Tekirdağ'da Çocuk Tarım Kampı - Son Dakika
Yerel

Tekirdağ'da Çocuk Tarım Kampı

Tekirdağ\'da Çocuk Tarım Kampı

TEKİRDAĞ (İHA) – ‘Çocuk Tarım Kampı’ projesi kapsamında, Tekirdağ’da 25 öğrenciye tarımı sevdirmek amacıyla 3 günlük kamp etkinliği gerçekleştirildi.

14.06.2016 16:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TEKİRDAĞ (İHA) – 'Çocuk Tarım Kampı' projesi kapsamında, Tekirdağ'da 25 öğrenciye tarımı sevdirmek amacıyla 3 günlük kamp etkinliği gerçekleştirildi.

'Çocuk Tarım Kampı' adı altında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığı'nın Tekirdağ'da ilkokul 4'üncü sınıf öğrencilerine doğa bilinci ve çevre farkındalığını kazandırmak, doğa ile buluşmalarını sağlamak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenirliliği hakkında bilgi vermek amacıyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen 3 günlük bir kamp etkinliği gerçekleştirildi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü personelleri, Çocuk Tarım kampı programının ilk gününde, Süleymanpaşa ilçesi 100. Yıl Mehmet Sadık Özyüksel İlkokulu 4'üncü sınıflardan toplam 25 öğrenciyi okulda ziyaret edip, kendilerini ve mesleklerini tanıttı.

Öğretmen Aylin Ayşe Eren gözetiminde öğrenciler okuldan alınarak Namık Kemal Üniversitesi-Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'ne gidildi. Etkinliğe katılan görevlileri ve öğrencileri, Öğretim Görevlisi Emrullah Culpan karşılayıp gruba kendini tanıtarak, mesleği ve günlük program hakkında öğrencilere açıklama yaptı. Sonra birlikte deneme parsellerine gidilerek baklagil grubundan çemen, yağlık bitkilerden aspir, keten, kanola ve ayçiçeği, yem bitkilerinden taş yoncası, hububattan buğday, arpa ve tritikale bitkileri öğrencilere tanıtılarak bu ürünlerin kullanım alanları hakkında öğrenciler bilgilendirildi. Daha sonra toplantı salonuna geçilerek burada çeşitli ürünlerin tohumları öğrencilere gösterilerek, öğrencilerin soruları öğretim görevlisi tarafından yanıtlandı.

Öğle yemeğinden sonra Süleymanpaşa İlçesi Kınıklar Mahallesine gidildi. Etkinliğe katılan görevlileri ve öğrencileri, demonstratör çifçi Münür Çakırlar karşılayarak kendisini tanıttı, yetiştirdiği ürünler ve özellikle bu mahallede kurulmuş olan nohut çeşit demonstrasyon alanı ile çevresindeki ekili olan yeşil mercimek, ayçiçeği ve soğan tarlaları da gezilerek, yemeklik baklagiller başta olmak üzere diğer ürünler hakkında öğrenciler bilgilendirdi.

'Çocuk Tarım Kampı'nın İkinci gününde ise Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü'ne bir gezi düzenlendi. Etkinliğe katılan görevlileri ve öğrencileri Enstitü Müdürü Mehmet Sağlam karşıladı. Sağlam, öğrencilere tarımın önemi, ülkemizde tarımın durumu, üzüm çeşitleri ve bağcılık ile ilgili kısa bir bilgilendirme yaptı. Enstitü görevlisi Ziraat Mühendisi Bekir Açıkbaş, öğrencileri seralarda gezdirerek burada topraksız tarım uygulaması ve bu yöntemle asma fidanı üretimi hakkında bilgiler verdi. Sonra Enstitü görevlisi Tarım Teknikeri Mehmet Yılmaz, yeni dikilmiş olan asma fidanlığında üzüm ve çeşitleri hakkında öğrencileri bilgilendirerek, öğrencilerin adlarının yazıldığı etiketler öğrencilere dağıtıldı. Etiketleri alan öğrenciler, her bir asma fidanına etiket taktı. Daha sonra üzüm ürünleri işleme tesislerine gidilerek, Enstitü görevlisi Gıda Mühendisi Gamze Uysal Seçkin, öğrencilere bura kullanılan makineleri tanıtarak üzüm suyu, üzüm suyundan imal edilen ürünler ve asma yaprağı salamurası hakkında öğrencileri bilgilendirilerek, etkinliğe katılan görevlilere ve öğrencilere üzüm suyu ile birlikte kurabiye ikram edildi.

Bağcılık Araştırma İstasyonu'ndan ayrıldıktan sonra öğrenciler Süleymanpaşa İlçesinde faaliyet gösteren Cem Market lojistik deposuna götürüldü. Etkinliğe katılan görevlileri ve öğrencileri Depo Amiri Mert Seçin ve Gıda Mühendisi Tayfun Uğuz karşıladı. Görevliler önce depo içinde nohut, kuru fasulye, mercimek, bulgur, pirinç vb. gibi kuru gıda maddelerinin paketleme işleminin yapıldığı birimi gezdirerek işlemler hakkında öğrencileri bilgilendirildi. Ardından kasaplık hayvanların etlerinin işlendiği ve sucuk ve pastırma imal edildiği birime gidildi. Bu birimin hijyenik olması gerektiğinden öğretmen ve birkaç öğrenci seçilerek başlarına bone, ayaklarına goloş, üstlerine özel giysi giyilerek imalathane içine girildi. Uzaktan makineler tanıtıldı, yapılan işler gösterildi. Sonra bu öğrenciler, içeri sokulmayan diğer arkadaşlarına gördüklerini anlattılar. Daha sonra işletmenin yemekhanesinde görevlilere ve öğrencilere öğle yemeği verildi.

Yemekten sonra öğrenciler Süleymanpaşa İlçesinde faaliyet gösteren Bolca Mantı işletmesine götürüldü. Etkinliğe katılan görevlileri ve öğrencileri Üretim Müdürü Ali Ülker ve İnsan Kaynakları görevlisi Zeynep Kurt karşıladı. İşletme görevlileri, fabrikada üretimi yapılan ürünler (mantı, sigara böreği, milföy, erişte, kuskus) hakkında öğrencileri bilgilendirerek, İmal edilen yerlerin hijyenik olması gerektiğinden, öğrenciler içeri alınmayıp, yüksekten camlı bölmeden içeriye bakılmasına izin verildi.

Kamp uygulamasının üçüncü gününde, okulda şenlik kutlamaları yapıldı. Törene Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ahmet Tekgöz, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ömer Eren, Sosyolog Deniz Sarı, Tarım Teknikeri Selman Çiğdem tarafından kampa katılan görevlilere ve öğrencilere katılım belgelerinin ve hediyelerinin dağıtılmasıyla kamp etkinliği sona erdi

Ayrıca, Çocuk Tarım Kampı Uygulaması etkinliğine katılan öğrenciler arasında düzenlenen "Tarımda ve Beslenmemizde bakliyatların Önemi" konulu kompozisyon yarışması düzenlendi. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tekirdağ'da Çocuk Tarım Kampı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement