Teb Manisa'da Kobi'lerle Buluştu - Son Dakika
Yerel

Teb Manisa'da Kobi'lerle Buluştu

Teb Manisa\'da Kobi\'lerle Buluştu

Türk Ekonomi Bankası (TEB), ‘KOBİ’lerin danışman bankası’ anlayışıyla Türkiye’nin dört bir yanında düzenlediği TEB KOBİ Akademi kapsamında, 2005 yılında ziyaret ettiği Manisa’da tekrar KOBİ’lerle bir araya geldi.

03.11.2015 17:46

Türk Ekonomi Bankası (TEB), 'KOBİ'lerin danışman bankası' anlayışıyla Türkiye'nin dört bir yanında düzenlediği TEB KOBİ Akademi kapsamında, 2005 yılında ziyaret ettiği Manisa'da tekrar KOBİ'lerle bir araya geldi.

TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz'un ev sahipliğinde Manisa Anemon Otel'de gerçekleşen etkinliğe Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Vergi Dairesi Başkanı Yılmaz Çakan, Defterdar Abdullah Kırım, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil, Manisalı işadamları ve esnaflar katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz "10 yıldan bu yana TEB KOBİ Akademi ile Türkiye'yi il il gezerek KOBİ'lerimizle bir araya geliyoruz. 2005 yılında TEB KOBİ Akademi buluşmalarımıza başlarken ilk ziyaret ettiğimiz şehirler arasında Manisa da yer alıyordu. TEB KOBİ Akademi ile 10 yıl aradan sonra yeniden önem ve potansiyeli uluslararası platformlar tarafından da tescil edilerek 2004 yılında 'Avrupa'da Geleceğin En Uygun Yatırım Kenti' seçilen Manisa'da bulunmaktan büyük bir heyecan ve mutluluk duyuyoruz" dedi.

Konuşmasında Manisa'nın sanayi, tarım ve ticaret sektörlerinde gelişmiş yapısına dikkat çeken Boz, "Tarımsal üretimde ülkemizde üçüncü sırada yer alan, gelişmiş sanayisi ve ülke ekonomisi için yüksek katma değer sağlayan elektronik sektöründeki başarılarıyla İSO listelerinde sıralamaya giren şirketlere ev sahipliği yapan Manisa şehrimiz, gelişmiş altyapısıyla da büyük bir potansiyel barındırıyor. Manisa, 2014 yılı verilerine göre, toplam 4,5 milyar dolarlık ihracatı ile ülkemizin ihracat sıralamasında 10. sırada yer alırken, firma başına düşen ihracat değerini 4 milyar dolar olarak gerçekleştirerek ülke ortalamasının üzerinde yer aldı. İthalat rakamlarına baktığımızda ise 4 milyar dolarlık ithalat hacmiyle Manisa'nın 7. sırada yer aldığını görüyoruz. Ayrıca Manisa, 4,9 milyar dolarlık ithalat hacmiyle de ülke ortalamasının oldukça üzerinde bir performansa sahip" dedi.

"HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ"

Manisa'nın gelişmiş sanayisi ve ihracat yapısıyla ülke ekonomisindeki payının her geçen gün yükseldiğine dikkat çeken Boz, "Manisa, bizim için gelişimine katkı sunmaktan mutluluk duyduğumuz şehirlerimiz arasında yer alıyor. Banka olarak, Manisa'nın stratejik ve potansiyel gelişme alanlarına katkı sağlayan KOBİ'lerimize de her türlü finansman desteğini sunuyoruz. Manisa'da faaliyet gösteren 9 şubemizle KOBİ bankacılığından bireysel bankacılığa, tarım bankacılığından işletme bankacılığına farklı alanlarda müşterilerimize hizmet veriyoruz. Şehrimizin potansiyelini ve gelişim alanlarını göz önünde bulundurarak KOBİ Bankacılığı alanındaki deneyimimiz ve 'Danışman Banka' anlayışımızla Manisalı KOBİ'lerimizin büyümesi ve güçlenmesi için her türlü desteği vermeye hazırız" diye konuştu.

"İLAVE İSTİHDAM YARATMAMIZ LAZIM"

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil ise böyle bir toplantıyı Manisa'da düzenleyen TEB yetkililerine teşekkür ederek, "Gelişen Dünya Ekonomisinde Enerji ile Lojistik en öne çıkan iki sektör ve ülkemiz jeopolitik konumu ve coğrafyası ile bu iki sektöre de dünyanın adeta vanası olmuş durumda. Son 12 yılda siyasal istikrar ile birlikte yaşanan ekonomik gelişmişlik ile kişi başı milli gelirimiz 3000 dolar seviyesinden 2014 yılı itibarıyla 10 bin 404 dolara yükseldi. Bu yükselmenin günlük yaşantımıza yansımalarını hepimiz hissettik ve yaşadık. Özellikle otomotiv, inşaat ve perakende sektörlerinde bu gelişme son derece bariz bir şekilde hissedildi. Bu seviye aslında orta gelir tuzağı denilen bir tehlike kuşağı ve 10 bin ve 18 bin dolar arasında kişi başı milli gelir olarak tanımlanan bu bant, ülkeler için sıçrama değil de bekleme noktası olduğu zaman; özellikle bizim ekonomimiz gibi çok fazla sıcak para taşıyan ülkelerde bir süre sonra toplumsal beklentilerin karşılanamamasından dolayı siyasal istikrarsızlıklar ve bununla da birlikte ekonomik çalkantılar yaşanmaktadır. Amerika'yı yeniden keşfetmeye kalkmadan dünyada benzer durumları yaşayan ülkelere bakarak ülkemizi bu orta gelir bandından bir an önce üst gelir bandına taşımalıyız. Bunun yolunu da en basit anlatımla 10 yılda ülke hasılamıza 400 milyar dolar ilave etmek olarak isimlendirebiliriz. İşte burada bu günün de konusu olan KOBİ'ler ayrı bir önem kazanıyor. Ülkemizde 2014 yılı itibariyle 3 milyon 470 bin KOBİ var. Ülkemizin nüfusu 80 milyonu aşmakta. Toplam istihdam sayımız yaklaşık 25 milyon kişi ve bu 80 milyon nüfusun yaklaşık 23 milyonu 18 yaş altı. Türkiye'nin 2014 yılı işsizlik oranı ortalaması 10,2 düzeyinde. Bu arada bu rakam Manisa'da sadece 4,4. Durmadan gelen genç nüfusu göz önüne alınca, bu demek oluyor ki bizim her yıl ortalama 1,5 milyon kişilik ilave istihdam alanı yaratmamız lazım. Bu istihdamı yaratmanın yolu KOBİ'leri güçlendirmek ve ülkemizdeki girişimci sayısını arttırmak. İç pazarımız dünyanın en büyüklerini bile Türkiye'ye yatırıma çekecek kadar cazip. Ama bu iç Pazar her yıl 1,5 milyon kişiye iş imkanı sağlamaya yetmez. O zaman KOBİ'lerimizin artık nitelik değiştirerek birer ihracatçı KOBİ'ye dönüşmesi gerçeği kaçınılmaz. İhracatta lokomotif KOBİ'lerimiz olacak. Çantasını eline alan Anadolu kaplanları dünyayı ülke ülke gezmeli ve Türk mallarını dünyanın dört bir tarafına satmalı. Bizim KOBİ'lerimizde, girişimcimizde bu potansiyel var. Burada devletimize ve hükümetimize tek görev düşüyor. Rekabet ettiğimiz ülkelerle eşit koşullarda olmak istiyoruz. Biz onlardan sadece bunu istiyoruz önümüzü açsınlar. Biz bu ülkeye 10 yılda 400 milyar dolar getiririz" diye konuştu.

Vali Erdoğan Bektaş da konuşmasında, TEB'in KOBİ eğitim programı ile sosyal sorumluluk projesi kapsamında kendisini geliştirirken KOBİ'lere de önemli bir destek sunduğunu söyledi. Türkiye'nin 2023 hedefleri olduğunu belirten Vali Bektaş, "Mutlaka işimizde bir farklılık oluşturmak zorundayız. Kendimizi müşterilerimizin yerine koyacağız ve ürünümüzü tercih edilir hale getirmek için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Bir adım daha başkalarının önüne çıkmamız gerekiyor. Bir kitap okudum, ülkeler arası savaşlar çok azalmış ve sınır değişiklikleri de çok azalmış. Artık ülkeler birbirlerinin topraklarını fethetmiyorlar, bunu kimler yapıyor? Şirketler yapıyor, kültürel bir kısım araçlarla ve finans elemanlarıyla gidiyor, yerleşiyor, payını alıyor, dönüyor. Pakistan'da bir firma bir tıbbi alet üretiyor, ürettiği malzemeyi Almanya'ya 5 Euro'ya satıyor, Almanlar üzerine bir marka vuruyor, Türkiye'ye 25 Euro'ya satıyor. Biz Alman markasının ırgatlığını yapıyoruz. Boğaz tokluğuna çalışmamamız, marka değerimizi yükseltmemiz, kendimizi geliştirmemiz lazım. Bizler de Manisa'da kendimizi geliştirmemiz lazım. Manisa iş geliştirmek için, para kazanmak için çok iyi bir ortam, çok önemli avantajları var" dedi.

Vali Bektaş konuşmasında Manisa'nın ekonomisi, sanayisi, tarımı, eğitimi, alt yapı projeleri hakkında bilgiler vererek, sanayici ve iş adamlarının en büyük sıkıntısı olan yetişmiş eleman sorununa çözüm bulmak için bu yıl meslek liseleri ve akademik liselerde düzenleme yaptıklarını söyledi. Vali Bektaş, Milli Eğitim Bakanlığının yüzde 65-35 olan meslek lisesi ve akademik lise oranının Manisa'da lise 1 kayıtlarında yüzde 71-29 olduğunu ifade ederek, mezun öğrencilerin yetişmiş eleman ihtiyacının giderilmesine önemli katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca geçen yıldan itibaren okullarda 4-12.sınıflar arasında uygulanan Dyned programı ile öğrencilerin pratik İngilizce öğrendiklerini, bunun da hem öğrencilerin kendilerine hem de çalıştıkları işyerlerinde yararlı olacağını kaydetti.

MANİSALI KOBİLERE ÖZEL 3 ATÖLYE ÇALIŞMASI

Prof.Dr. Tamer Müftüoglu'nun 'Global Rekabet ve KOBİ'ler', Mehmet Sanlı'nın 'Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak' başlıklı sunumlar yaptığı TEB KOBİ Akademi'nin öğleden sonraki bölümünde KOBİ'lere yönelik üç özel atölye çalışması gerçekleştirildi.

"Bugünün Başarılı KOBİ'si Geleceği Nasıl Yönetecek? KOBİ'lerde Stratejik Yönetim", "İşletmeniz Gelişim Haritası'nın Neresinde? KOBİ'lerde Büyüme Senaryoları" ve "Dış Ticarette Stratejik Yönetim ve Planlama" konulu atölyelere katılan Manisalı KOBİ'ler, söz konusu başlıklarda bilgi sahibi olurken, sorularıyla ve katkılarıyla da çalışmalarda aktif bir şekilde yer aldı. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Teb Manisa'da Kobi'lerle Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement