Türk İş Adamlarının "Japonya Ticaret Heyeti Organizasyonu" - Son Dakika
Yerel

Türk İş Adamlarının "Japonya Ticaret Heyeti Organizasyonu"

Türk iş adamlarının Japonya Ticaret Heyeti Organizasyonu kapsamında 41 Japon firması ile görüştüğü bildirildi.

14.04.2012 17:40

Türk iş adamlarının Japonya Ticaret Heyeti Organizasyonu kapsamında 41 Japon firması ile görüştüğü bildirildi.

EİB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin Japonya'ya ihracatını artırmak isteyen iş adamları 4-8 Nisan tarihleri arasında Japonya'yı ziyaret etti.

Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonunda EİB'nin düzenlediği ziyarette heyet başkanlığını Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal üstlendi.

Ziyaret kapsamında Ito-Yokado, Itochu, Aeon, Mitsubishi, Toyota, Sumitomo Bankası yetkililerinin de aralarında bulunduğu 41 firmayla 100'ün üzerinde ikili görüşme gerçekleştirildi.

Organizasyon çerçevesinde Japon Perakende Devi Aeon firmasına ait Saitama şehrindeki AEON Salt Lake Alışveriş Merkezi'nde Türk Ürünleri Fuarı açıldı.

-Damlacı: "Çaba göstermeliyiz"-

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı, Türkiye'nin, Avrupa'nın 6., dünyanın en büyük 16. ülkesi konumunda olduğunu belirterek,

"Küresel ekonominin tüm olumsuz etkilerine karşın Türkiye, 2010 yılında yüzde 9 büyüdü. 2011 yılında da büyümeye devam ettik ve yüzde 8,5 büyüdük. Türkiye ve Japonya arasındaki ikili ticaret hacmi 2005 yılında 3 milyar dolarlık seviyeyi aştı ve 2011'de 4,5 milyar doları geride bıraktı. Japonya'ya 2011 ihracatımız 296 milyon, ithalatımız ise 4,263 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ticaret hacmimizi artırmak için daha fazla çaba göstermeliyiz" dedi.

Türkiye'nin bugüne kadar 20 ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yaptığını kaydeden Damlacı, Türkiye ile Japonya arasında imzalanacak bir anlaşmanın, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere katkıda bulunacağını, Japon firmalarının Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya açılma konusunda, Türkiye'yi üretim üssü olarak kullanmalarını mümkün hale getireceğini sözlerine ekledi.

-Alharal: "İhracat 10 yılda 2.5 kat arttı"-

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal da dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan ve 600 milyar dolar civarında ithalat gerçekleştiren Japonya'nın ithalatında Çin'in payının çok büyük olduğunu ve Japonya'nın bu payı küçültmek istediğini belirtti.

Alharal, Türkiye'nin tarihi bağlar nedeniyle avantajlı konumda olduğunu, Japonya'ya ihracatının son 10 yılda 2,5 kat artış gösterdiğini, amaçlarının benzer organizasyonlarla Türkiye'den Japonya'ya ihracatı daha da yükseltmek olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2011 yılında 15,7 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım çektiğine işaret eden Alharal, şöyle konuştu:

"Bu yatırımlar bir önceki yıla göre yüzde 70 artış gösterdi. Dünyanın en büyük ekonomilerinden Japonya'nın Türkiye'ye yapılan toplam doğrudan yabancı yatırım tutarı içindeki payı oldukça düşük. Yine de Türkiye'de yatırım yapan önemli Japon şirketler var. Bunlar arasında Bridgestone Lastik, Isuzu Motor, Toyota Motor, Honda Motor, Mitsubishi, Sony, Mitsui, Sumitomo gibi firmaları sayabiliriz. Ülkemizdeki Japon firmalarının sayısının daha çok artmasını istiyoruz."

Türkiye'nin 2011 yılında Japonya'ya en fazla ihracat yaptığı sektörün su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü olduğunu kaydeden Alharal, bu sektörü halı ve hububat bakliyat ve yağlı tohumlar sektörlerinin izlediğini, sektörel bir yaklaşımla Türkiye'nin ihracatının incelendiğinde tekstil, hazır giyim, konfeksiyon, ev tekstil ürünleri, gıda ve kuru gıda mamulleri, doğal taşlar, mücevher ürünleri, porselen, seramik ve cam ürünleri, deriden mamul ürünler, metal ve maden cevherleri gibi ürünlerin Japon pazarında potansiyel oluşturabileceğini ifade etti.

- İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türk İş Adamlarının 'Japonya Ticaret Heyeti Organizasyonu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement