir değer ve gelenektir" dedi.

Vali Coş, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığının ev sahipliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen "Tarım Sektöründe İş Güvenliği" konulu panelin açılışındaki konuşmasında, insan sağlığının her şeyin üzerinde bir değer olduğunu vurguladı.

Dünyadaki en önemli varlığın insan olduğuna dikkati çeken Vali Coş, "Bütün insanlar değerlidir, onun için bir insanın bile burnunun kanaması büyük bir hadisedir.

Gerçek vasıflarla insan olan bir varlığın böyle bir tabloya kayıtsız kalması, bir başkasının ızdırabı karşısında sessiz kalması düşünülemez" diye konuştu.

Vali Coş, iş sağlığı ve güvenliğinin sadece bugüne mahsus yükselen değer değil, tarihimizden gelen bir değer olduğunu da ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu konularda bizim geleneğimizde,

tarihimizde çok güzel örnekler var. Kölelik döneminde bile kölelere insan olarak değer verilmiş, onların insan olma hakları tanınmaya çalışılmıştır. Ancak,

bazı yerlerde maalesef bugün okurken bile tüylerimizi ürperen gerçekler de var. Kölelerin işkencelere maruz bırakıldığı dönemlerde bizim ecdadımız bu konuda o çağın şartları içinde insani davranışlar içinde olmuştur."

Vali Coş, "Çok şükür 20. yüzyıla kadar gelen bu açık sömürü düzeninde bizim milletimizin, ecdadımızın yüz kızartacak bir faaliyet içinde olmadığını görüyoruz. Bugün daha önce sömürgeye maruz kalan ülkelere baktığımızda, sözde bağımsızlıklarını elde etmiş olsalar dahi ekonomik faaliyetlerinin büyük bir bölümünü daha önce kendilerini sömüren ülkelerle yürüttüklerini, iç siyasetlerini bile onların güdümünde sürdürdüklerini görüyoruz.

Oysa, sömürgeciler, sömürdükleri ülkenin zenginliklerini götürmüşler ancak, yatırım anlamında hiçbir şey yapmamışlar" dedi.

Bu gerçeğe karşın Osmanlının duruşuna da dikkati çeken Vali Coş, şöyle devam etti:

"Ama bizim ecdadımızın, bu konuda sömürgeci olmadığı, aksine bulundu her yerde, fethettiği her yerde oranın mutluluğu için çalıştığına dair tarihimizde örnekler ar. Yugoslavya, Osmanlı idaresindeyken bu topraklardan ne kadar vergi toplamış buna karşılık ne kadar yatırım yapmış diye yapılan araştırma bu söylediklerimizi doğruluyor. Osmanlı, bu ülkeden topladığı vergilerden daha fazla yatırım yapmış, insana değer vermiştir."

Vali Coş, yaptığı Osmanlı hatırlatmasının ardından, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mesele insan olunca üretimde bütün üretim alanlarında bütün çalışma hayatımızın her alanında insan merkezli yaklaşımlar yönetim anlayışlarının egemen kılınması lazım. Onun için de iş sağlığı ve güvenliğinin bugüne mahsus yükselen değer değil bizim tarihimizden gelen bir değer olduğuna vurgu yapmak istiyorum. Bir insanın hayatının sıkıntıya koyacak bir çalışma ortamının asla kabul edilemeyeceğini, bunun hukuktan önce geleneğimizle bağdaşmadığını ifade etmek istiyorum."

Vali Coş, bu konuda görevin sadece Çalışma Bakanlığı'nda olmadığını belirterek, "Bu konuda bütün devlet kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına, en önemlisi de sanayici arkadaşlarımıza görev düşüyor. Çünkü iş sağlığı ve güvenliğine uymadan üretim yapan

belki de üretim maliyetini düşürerek bu konuda duyarlı davrananlara karşı haksız rekabette edebiliyor. Çünkü,

iş sağlığı ve iş güvenliğine uymanın doğal bir bedeli oluyor, bu bedeli ödemek istemeyenlerin maliyetleri düşürmeler i suretiyle haksız rekabette bulunmaları söz konusu olabiliyor. Bunun önlemek için de buna uyan kuruluşlarımıza bu konuda gözlemlerini değerlendirmelerini öneriyorum. Meslek odalarımızın da bünyelerindeki kurum ve kuruluşlarda bu konulara dikkat etmeliler" dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise iş sağlığı ve güvenliği önemine dikkati çekerek, bu konuda toplumun ve işverenlerin bilgilendirilmesi konusunda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi.

Aldırmaz, kendisinden önce söz alan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Dr. Rana Güven'in, "Adana'da faaliyet gösteren laboratuar merkezinin tanıtım eksiği" konusundaki vurgusuna da dikkati çekerek, "Büyükşehir belediyemizin sorumluğundaki bilboardlar, açık hava panoları ve otobüs arkasındaki reklam panolarıyla bu konuda destek vermeye hazırız" diye konuştu.

RAKAMLARLA İŞ GÜVENİLĞİ

OSB Başkanı Bekir Sütcü ise, böylesine önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını belirterek, Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliğinin boyutlarına dikkati çekti.

Sütcü, Türkiye'de her yıl bin 500 kişinin iş kazasında hayatını kaybettiğini, 5 bin kişinin de sürekli iş göremez duruma düştüğünü vurgulayarak, "Bu istatistik bilgilerle Avrupa'da binci, dünyada üçüncüyüz. Hepimiz biliyoruz ki iş kazalarının yüzde 78'i çalışanların emniyetsiz davranışlarından kaynaklanıyor. Aynı zamanda yüzde 98'i insan hatasından kaynaklı ve yüzde 50'si de kolaylıkla önlenebilir özellik taşıyor. Oysa, iş sağlığı ve güvenliği insani, toplumsal ve yasal bir sorumluluktur" dedi.

Sütcü, bir sanayici olarak kendi işyerlerinde iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda yaptıkları çalışmalara da dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İki yıl önce ÜSGÜM'ün

(İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlüğü) varlığından haberdar olunca, işyerimizde çalışma yapılmasını sağladık. Çünkü, ortam ölçüm ve değerlendirmelerinin en yeni teknoloji ve kabul edilebilir kalitede ölçülebilmesini arzu eden bir anlayışa sahibiz. Bu konuda genel müdürlüğün laboratuar hizmetlerinin artırılması ve çeşitlendirilmesi beklentisindeyiz."

İş sağlığı ve güvenliğine önem verilmesinin hem ekonomik hem de insan sağlığı yönünden ülkemize katkı sağlayacağına inandığını vurgulayan Sütcü, "Bana bir şey olmaz, bize bir şey olmaz yanlışlından kurtulmamız lazım. Bilinen slogan; önlemek, ödemekten daime ucuzdur" diye konuştu.

YASAL DÜZENLEMELER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Dr. Rana Güven de, iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili gerçekleştirilen yasal düzenlemelere dikkati çekerek, "Gönül isterdi ki bu sorunu burada hiç tartışmayalım. Ancak, bu konu maalesef hiçbir zaman popüler olmamış. Bu yüzden Türkiye'de her gün 172 iş kazası oluyor, 4 işçi hayatını kaybediyor, 6 işçimiz de hayat boyu çalışamaz hale geliyor" dedi.

Dr. Güven, bunun sosyoekonomik boyutunu tartışmaya bile gerek olmadığını belirterek, "Ekonomik boyut bir yana sosyal boyutun telafisini rakamlarla ölçmek mümkün değil.

Ölen, yaralanan ya da ömür boyu sakat kalan bir işçinin ve ailesinin yaşadıklarını düşünebiliyor musunuz?" diye sordu.

Konunun sorunlu bir alan olduğunu vurgulayan Güven, şöyle devam etti:

"Ne yapmak lazım?

bu alanda ülkemizin en büyük eksiğini giderme konusunda önemli adımlar attık. 16 ocak 2012 günü Sayın Başbakanımızın başkanlığındaki bakalar kurulumuzda Türkiye'nin müstakil bir iş sağlığı ve güvenliği yasa tasarısı tartışıldı ve bakalar kurundan geçti.

Sayın başbakanımız bu konuda son derece duyarlı.

Oysa, bizim bugüne kadar bu konuda müstakil bir yasamız yoktu. İş sağlığı ve güvenliği mevcut iş yasasının 5. Bölümünde yer alıyordu. Bu bölümdeki düzenlemeler ise sa6dece SSK'lı işçilerimizi kapsıyordu. Oysa, devlet memurları, bağımsız çalışanlar kapsamda değildi.

Oysa, iş sağlığı ve güvenliği her çalışanımızın hakkıdır. Bu yasa tasarısı önümüzdeki aylarda TBMM'den geçerek daha geniş bir kitleye hitap eden çağdaş bir yasamız olacak."

Açılışın konuşmalarının ardından Dr. Rana Güven başkanlığında gerçekleştirilen, "Tarım

sektöründe iş güvenliği" konulu panele, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ferdi Tanır, ÇÜ. Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alaettin Sabancı, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalından Suna Ahioğlu ve Zeynep Şimşek konuşmacı olarak katıldılar.

Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki toplantıya, Sosyal Güvenlik Kurumu Adana İl Müdürü Muhammed Gerçek, Adana Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kazım Barışık, Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, üniversite temsilcileri, sanayiciler ve diğer davetliler katıldı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Tarım Sektöründe İş Güvenliği' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement