Toroslardan çuval çuval taşınan kar, deniz seviyesinde karlama şerbet oluyor - Son Dakika
Yerel

Toroslardan çuval çuval taşınan kar, deniz seviyesinde karlama şerbet oluyor

Toroslardan çuval çuval taşınan kar, deniz seviyesinde karlama şerbet oluyor Kışın yolları kapatan kar, yazın gelir kapısı oluyorANTALYA Turizmin başkenti Antalya'da insanlar bir yandan denize girerlerken, bir yandan da Toros Dağlarında serinlemek için yaylalara çıkıp araçlarıyla kar götürüyorlar.

13.06.2022 12:17  Güncelleme: 13:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Toroslardan çuval çuval taşınan kar, deniz seviyesinde karlama şerbet oluyor

Kışın yolları kapatan kar, yazın gelir kapısı oluyor

ANTALYA Turizmin başkenti Antalya'da insanlar bir yandan denize girerlerken, bir yandan da Toros Dağlarında serinlemek için yaylalara çıkıp araçlarıyla kar götürüyorlar. Toplanan karlar, üzerine özel şerbet dökülerek bardağı 15 liradan satılıyor.

Antalya'da havaların ısınmasıyla birlikte Torosların yolunu tutan vatandaşlar halen kütleler halinde duran karları kesip çuvallara koyarak sahil bölgelerine kar götürmeye başladı. Torosların doruklarından kesilen kar kütlelerini araçlarla sahil bölgelerine taşıyanlar 'karlama' denilen pekmez, bal ve meyve aromalarıyla soğuk içecek yaparak tüketiyor, kimi de karlama yapan iş yerlerine kar kütlelerini satıyor.

Antalya'nın 2 bin 100 metre rakımlı Akseki ilçesi Göktepe Yaylası ve Gündoğmuş ilçesi Eğrigöl Yaylaları Toros dağlarında bulunan karlar serinleme ve geçim kaynağı oluyor.

Alanya'ya 100 kilometre mesafede bulunan Gündoğmuş ilçesinin Eğrigöl civarındaki yaylalara virajlı zorlu yolları aşarak gelenler, önce karların üzerini temizliyor. Karlar el testeresi ve keserle, dikdörtgen prizması şeklinde kesiliyor. Ardından kesilen kar kütlesinin altı oyuluyor. Ortaya çıkan kar kütleleri çuvallara koyuluyor. Omuzlarda taşınarak araçlara yerleştirilen kar kütleleri ardından sahil bölgelerine götürülüyor.

Sahil bölgelerine kar götürenler bunları akraba, komşu ve eş dosta hediye ederken bazıları da pekmez, bal ve meyve aromaları ile karıştırarak 'karlama' adı verilen soğuk içecek olarak satıyor ya da karlama yapan iş yerlerine kar kütlelerini satıyor. Karlama özellikle sahil ilçelerinde kurulan pazarlarda yoğun şekilde tercih ediliyor.

Alanya'nın Konaklı mahallesinden yaylaya kar almaya gelen Emrah Çetin, havaların ısınmasıyla Torosların zirvesine kar kesmeye geldiklerini söyledi. Yaylaya her yıl kar almaya geldiklerini anlatan Çetin, "Gündoğmuş ilçesi sınırlarında bulunan Çakallar Yaylasına çıktık. Kar götürüyoruz. Buraya her yıl geliyoruz. Eskiden her hafta gelirdik. Şimdi ayda bir geliyoruz. Yayla yolları yeni açıldı. Yollar açılalı on gün oldu. Burada kar daha bir ay erimez. Bazı yerlerde kar hiç kar eksilmez. Burada yaz kış kar oluyor.

Alanya Kayabaşı mahallesinden Şahin Gözütaşı'da "Alanya'dan Çakallar Yaylasına geldik. Babam yaz ayını bu yaylalarda geçirir. Hem yayladaki obaya bakmaya geldik. Hem de buradan Alanya'ya kar götürüyoruz. Karı komşularımıza da dağıtacağız. Eşimiz, dostumuz ile karlama yapıp yiyeceğiz" Burada kar daha bir ay erimez" diye konuştu.

Üzerine eklenen özel şerbetle "karlama" adı verilen bu serinletici lezzeti bilenler de soluğu tezgahın yanında alıyor.

Yayladan getirilen ve çuval içinde etrafında samanlarla sıkı bir şekilde korunan karlama, pekmez, şerbet ve meyve şurubuyla tüketiliyor. Bardağı 5 TL'den satılan karlama, kaplarda 15 TL'den başlayıp, 40 TL'ye kadar müdavimlerine sunuluyor.

Toroslardan çuval çuval taşınan kar, deniz seviyesinde karlama şerbet oluyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Toroslardan çuval çuval taşınan kar, deniz seviyesinde karlama şerbet oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement