2015 yılı işsizlik rakamlarında İzmir yüzde 15'e yükselirken, Torbalı'da bu oran yüzde 8,9'a geriledi. Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, mesleki eğitim ve vasıflı eleman sorunun giderilmesi halinde işsizliğin tarihe karışacağını söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 işsizlik rakamlarını açıkladı. Türkiye genelinde işsizlik artarken, İzmir bu oranda başı çeken iller arasında yer aldı. İzmir'de işsizlik yüzde 15'lere yükselirken, Torbalı ise rakam yüzde 8,9'a geriledi. Dünya çapında üretim yapan sanayi tesislerine sahip Torbalı, ödediği vergi ve gerçekleştirdiği ihracatla Türkiye'nin lokomotifi arasına girmeyi başarmıştı. Bünyesinde 800 fabrika bulunduran Torbalı'da işsizlik rakamı iyice geriledi. Tüm kurumların işsizliği yenmek ve yeni girişimciler oluşturmak için gerçekleştirdiği çalışma meyvesini verdi. İşsizlik rakamları ile ilgili değerlendirme yapan TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, "İlçede mesleki eğitim yatırımları çok az. 80'li yıllardan kalma binalar ve 1960 model teknoloji ile mesleki eğitim veriliyor. Yeni mesleki yatırımlar gelir ve fabrikaların liseden itibaren mesleki eğitim yapmasının önü açılırsa ilçede işsizlik diye bir şey kalmaz" dedi.
55 BİN SİGORTALI ÇALIŞIYOR
Sanayi ve tarım alanında gelişen ve Türkiye kurumlar vergisi sıralamasında beşinci olan Torbalı'da, 42 bin sigortalı işçi, 13 bin de Bağ-Kur'lu çalışan bulunuyor. Dünya çapında üretimi ile Ortadoğu, Afrika ülkeleri, Balkanlar ve Avrupa başta olmak üzere 150 ülkeye 26 farklı sektörde ihracat yapan ilçe, çevre il ve ilçedeki işsizlerin yoğun ilgi gösterdiği buluşma merkezi konumunda bulunuyor. İlçedeki kurumlar, işsizliği bitirmek için el birliği ile mücadele ediyor. İŞ-KUR, 20 danışmanıyla işsizleri işverenle buluştururken, Torbalı Belediyesi iş arayan vatandaşlar için bünyesinde büro kurdu. TTO, UMEM kapsamında yüzlerce kişiyi meslek sahibi yaparken, Torbalı Halk Eğitim Merkezi açtığı kurslarla mesleksiz vatandaşların kalifiye eleman olmasını sağladı. 800 fabrikanın yer aldığı ilçe, yeni yatırımlara da ev sahipliği yapıyor. Tütün, makine imalat sanayi, mermer, inşaat, tarıma dayalı sanayi, mobilya, kimya sanayi ve yazlık-kışlık sebze ile çok önemli bir üretim merkezi olan Torbalı ülke ekonomisine önemli katkılar sunuyor.
"İZMİR'E MODEL OLABİLİRİZ"
İzmir'de 264 bin kişi geçen yıl iş ararken, bu rakam Torbalı'da sadece 14 binde kaldı. Tarım ve sanayi kenti Torbalı'nın işsizlik rakamlarının sevindirici olduğunu ifade eden Olgun, "İzmir son 5 yılın en yüksek oranını yaşadı. Bizde ise bu oran son yıların en düşük seviyesinde yer alıyor. Aslında Torbalı olarak İzmir'in istihdam yükünü çeken bir ilçeyiz ama ilçemizin işsizlik rakamlarını her yıl geriye gidiyor. Kurumların yaptığı çalışmalar meyvelerini veriyor. Hedefimiz 2016'da bu rakamı yüzde 5 seviyesine çekmek, bunu başarabiliriz. Ayrancılar ve Yazıbaşı bölgelerinin sanayi imarı sorunun sona ermesi ve OSB'lerin faaliyete geçmesiyle birlikte Torbalı'da işsizlik bitecek. En önemli sorun ise mesleksizlik. Bunun için mesleki eğitim yatırımlarının artması ve fabrikaların mesleki eğitim yapmasının önünün açacak düzenlemelere ihtiyaç var. Ekonomide üretim, inşaat ve tarım bir arada yürüyor. Başarının sırrı burada yatıyor. Bu yönümüzle İzmir'e model olabiliriz" diye konuştu. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Torbalı İşsizliği Yendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?