Türkiye'de ilk defa Tarsus'ta kurulan İş Geliştirme Merkezi'nin (İŞGEM), sadece Türkiye'ye değil, dünyanın değişik ülkelerine rol model olduğu bildirildi.
Tarsus İŞGEM 1 ve 2 Müdürü olan ve aynı zamanda Türkiye İŞGEM'ler Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Adem Gül, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, 2003 yılında özelleştirme sosyal destek projesinin alt projelerinden biri olarak faaliyete başlayan Tarsus İŞGEM'in, 9 yılda 100 mezun verdiğini söyledi.
İŞGEM'in Türkiye'de ilk defa Tarsus'ta başlamasının çok önemli olduğunu, çünkü Tarsus'un geçmişten günümüze ticaretin ve ticari hayatın yoğun yaşandığı bir merkez olduğunu belirten Adem Gül, "Bu proje ilk defa Tarsus'ta başlamıştır. Projenin Tarsus'ta başlaması tesadüfi değildir. Çünkü Tarsus geçmişten günümüze ticaretin ve ticari hayatın yoğun yaşandığı bir merkez olmuştur. İş Geliştirme Merkezi, küçük işletmelere doğru yerde, uygun kiralarla iş yeri sunarak pazarlama, üretim ve satış gibi konularda destek sağlayarak, kaynaklara ulaşımı kolaylaştırmaktadır. Ayrıca teknolojik donanım ve mevzuat konusunda da müteşebbisin ihtiyaç duyacağı danışmanlık hizmeti verilmektedir" dedi.
Gül, sosyal destek projesinin, Türkiye ekonomisinin dünya ekonomisi ile uyumlu bir plan doğrultusunda gelişmesini sağlamak amacıyla geliştirilen projelerden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Tarsus İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM), 2009'da ekonomik krize rağmen yüzde 90 başarı göstererek Avrupa'nın üretime dayalı en büyük iş geliştirme merkezi konumunu korudu. Yeni kurulacak işletmelere elektrik, su altyapısı, telefon, internet, faks, fotokopi, ofis, toplantı odası, eğitim salonu, güvenlik gibi hizmetler sunarak 7 ile 10 bin TL arasında gideri girişimcinin cebinde bırakan Tarsus İŞGEM, sağladığı imkanlarla firmaların kriz dönemini rahat atlatmasını sağladı. Bu dönemde İŞGEM'de faaliyet gösteren iki işletme yurt dışında işletme kurdu, birisi yurt dışından taahhüt ve imalat işi alırken, bir kısmı ise İstanbul, Adana, Mersin ve Tarsus'ta üretime başladı. Mevcut ve mezun firmaların yüzde 20'si direk veya dolaylı ihracat yapabilme durumuna geldi."
Adem Gül, sağlanan olanaklarla girişimcinin işini kurarken borçla işe başlamadığını, en azından firmaların işletme sermayesinin cebinde kalarak işine başlamasının sağlandığını belirterek, şu bilgileri verdi:
"Tarsus'ta şu anda 2 İŞGEM bulunuyor. Birinci İŞGEM, 51 bin metre kare alan üzerinde kurulu bulunmakta ve 72 adet işlik bulunmaktadır. İkinci İŞGEM ise 21 bin metre kare alan üzerine kurulmuş olup, 31 işlik faaliyet göstermektedir. Her iki İŞGEM-de bin dolayında istihdam bulunmaktadır. Birinci İŞGEM-de bulunan boş alanlara şu anda yapımı devam eden 15 yeni işlik binası yapılmaktadır. Bunların tamamlanmasından sonra 22 adet yeni işlik yapılacak ve 2013 yılında İŞGEM-lerimizdeki işlik sayısı 140'a ulaşacaktır. 9 yıldaki başarı oranımız 2009 küresel krizine rağmen yüzde 87'dir."
Tarsus İŞGEM'in gösterdiği başarı nedeniyle bugün Avrupa'nın üretime dayalı iş geliştirme merkezi konumunda olduğunu, Türkiye'de kendilerinden sonra 14 İŞGEM daha kurulduğunu, ancak Mersin ve Avanos İŞGEM-in kapandığını belirten Gül, projeleri tamamlanan Kastamonu, Isparta Yalvaç ve Ceyhan-da önümüzdeki günlerde 3 yeni İŞGEM açılacağını kaydetti.
Türkiye'de her vilayete yada nüfusu 70 binin üzerinde olan her merkeze İŞGEM kurularak, UMEM projesiyle desteklenmesini ve böylece işsizliğin önüne büyük ölçüde geçilebileceğini vurgulayan Gül, "Ancak İŞGEM'ler en az 5 bin metre karenin üzerinde kurulması ve yerinin kira olmaması gerekiyor. Çünkü İŞGEM'lerin, kira gelirinin dışında finansal geliri bulunmuyor" dedi.
Bu nedenle İŞGEM'lerin sürdürülebilirliklerini sağlamaları için kira giderlerinin olmaması gerektiğine dikkati çeken Gül, "Ayrıca yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının desteği şart. Valilik, Kaymakamlık ve belediyelerin kamusal desteği sürdürülebilirliği etkileyen en önemli faktörlerdir" dedi.
Genel sorunlarının başında enerji sorunu geldiğini, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan özellikle enerji konusunda destek beklediklerini, Organize sanayi bölgelerinin dahi altında elektrik tarifesi uygulanması gerekirken, enerjide İŞGEM'lere ticarethane tarifesi uygulandığını dile getiren Adem Gül, İŞGEM'lerin yasal zemininin hala hazırlanamadığını, Türkiye'de 81 ile 81 İŞGEM modelinin mutlaka uygulanmasını gerektiğini vurguladı.
İŞGEM'lerin devlete ve kurumlara hiçbir yükü bulunmadığını, tam tersine kayıt altına alınmasına ve işsizliğin azaltılmasına önemli katkı sağladığını belirten Gül, önümüzdeki süreçte İŞGEM-deki firmalara fuar desteği beklediklerini kaydetti.
Öte yandan, Tarsus Belediye Başkanı ve İŞGEM İcra Kurulu üyesi Burhanettin Kocamaz, İŞGEM Müdürü Adem Gül ile birlikte inşaatı devam eden yeni işliklerde incelemelerde bulundu.
- MERSİN
Son Dakika › Yerel › Türkiye'nin İlk İşgem'i İşveren Yetiştiriyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?