Aydın'daki arıcılık faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) vasıtasıyla yüzde 50 oranında hibe desteği sağlanacağı belirtildi.
TKDK tarafından arıcılık sektörüne sağlanacak destekler hakkında bilgiler veren TKDK Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, "Türkiye arıcılık için çok uygun koşullara sahiptir. Yatırım, başlangıçta yüksek sermaye veya geniş alan sahibi olmayı gerektirmediğinden, kırsal iş gücü arıcılık faaliyeti için kullanılabilir. Arıcılıkla ilgili temel sorunlar; eski ekipman kullanılması ve kraliçe arı bulunamamasından dolayı koloni başına düşük verim ile son ürünün paketlenmesi ve pazarlanmasında karşılaşılan zorluklar olarak sıralanabilir. Türkiye'de sahte bal ve kalitesiz polenlerin piyasada artmasından dolayı AB ve Türkiye Cumhuriyeti ortaklaşa olarak bu bağlamda, arıcılığın geliştirilmesine katkıda bulunmak ve Avrupa standartlarına yükselmesini sağlamak amacıyla Aydın ilimizdeki arıcılık faaliyetlerinin, gelecek arı kolonilerinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla daha fazla verim elde etmek için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu vasıtasıyla yüzde 75 Avrupa Birliği, yüzde 25 Türkiye Cumhuriyeti katkısıyla yüzde 50 oranında hibe desteği sağlayacaktır" dedi.
Arıcılık ve bal üretimi için uygun yatırımlar hakkında da bilgiler veren Erhan Çiftçi, "Kovan, bal ve diğer arıcılık ürünlerinin depolanmasına ve işlenmesine yönelik barınak ve ek bina inşası. Konaklama için baraka yapımı. Kovan üretimi, bakımı ve yönetimi için gerekli ekipmanların satın alınması için Kamera ve güvenlik sistemleri alımı, maske, eldiven gibi arıcılık kıyafetleri, jeneratör, buzdolabı, sır alma tarağı ve polen tuzağı temini. Çiftlikte gerçekleştirilecek bal işlenmesi ve paketlenmesine yönelik teknolojik bantlar satın alınması veya mevcutların yenilenmesi. Lisanslı yetiştiricilerin kraliçe arı üretebileceği yetiştirme istasyonlarının kurulumu ve donanımı. Maksimum 82 KW güç sınırı olan traktör ve ekipmanlarının satın alınmasıdır. Bu makine ve ekipmanların alımında vergi ve ÖTV'den muaf olarak geri ödemesiz olmak üzere yüzde 50 oranında hibe desteği sağlanmaktadır. Uygun harcamalar toplam tutarı en az 5 bin Avro, en fazla 250 bin Avro'dur. Başvuru sahibi projesini sunduğunda 65 yaşın üzerinde olmamalıdır. Faydalanıcı, arıcılık kayıt sistemine kayıtlı olmalıdır. Proje kapsamında en az 50, en fazla 500 kovana sahip olmalıdır. Bal ve diğer arıcılık ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesi ve kovan üretimi söz konusu olduğunda kovanların sayısı dikkate alınmayacaktır. Kraliçe arı üretimi söz konusu olduğunda faydalanıcı. Geçerli üretici lisansına sahip olmalıdır" şeklinde konuştu. - AYDIN
Son Dakika › Yerel › TKDK'dan Aydın Arıcılığına Büyük Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?