Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin demiryolu bağlantısının sağlanmasıyla Türkiye'yi ve Trabzon'u büyük hedeflere ulaştıracağını söyledi.
Son yıllardaki çalışmalarla Türkiye'nin uluslararası alanda hava ulaşımında etkin bir konuma eriştiğini belirten Hacısalihoğlu, "Ülkemizin Kuzey Doğu bölgesinde Uluslararası Trabzon Havaalanı'nın katkısı da büyüktür. Ancak Doğu Karadeniz Bölgesi'nin doğası gereği özellikle mevsim dönüşlerinde etkili sis nedeniyle uçakların iniş-kalkışlarında zorunlu iptaller yaşanmaktadır. Yılda 2.5 milyonu aşkın yurtiçi ve yurt dışı yolcu kapasitesine ulaşmış ve ülkemizin en yoğun iç hat ve dış hat bağlantıları bulunan Trabzon Havaalanında uçak seferlerinin aksaması önemli ölçüde zaman kaybı ve ekonomik kayıp demektir" dedi.
Trabzon Havalimanı'nın dünya standartlarına siste iniş sistemine sahip hale getirildiğini ifade eden Hacısalihoğlu, "Trabzon'da en önemli yurt dışı temas noktası olan Uluslararası Trabzon Havaalanı, dünya standartlarında siste iniş sistemine sahip hale getirilmelidir. Bu tür hava şartlarında uçakların emniyetle inmeleri için büyük havaalanlarında kullanılan,
olumsuz görüş şartlarında, sıfır görüşe kadar uçakların inişine imkan veren, hem yaklaşma sistemleri hem de yere indikten sonra park yerine kadar uçağı yönlendiren CAT3 (Kategori 3C) iniş sisteminin Trabzon Hava Limanı'nda da kullanılması için gerekli çalışmalar ivedilikle başlatılmalıdır" şeklinde konuştu.
"TRABZON HAVAALANI'NIN KAPASİTESİNİN BÜYÜTÜLMESİ VE İKİNCİ PİSTİN YAPILMASI"
Trabzon Havalimanı kapasitesinin büyültülmesi ve ikinci pistin yapılması gerektiğinin altını çizen Hacısalihoğlu, "Uluslararası Trabzon Havaalanın yoğunluğu giderek artış göstermektedir. Son yıllarda, iç hat, dış hat yolcu ve uçak hareketleri açısından ciddi bir artış hızına ulaşılması, Havaalanımızda 2. Pist çalışmalarını devreye almayı ve planlamayı bir zorunluluk haline getirmiştir. Ülkemizin havacılık sektöründe belirlediği gelişme perspektifine paralel olarak ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanması açısından Trabzon Havaalanı uluslararası yoğunluğa karşılar kapasiteye eriştirilmelidir. Özellikle İpekyolu ülkeleri ve Avrasya hattında öne çıkan ticari hareket, turizm ve yolcu hareketine hazırlıklı olunması açısından 2. Pist önem arz etmekte ve ivedilikle uygulamaya konulmalıdır. Anılan bu bölge ülkeleri ile ülkemiz arasında kargo taşımacılığının geliştirilmesi son dönemde Ülkemiz ekonomisi açısından da öne çıkmaktadır. Bugün lojistik planda bu bölgeler üzerinden en güvenli ve kısa hat olan Uluslararası Trabzon Havaalanı genişlemeye ihtiyaç duymaktadır" ifadelerini kullandı.
"TRABZON-GÜMÜŞHANE-ERZİNCAN DEMİRYOLU PROJESİ'NİN HAYATA GEÇİRİLMESİ"
Trabzon demiryolunun Türkiye'nin 2023 yılı demiryolları hedefleri doğrultusunda ulusal demiryolu ağına dahil edildiğini söyleyen Hacısalihoğlu, "Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi gerçekleştirilen Trabzon demiryolu fizibilite etüdü tamamlanmıştır. Trabzon Demiryolu projesi, İl ve Bölge kalkınmasının ana unsuru ve ulusal menfaatler açısından makro etkisi olan bir projedir. Trabzon Demiryolu projesinin hayata geçirilmesi ile altyapısı güçlendirilmiş olan, Trabzon merkezli, yaşam kalitesi yüksek örnek bir cazibe bölgesi yaratılmış olacaktır. Uzun yılların büyük hasreti demiryoluna İlimiz artık kavuşmak istemektedir. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin Demiryolu bağlantısının sağlanması muazzam bir coğrafya üzerinde etkili bir konumda bulunan ülkemizi ve Trabzon'u büyük hedeflerle buluşturacaktır. Bu hedefle buluşmaya daha fazla gecikmemek için fizibilitesi tamamlanmış olan Trabzon Demiryolu Projesi'nin uygulanmasına öncelik tanınarak,
bölgenin en büyük hayali olmaktan çıkartılması, temel atılarak gerçekleştirilmesini beklemekteyiz" dedi.
"TRABZON LOJİSTİK MERKEZ KURULMASI İÇİN BAŞLATILAN ÇALIŞMALARIN TAMAMLANMASI"
Trabzon'un 4 bin yıllık tarihi boyunca uluslararası ticarete ve transit mal aktarıma güvenle hizmet etmiş doğal bir lojistik merkez olduğunu belirten TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, "Ülkemizin uluslararası ticaretteki hedefleri ile eş güdümlü olarak ülkemiz adına hayata geçirilmekte olan Trabzon Lojistik Merkezi günümüzün koşullarına göre ve uluslararası ticaretin gerekliliklerini yerine getiren bir konumda planlanmaktadır.
Türkiye'nin Avrasya pazarında ve yakın komşu ülkelerine ihracatına kolaylık, hız ve güven sağlayacak olan Trabzon Lojistik Merkezin, planlamalarda daha hızlı hayata geçirilmesi için yasal prosedürlerin tamamlanmasında bakanlıklarda projeye daha fazla katkı verilmesi, bürokratik engellerin azaltılması önem arz etmektedir. Trabzon Lojistik merkezi, sadece bölge müteşebbisine değil, ülkemizin tüm ihracatçısına, sanayicine ve girişimcisine hizmet edecek, anılan bölgelerde özellikle KEİ Havzası ve İpekyolu Ülkeleri olarak tanımlanan dünyanın yükselen piyasalarındaki etkinliğini artıracak önemdedir ve destek beklemektedir. Bölgemizde lojistik etkinlik ve verimliliğini artıracak, sanayici ve işadamlarının ulusal ve uluslararası arenada rekabet avantajları sağlayacak bir lojistik merkez kurulması önemli bir gerekliliktir. Ancak bu gerekliliği sonuç odaklı bir etkinliğe çevirebilmek ve bölgenin sahip olduğu lojistik altyapısından etkin bir şekilde faydalanabilmek için demiryoluna ihtiyaç duyulmaktadır" diye konuştu. - TRABZON
Son Dakika › Yerel › Trabzon İçin Yapılması Gerekenler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?