AYŞE ŞENSOY/ANIL KURU - Türkiye'nin lale üretiminin yaklaşık yüzde 90'ını karşılayan Konya'nın Çumra ilçesindeki firmanın yılda ürettiği 60 milyon lale, İtalya, Bulgaristan, Türkmenistan, Afganistan gibi pek çok ülkenin cadde ve meydanlarını süslüyor.
Asırlar önce Orta Asya'dan Anadolu'ya getirilen lalenin bu topraklardaki hikayesi devam ediyor. Avrupalıların Osmanlı Devleti aracılığıyla tanıştıkları ve "tülbent" kelimesinden esinlenerek "Tulipa" ismini verdikleri lale, yeniden Anadolu topraklarından Avrupa'ya yolculuğunu sürdürüyor.
İklimi, toprak yapısı, güneş ve su gibi doğal kaynaklarının yanı sıra üretim için gerekli kış şartlarının da uygun olması Konya'yı, tahıl ürünlerinin yanında süs bitkisi üretimi açısından da cazip kılıyor.
Yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yeri
Asya Lale firması tarafından 400 dönüm alanda, sarı, kırmızı, mor, beyaz, turuncu renkte ve değişik türlerde lalelerin üretildiği tarla, özellikle çiçek açma döneminde doğaseverler, fotoğraf tutkunları ile yurt içi ve yurt dışından turlarla gelen turistlerin uğrak yeri oluyor.
Lale tarlasına ziyaretçilerin fotoğraf makineleri ve cep telefonlarıyla renkli kareler yakalama çabası, güzel görüntüler oluşturuyor.
Firmanın üretim müdürü Beyhan Gürses, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yıllık 60 milyon lale üretimi yapmasına rağmen potansiyelinin çok daha fazla olduğunu söyledi.
- " Hollanda'yı geçecek kapasitemiz var"
Hollanda'da yılda 6 milyar lale soğanı üretildiğini, Konya'nın da bu seviyede üretim yapma kapasitesi olduğunu belirten Gürses, "Talep olursa, Hollanda'yı geçecek kapasitemiz var. Bizde her türlü imkan Hollanda'dan fazlasıyla var" diye konuştu.
Hollanda'nın yüzölçümü olarak Konya ölçeğinde bir ülke olduğuna işaret eden Gürses, şöyle devam etti:
"Biz sadece Konya olarak bile Hollanda ile yarışabilecek potansiyele sahibiz. Türkiye'nin potansiyelini düşündüğümüzde tüm dünyada bu alanda söz sahibi olabiliriz. Bu yıl 400 dönüm alandan 60 milyon Türk lalesi almayı hedefliyoruz. Bunun 30 milyonunu satışa sunacağız. Geri kalanı ise tekrar üretimde kullanılacak. Bir haftaya kadar çiçek kırım, daha sonra da hasat işlemlerini başlatacağız. Soğuk hava depolarına alınıp olgunlaşma işlemi tamamlandıktan sonra, yine ekim ayı gibi satışa sunulmaya hazır hale getirilecek."
Gürses, lalelerin yüzde 70'inin başta belediyeler olmak üzere yurt içindeki alıcılara gönderdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Diğer yüzde 30'luk kısım ise ihraç ürünü olarak değerlendirilmektedir. Daha çok doğu ülkelerine ihracat yapıyoruz. Türkmenistan, Afganistan, Azerbaycan ve İran gibi ülkeler yoğunlukla satış yaptığımız yerler. Bu yıl Bulgaristan ve İtalya gibi bazı Avrupa ülkelerine de lale satışı yaptık."
Konya lale üretiminde ilk sırada
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konya Bölge Müdürlüğünün, "2014 Yılı Süs Bitkileri Tarım Alanları" istatistiğine göre süs bitkileri tarım alanının son 4 yılda yüzde 57,1 arttığı Konya, 35 milyon lale üretimiyle ilk sırada yer aldı.
Son Dakika › Yerel › Türk Laleleri Dünya Caddelerini Süslüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?