Tüketici Hakları Derneği (THD) Manisa Şube Başkanı Rıfat Eriş Asyalı, "13- 14 Mart tarihlerinde bankalara gitmiyor, kredi kartı kullanmıyor ve herhangi bir bankacılık işlemi yaptırmıyoruz" dedi.
Tüketici Hakları Derneği Manisa Şube Başkanı Rıfat Eriş Asyalı THD'nin Türkiye genelinde, 13-14 Mart'ta bankaları boykot çağrısı ile ilgili bir açıklama yaptı.
Bankalar Sinek Avlayacak' sloganı ile başlatılan kampanyanın, bankaların yargı kararlarını tanımayan uygulamalarına karşı yapılacağını belirten Tüketici Hakları Derneği Manisa Şube Başkanı Rıfat Eriş Asyalı, "Türkiye'de bankalar, kendilerine göre değişik adlarla otuzdan fazla işlemden çok değişik miktarlarda haksız ücretler almaktadırlar. Bankaların tüketicilerden aldığı haksız deli dumrul ücretlerinin yıllık tutarı 17 milyar TL dolayındadır. Bankalar, yaptıkları işlemlerden ve aldıkları haksız ücretlerden dolayı tüketicileri bilgilendirmiyor, yasalara aykırı olarak tüketicilere sözleşme örneğini vermiyorlar. Tüketicilerin isteği olmadan kendilerine kredi kartı gönderilip tuzağa düşürülüyorlar. Yargıtay 13.Hukuk Dairesinin Kararlarına göre, bankalarca alınan yıllık kredi kartı aidatı, dosya masrafı, yeniden yapılandırma ücreti gibi ücretlerin haksız bir ücret olduğu ve tüketiciye iade edilmesi gerektiği belirtilmektedir. Ancak, bankalar yargı kararlarına da, yasalara da uymamakta, saygı göstermemekte ve bu deli dumrul ücretlerini almaya devam etmektedirler" dedi.
Bütün tüketicilerin haklarını aramalarını isteyen Asyalı, şöyle devam etti: "Bankaların hak, hukuk, yargı kararı, yasa tanımaz bu vahşi kapitalist tutum ve tavırları karşısında tüketiciler olarak bir taraftan yasal yollardan haklarımızı ararken bir taraftan da tüketimden gelen gücümüzü, irademizi kullanıp ve örgütlenerek boykotlarla bankaların tüketici haklarına, yargı kararlarına ve yasalara uygun davranmalarını sağlayabiliriz. Bununla birlikte, bankaların tüketicilerle yaptıkları bankacılık sözleşmelerinde ve her türlü bankacılık işleminde tüketicilerden hiçbir şekilde yıllık kredi kartı aidatı, komisyon, dosya masrafı, yeniden yapılandırma ücreti, ipotek fek ücreti, hesap işletim ücreti, havale ücreti ve değişik adlarla alınan ücretlerin alınmamasının yasal güvenceye kavuşturulmasını istiyoruz. Bankaların soygunlarına, vurgunlarına ve deli dumrul ücretlerine dur demek için tüketimden gelen gücümüzü kullanarak 13-14 Mart günlerinde bankalara gitmiyoruz. Kredi kartı kullanmıyoruz, internet bankacılığını kullanmıyoruz, herhangi bir bankacılık işlemi yaptırmıyoruz. Bankalar, 365 gün tüketici avlıyorlar. 13-14 Mart günlerinde ise bankalara biz tüketicileri değil sinek avlatacağız."
"2012'DE 2 BİN 260 BAŞVURU YAPILDI"
Tüketicilerin her geçen yıl hakkını daha fazla aramaya başladığını belirten THD Şube Başkanı Asyalı, "Manisa'da Tüketici Sorunları Hakem Heyetine 2012 yılında genel anlamda 2260 başvuru yapılmıştır. Bu başvuruların 1126 adet başvurusu bankalarla ilgilidir. 2011 yılında ise 920 başvuru vardı. Bunun 90 tanesi bankalarla ilgilidir. Bunun nedeni ise vatandaşların duyarlı olması ve haklarını aramak istemesi ve bizim derneğimizin halkı uyarmasıdır. Hakem heyetine yapılan başvurunun belli bir süreci var. Önce bankalarla bir yazışma süreci oluşturuluyor. Bankalardan gelecek cevap bekleniyor. Bilirkişi raporları ve eksik evrakların teslimi gibi süreçleri var. Bir dosyanın sonuçlanabilmesi için en az 2 buçuk aya ihtiyaç vardır. Kapıdan satışlarla ilgili 2011 ve 2012 yılında 140'ar başvuru yapılmıştır. Ttnet gibi abonelik ve internette satışlarla ilgili 2011'de 32 başvuru varken, 2012'de ise 200'e çıkmıştır. Buzdolabı, televizyon, mobilya gibi sınıflarda 2011'de 650 başvuru varken 2012'de 780 başvuru vardır" diye konuştu. - MANİSA
Son Dakika › Yerel › Thd'den Bankalara Boykot - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?