Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, dünyada enerji talebi en fazla artan ülkeler arasında Türkiye'nin yer aldığını, enerjide dışa bağımlılığın yüzde 72 olduğunu ve ithalatının dörtte birinin enerjiye gittiğini belirtti.
Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nden yapılan açıklamaya göre, Türkyılmaz, şube tarafından Seyhan Oteli'nde düzenlenen "Türkiye'nin Enerji Görünümü-2013" konulu konferansta, Türkiye'nin yıllık enerji talep artışının 1990'dan itibaren yüzde 4,6 olduğuna dikkati çekti.
Türkyılmaz, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 2010-2030 dönemi için elektrik sektöründe gerekli yatırım ihtiyacını 225-280 milyar dolar olarak tahmin ettiğini vurguladı.
Türkiye'nin 2011 yılı verilerine göre enerji tüketiminin en büyük bölümünü doğalgaz oluşturduğunu bildiren Türkyılmaz, "Enerji tüketimimizin yüzde 32.3'ünü doğalgaz, yüzde 26.7'sini petrol, yüzde 17'sini kömür ve yüzde 4.4'ünü ise linyitten, yüzde 3.1'ini ise odun-çöpten karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.
Enerjide dışa bağımlılığın her geçen yıl arttığına da değinen Türkyılmaz, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında enerjide dışa bağımlılıktır. Türkiye enerji ihtiyacının yüzde 72'sini ithalattan karşılıyor. 2011'de toplam 54 milyar dolara ulaşan enerji girdileri ithalatı, 2012'de, 60 milyar dolara varmıştır. İthal kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtların bu denli yüksek kullanımı, önümüzdeki yıllarda karbon salımlarına yönelik gündeme gelebilecek cezai ekonomik yaptırımlara da yol açabilecektir."
Toplantıya, Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök ile çok sayıda MMO üyesi katıldı.
Muhabir: Aykut Ünlüpınar
Yayıncı: Tevfik Işık - ADANA
Son Dakika › Yerel › 'Türkiye'nin Enerji Görünümü-2013' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?