Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Twitter'ın mutlaka Türkiye'de ofis açması gerektiğini belirterek, "Türkiye'de bir muhatabımızın olması gerekiyor. Bu yönde de arkadaşlarımız girişimde bulundular. Gerekli çalışmaları yapıyorlar" dedi.
Seçim çalışmaları kapsamında geldiği Karaman'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Elvan, Twitter'ın engellemeye konu hesapları askıya almaya başlamasıyla ilgili soru üzerine, bir kadın vatandaşa yönelik açılmış sahte Twitter hesabı olduğunu, burada pornografik görüntüler kullanıldığını söyledi.
"TWITTER, TÜRKİYE'DE MUTLAKA OFİS AÇMALI"
Bu hesabı Twitter'ın engellediğini ancak daha ileri adımlar atmasını istediklerini ifade eden Elvan, "Twitter'ın, vatandaşlarımızdan gelen talepleri ve mahkemenin kararlarını sürekli olarak cevaplamasını istiyoruz. İkinci husus, Twitter'ın mutlaka Türkiye'de ofis açması gerekiyor. Türkiye'de bir muhatabımızın olması gerekiyor. Bu yönde de arkadaşlarımız girişimde bulundular. Gerekli çalışmaları yapıyorlar. Twitter'den olumlu bir yaklaşım görüyoruz ama bunun daha da ileri noktalara getirilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.
"SOSYAL MEDYANIN GELİŞTİRİLMESİNDEN YANAYIZ"
Elvan, sosyal medyanın geliştirilmesinden yana olduklarını vurgulayarak, bu konuda yasaklayıcı bir zihniyet anlayışlarının olmadığını belirtti.
"VATANDAŞIN MAĞDURİYETİNİ GİDERMEK ZORUNDAYIZ"
"DNS ayarlarının değiştirilip Twitter'a girilmesinden sonra IP bazlı engelleme yapıldığı iddia ediliyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz?" şeklindeki soru üzerine Elvan, "Bana ulaşan herhangi bir bilgi yok. Vatandaşlarımızın, mağduriyetini önlemeye çalışıyoruz. Eğer 9 milyon Twitter kullanıcısı varsa, eğer birkaç bin vatandaşımız mağdur oluyorsa, bu mağduriyeti gidermek zorundayız. Bir kişi bile olsa, bu kişinin mağduriyeti bizim için önemlidir. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının haklarını, hukuklarını korumak zorundayız. Biz de bunun gereğini yapıyoruz ve yapacağız" diye konuştu.
"TWITTER, BİZİM HUKUK SİSTEMİMİZİ TANIMAK ZORUNDA"
Ocak ayından itibaren TİB'in Twitter'a 600'ün üzerinde başvurusu olduğuna dikkati çeken Elvan, şöyle devam etti:
"Ancak bu başvurulara ne bir cevap aldık, ne karşımızda bir muhatap bulabildik, ne de mahkeme kararlarına yönelik Twitter'dan herhangi bir adım geldi. Şu anda yeni bir adım attılar ama Twitter'ın engellenmesine kadar herhangi bir adım atılmadı. Türkiye Cumhuriyeti devleti kanunlarına bu şirketlerin riayet etmesi gerekir. Bizim hukuk sistemimizi tanımak zorundalar ve onlara uymak zorundalar. Bu şirketler, Türkiye'de herhangi bir vergi de ödemiyorlar. Bugün bir açıklama vardı. 30 milyon doların üzerinde Türkiye'de reklam gelirleri elde etti Twitter ama buna karşılık Türkiye'ye bir kuruşluk vergi ödemesi söz konusu değil. Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşlarından para kazanıyorsunuz. Ciddi bir reklam geliri elde ediyorsunuz ve bunun karşılığında da herhangi bir vergi ödemiyorsunuz. Bizim öncelikli olarak istediğimiz, hükümet kararlarını süratle yerine getirmeleri. Vatandaşlarımızın, mağduriyetlerine yönelik taleplerini de süratle dikkate almalarını istiyoruz."
Twitter'a tedbir amaçlı erişim engeline ABD'den gelen tepkilerle ilgili soru üzerine Elvan, sosyal medyaya karşı olmadıklarını, sosyal medyanın daha da geliştirilmesini istediklerini belirtti.
"SOSYAL MEDYANIN HAKARET VE SALDIRI ARACI OLARAK KULLANILMASINA GÖZ YUMMAYIZ"
Sosyal medyanın, insanların sosyalleşmesi ve birbirleriyle iletişimini artırması amacıyla kullanılması gerektiğini anlatan Elvan, "Siz sosyal medyayı bir hakaret aracı, saldırı aracı olarak kullanırsanız ve tamamıyla hukuka aykırı iş ve işlem gerçekleştirirseniz, bizim bunlara göz yummamız söz konusu olamaz. Elbette sosyal medya önemli ama aynı hadise Amerika Birleşik Devletleri'nde olsaydı, bu tedbirler alınır mıydı alınmaz mıydı, bunun sorusunu size soruyorum. Hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti'ni ne yok sayabilir ne de kanunlarını yok sayabilir" yanıtını verdi.
Son Dakika › Yerel › Ulaştırma Bakanı Elvan: Twitter, Türkiye'de Ofis Açmalı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (3)