Türkiye, İlik Naklinde Avrupa'daki En İyi Ülkeler Arasında - Son Dakika
Yerel

Türkiye, İlik Naklinde Avrupa'daki En İyi Ülkeler Arasında

Türkiye, İlik Naklinde Avrupa\'daki En İyi Ülkeler Arasında

Prof. Dr. Yeşilipek: "Türkiye'de çocuk hastalar için ilik nakli sayısı ve teknik donanım, Avrupa'nın en üst düzeyinde" dedi.

27.05.2014 17:04  Güncelleme: 09:13

Antalya Medical Park Hastanesi Pediatrik Kemik İliği Nakli Bölüm Başkanı  Prof. Dr. Akif Yeşilipek, " Türkiye'de çocuk hastalar için ilik nakli sayısı ve teknik donanım Avrupa'nın en üst düzeyinde. Bir kaç yıl öncesine kadar ilik nakli beklerken ölen çocukların haberleri yapılıyordu. Yeni merkezlerin açılmasıyla nakil sayısı ve kaliteleri arttı" dedi.

Antalya Medical Park Hastanesi'nde ilik nakli olarak sağlıklarına kavuşan lösemili çocuklar, doktorlar ve hastane personeliyle "yaza merhaba" partisinde bir araya geldi. Lösemili çocuklar, partiye katılan Harley Davidson Antalya Grubu üyeleriyle motosiklete binip hatıra fotoğrafı çektirdiler. Çocuklara, Antalyasporlu genç basketbolcular tarafından kulüp atkısı hediye edildi. 

Ameliyatları gerçekleştiren hastanenin Pediatrik Kemik İliği Nakli Bölüm Başkanı  Prof. Dr. Akif Yeşilipek, 3 yılda 235 kemik iliği nakli gerçekleştirdiklerini söyledi. Yeşilipek, bu nakillerin 79'u kardeş, 50'si anne ya da baba, 8'i yakın akraba ve 91'i de akraba dışı vericilerden alınan ilikler olduğunu dile getirdi. Kemik iliği naklinin 6 ay süren uzun, karmaşık ve zorlu bir süreç olduğuna dikkati çeken Yeşilipek, naklin çocukluk çağı kan hastalıklarında en iyi tedavi seçeneklerinden biri olduğunu ifade etti.

Bazı kalıtsal hastalıklarda kemik iliği naklinin tek ve kesin tedavi yöntemi olduğuna işaret eden Yeşilipek, "Bir kaç yıl öncesine kadar ilik nakli beklerken ölen çockuların haberleri yapılıyordu. Yeni merkezlerin açılmasıyla nakil sayısı ve kaliteleri arttı. Eskisi gibi yüzlerle, binlerle ifade edilen hasta grubu yok. Bize gelen 30-40 hasta var ve ilik bulunduğu anda onlara kısa süre içerisinde nakil yapacağız" dedi.

Türkiye'deki donör yetersizliğinden yakınan Yeşilipek, "Hastalara aile içinden uyumlu ilik bulma ihtimali yüzde 30, aile dışından ilik bulma ihtimali ise yüzde 70. Bunun için kemik iliği bankaları kurulması gerekiyor. Dünyada gönüllü kemik iliği bankalarında 25 milyon kişinin kaydı var. Maalesef Türkiye'de bu rakam istenilen düzeyde değil. Şuan tek eksiğimiz kemik iliği bankalarında yeterince verici bulamamak. Türkiye'den verici bulamadığımız için büyük çoğunlukla yurt dışından ilik buluyoruz. Genetik farklılıklar nedeniyle yabancı bir ülkeden uyumlu donör bulma şansımız da az oluyor" diye konuştu. 

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye, İlik Naklinde Avrupa'daki En İyi Ülkeler Arasında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement