Sivasspor için yapılan 25 bin kişilik Türkiye'nin ilk 'Ekolojik' stadında çalışmalar aralıksız devam ediyor.
Türkiye'nin ilk 'Ekolojik Stadı' olarak kayıtlara geçecek 4 Eylül Stadyumu'nun temeli 25 Mart 2013 tarihinde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sivasspor Kulübü Mecnun Otyakmaz, dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve çok sayıda protokol üyesinin katılımıyla atılmıştı.
Aradan geçen 1 yıllık sürede betonarmenin yüzde 68'in tamamlandığı stadyumda 2 kale arkası ve maraton tribünün tamamı biterken VIP tribünün inşaatı ise devam ediyor. Stadyumda Ağustos ayı itibari ile betonarme çalışmalarının bitmesi hedeflenirken bir yanda da 76 çelik makas ve çatı çalışmaları da başladı.
25 bin kapasiteli stadyumda 2 mağaza, 3'üncü katta 20 mescit, 3 lokanta, amatör kulüpler içinde soyunma odaları, 90 araçlık canlı yayın araç alanı ve toplam 1 bin 118 araçlık otopark bulunacak. Stadyumda kapalı ve VIP tribünlerde toplam 54 loca yer alacak.
Ekolojik stadyum dış görünümü ile de dikkat çekici olacak. 4 Eylül Stadyumu Sivas'ın kış şartları dikkate alınarak tasarlandı. Stadyumda aynı zamanda aktif enerji üretim sistemleri de bulunacak. Enerjisinin bir bölümünü kendisi üretecek statta, yaz aylarında 10 saatlik gün ısınımı ve metrekare başına 150 vatlık enerji üreten standart bir güneş paneli ile günde 798 bin vatlık enerji üretilecek. Kendi enerjisini ürüterek, enerji maliyetleri minimuma indirecek statta, yağmur suyu depolanarak sulama amaçlı da kullanılabilecek.
Enerji tasarrufu sağlayacak Sivas 4 Eylül Stadı'nda kuzey cephe çift duvarlı inşa edilecek. İç cephede hava ile ısı yalıtımı yapılarak kuzeydeki alan, güney cepheye doğru yaptığı sarmal hareket ile doğal hava akışlarına izin verecek. Sistem, kuzey rüzgarlarına kalkan oluştururken, güneyden gelen sıcak hava akımlarının stadyum içine alınmasını sağlayacak. Böylelikle bina ısıtma ve havalandırması için harcanan enerji miktarı önemli ölçüde azaltacak. Statta güney cephede oluşturulan ve rüzgar akımlarına izin veren yarık 'S' biçiminde oluşturularak yüzey alanı arttırıldı. Bu sayede rüzgardan daha fazla yararlanılması amaçlandı.
Stadın güneş panelleri, güneş ışınlarını dik alacak şekilde güney cephede konumlandırılacak. Yaz aylarında 10 saatlik gün ısınımı ve metrekare başına 150 watlık enerji üreten standart bir güneş paneli ile günde 798 bin vatlık enerji üretilecek. Bir evin günde 5 bin wat enerji tükettiği kabul edildiğinde, stadyumda üretilen enerjinin 160 evin harcadığı enerjiye karşılık geleceği belirtildi. Stat, kendi enerjisini ürüterek enerji maliyetlerini minimuma indirecek. Stat akıllı HVAC iklimlendirmesi ile de donatılabilecek.
Yaz aylarında ise kuzey cephedeki rezerv kapaklar açılıp duvarlar arası hava transferine izin verilebilecek. Kuzey cephenin doğrudan güneş ısınımına maruz kalmaması bu cepheyi diğerlerinden soğuk tutacak, böylelikle duvarlar arasında alçak basınç noktası oluşturulacak. Bu durum duvarlar sürekli ve stabil bir hava akışına neden olarak yazın bina soğutma eylemleri için harcanan enerjiyi en aza indirecek. Soğuk iklim bölgesinde, doğu ve batı cepheleri, güney ve kuzey cepheye göre üç kat daha fazla ısıtacak güneş radyosyonuna maruz kalıyor. Bu nedenle Sivas 4 Eylül Stadyumu'nda doğu ve batı cephelerde pencere boşlukları oluşturulacak ve ısıtıcı etkisi olan güneş ısınımlarının içeri alınmasına izin verilecek. Bu yaklaşımın bina ısıtma eylemlerini önemli ölçüde azaltmasının bekleniyor.
Stadın çatısında oluşturulan yağmur suyu kanalı, yağan yağmur ve kar suyunun toplanmasını da sağlayacağı belirtildi. 3 su deposu bulunacak stadyumda toplanan su, oluşturulacak rezerv alanda biriktirilerek çevre sulamasında ve rezervuarlarda kullanılabilecek. Bu sayede su tüketim miktarını önemli ölçüde azalacağı ifade edildi. - SİVAS
Son Dakika › Yerel › Türkiye'nin İlk 'Ekolojik' Stadı Hızla Yükseliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?