Eskişehir'de, Miniatürk'ten Bilim Tarih Müzesi'ne, Türk Dünyası Bilgi Bankası'ndan Bilim Sanat Okulu'na ve Müzik Aletleri Müzesi'nden, birçok etkinliğin yapılabileceği mekanların yer alacağı Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi'nin temeli yarın atılacak.
Vali Güngör Azim Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarın temeli atılacak Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi ile Eskişehir'e, Türkiye'ye, Türk dünyasına, gençlere, öğrencilere hizmet verecek altyapı oluşturduklarını belirtti.
Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasının Türk dünyasında güçlü bir etki oluşturduğuna dikkati çeken Tuna, "Bunun verdiği ilham, Türk dünyasının değişik coğrafyalarda yaşayan halklarıyla, kan ve can bağımız olan dostlarımızla, daha fazla kaynaşmaya ve birbirini daha yürekten hissetmeye vesile olmuştur" dedi.
Tuna, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB) Ajansı'nın birçok etkinlikte bulunduğunu ve bulunmaya da devam ettiğini aktararak, şöyle konuştu:
"Planlanan ve başarıyla uygulamaları gerçekleştirilen birçok faaliyet arasında, Türk dünyasının hizmetine sunulacak bir armağan niteliği taşıyan Bilim, Kültür, Sanat Merkezi Projesi de bulunmaktadır. Bu proje anıtsal bir yapı olup, Eskişehir kentinin siluetine çok özel bir katkı yapacak niteliktedir. Kütle tasarımı, klasik Türk çadırından esinlenilerek oluşturulan yapıdaki, 'kırmızı renk' bayrağımıza, 'turkuaz renk', Türk dünyasına, 'hilal ve yıldız' geleneksel Türk devleti sembolü olmasına, çoklu parçaların bütünü oluşturması Türk dünyasının bir araya gelmesine atıfta bulunmuştur."
"Yapı, Bilim, Sanat, Kültür Merkezi ve bu bağlamda yapılacak faaliyetlere hizmet etmesi ve Türk dünyasında iz bırakmış ünlü bilim adamlarının tanıtılması için tasarlanmıştır" diyen Tuna, şöyle devam etti:
"Bu amaca binaen yapı çok amaçlı tasarlanmış olup zemin katta sergi alanları, müze ve bir amfi tiyatro ile kafeterya bulunmaktadır. Bodrum katta teknik ve idari birimler, depo alanları, mutfak, yaklaşık 4 bin metrekare alana sahip otopark, geçiş yolları, sahne arkası birimler çözümlenmiştir. Yapı gerektiğinde fuar alanı olarak kullanılabileceği gibi okulların sergi gibi etkinliklerde bulunabileceği şekilde fonksiyoneldir."
Türkiye'de bir örneği yok
Eskişehir'de bir anıtsal yapı olarak önemli bir kalıcı eserin olması gerektiğini vurgulayan Tuna, "Bizim şu anda temelini atacağımız inşallah yıl sonuna kadar bitirilecek Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi, Türkiye'de benzeri olmayan, mimarisiyle, kendine has renkleriyle, kalıcı bir eserimiz olacak. Hem bayrağımızın rengi kırmızı var hem de Türk dünyasının rengi turkuazın hakim olacağı, Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi, başta bilim olmak üzere hem kültür hem de sanatsal faaliyetlere yönelik önemli bir altyapı oluşturacak" diye konuştu.
Türk Dünyası Bilgi Bankası oluşturulacak
Merkez'de bir Miniatürk projesi uygulanacağına değinen Tuna, "Yurt içinden ve dışından Eskişehir'e gelecek bütün ziyaretçilerin gezebileceği alanların yanı sıra müzeler yer alacak. Bir, tarihte Türk dünyasında önemli hizmetleri, buluşları olan bilginlerin tanıtıldığı Bilim Tarihi Müzesi, bir de Türk Dünyası Müzik Aletleri Müzesi olacak. Aynı zamanda hem dijital kütüphane yönüyle birçok elektronik anlamda kitapların orada bulunacağı, özellikle üniversite öğrencileri olmak üzere araştırmacılara, akademisyenlere hizmet verecek Türk Dünyası Bilgi Bankası oluşturuyoruz. Bunun yanı sıra süper zekalara, üstün beyinlere yönelik özel hizmet verileceği Bilim Sanat Okulu yapılacak" ifadelerini kullandı.
Eskişehir'in marka değerini artıracak
"Eğitim yuvası" denilebilecek bir müessesenin de yine söz konusu merkezinin bünyesinde yapılmış olacağını anlatan Tuna, şunları bildirdi:
"Bu merkez aynı zamanda birçok kültürel, sanatsal faaliyete de ev sahipliği yapabilecek. Sergi ve etkinlik alanlarıyla büyük bir alan. 80 metre çapında kubbe kısmı, altında da 10 bin metrekare alta kapalı alan olmak kaydıyla büyük bir tesis oluyor. Eskişehir'de bundan sonra artık gelecek vizyonumuza uygun olarak Türk dünyasından gelen misafirleri ağırlayabileceğimiz, çocuklarımızın bilim olimpiyatları başta olmak üzere birçok etkinlikte buluşturabileceğimiz önemli bir mekan olacak. Eskişehir için çok önemli, marka değerini artıracak bir proje."
Yıl sonuna hizmete girecek merkezin, Eskişehir 2013 TDKB Ajansı kaynaklarından yapılacağına açıklayan Tuna, tamamlanmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği halinde yönetilmesinin gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi. - Eskişehir
Son Dakika › Yerel › Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?