Türkiye'ye Sığınan Suriyeliler - Son Dakika
Yerel

Türkiye'ye Sığınan Suriyeliler

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin kaldığı Boynuyoğun Konaklama Tesislerini ziyaret etti.

06.02.2013 14:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin kaldığı Boynuyoğun Konaklama Tesislerini ziyaret etti.

Bakan Ergin ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, önce konakladıkları otelin yakınında bulunan ve tarihi binada faaliyet gösteren sabun fabrikasını gezdi. Ergin ve Jagland, burada müzeye dönüştürülen binanın bir bölümünde sergilenen sabun üretme aletlerini inceleyerek, defnenin tarihçesinin anlatıldığı belgeseli izledi.

Bakan Ergin ve Jagland, daha sonra ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin kaldığı Altınözü ilçesindeki Boynuyoğun Konaklama Tesislerini ziyaret etti.

Konaklama tesisi yöneticilerinden brifing alan Ergin ve Jagland, Suriye temsilcileriyle görüşme yaparak, tesisteki hastane, okul, el işi kursu ve Suriyeli gençlerin müzik eğitimi aldığı çadırları gezdi.

Kursiyerlerin gitar eşliğinde çaldığı şarkıları dinleyen Bakan Ergin,

"İnşallah en kısa zamanda yaşadıkları topraklarda barışın tesis edilmesinden sonra köylerine, evlerine, bahçelerine geri dönecekleri günü ümit ediyoruz. ve bunun için gayret ediyoruz. Unutmasınlar ki, sabahı olmayan gece yoktur. O güneş en kısa zamanda doğsun temenni ediyoruz" diye konuştu.

Jagland ise çok etkilendiğini belirterek, Suriyelilerin kötü ve zor şartlar altında olduklarını söyledi.

Konaklama tesislerinde kalanların yüzlerinin güldüğünü belirten Jagland,

"Bu gülen yüzlerinize baktığımız zaman sizleri parlak bir geleceğin beklediğini de biliyorum" dedi.

Bakan Ergin ve Thorbjorn Jagland, daha sonra Suriyelilerin kaldığı çadırların ve marketin bulunduğu bölümleri de gezdi. Özellikle çocuklarla ilgilenen Jagland, annelerinin kucaklarında yeni doğan bebeklere altın taktı.

-Basın açıklaması-

Jagland, izlenimleriyle ilgili gezi sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, konaklama tesislerinde bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Konaklama tesislerindeki durumdan çok etkilendiğini belirten Jagland, şöyle konuştu:

"Bir yandan insanların nasıl çok zor koşullar altında yaşadığını, bir yandan da Türkiye'nin bu kadar ciddi bir felakette nasıl destek verdiğini görüyoruz. Türkiye, bu anlamda diğer ülkelere de izleyebilecekleri çok güzel ve çok önemli bir örnek teşkil etmektedir. Suriye'deki bu felaketin ve çatışmanın da en kısa zamanda sonlanmasını bekliyoruz. Bu anlamda Türkiye'nin yaptığı yardımlar gibi uluslararası arenada da Suriye'ye ve Suriye'nin içerisine yardımların yapılması çok önemli."

Bakan Ergin ise teşekkür ettiği Jagland'ın Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeyi temsilen geldiğini ifade etti.

Jagland'ın Hatay'daki kamplarda yaşanan drama tanık olmak ve yerinde görmek için geldiğine işaret eden Ergin, "Avrupa'nın vicdanını uyandıracak adımları inşallah konsey merkezinden 47 ülkeye oradan anlatacağına inanıyorum" dedi.

Konaklama tesislerinde bulunan Suriyelilerin asgari insani şartlarının karşılanmış durumda olduğunu dile getiren Ergin, şunları söyledi:

"Yeme, içme, barınma, eğitim, kültürel ve sportif faaliyetler noktasında insani ve sağlık ihtiyaçları karşılanıyor. Ancak bu insanların temel arzusu, sadece bunlar değil. Kendi köylerine dönmek istiyorlar, kendi bahçelerinde çocuklarıyla huzur ve barış içerisinde yaşamak istiyorlar. Sınırın hemen öte tarafında 700 metre ileride akrabaları ve yakınları var. Hayatlar sonlanıyor, kan akıyor ve gözyaşı akıyor. Bu dramın sonlanmasını istiyorlar. İnsanlığa karşı işlenen bu cinayetlerin bitmesini istiyorlar. Bu cinayetleri ve akan kanı durdurmak adına Avrupa'nın vicdanını ayağa kaldırması için Sayın Jagland'dan özel ricada bulundular. Sayın Jagland da bu konuda çok önemli mesajlar verdi. İnanıyorum ki Avrupa Konseyi'nde de buradaki cereyan eden ızdırabı, insanlık dramını görerek hissederek muhataplarıyla paylaşacaktır. ve biran önce artık hem Avrupa'nın, hem dünyanın bu drama sessiz kalmaması için Sayın Genel Sekreterin çok önemli bir misyon yürüteceğine inanıyorum ve kendisine teşekkür ediyorum."

Muhabir: Ali Güreli-Salim Taş

Yayıncı: Tevfik Işık - HATAY

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye'ye Sığınan Suriyeliler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement