Üniversite Öğrencilerinin Seçme Hakkını Kullanması - Son Dakika
Yerel

Üniversite Öğrencilerinin Seçme Hakkını Kullanması

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına, üniversite öğrencilerinin genel ve yerel seçimlerde oylarını bulundukları yerlerde kullanmasını öngören kanun teklifi verdi.

13.01.2012 10:40

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına, üniversite öğrencilerinin genel ve yerel seçimlerde oylarını bulundukları yerlerde kullanmasını öngören kanun teklifi verdi.

Teklifte, Türk Medeni Kanununun halen yürürlükte olan maddesinde, "Bir öğretim kurumuna devam etmek için bir yerde bulunma ya da eğitim, sağlık, bakım veya ceza kurumuna konulma, yeni yerleşim yeri edinme sonucunu doğurmaz" denildiğini hatırlatıldı.

Eğitim ve bir öğretim kurumuna devam etmenin de bu kapsama alınmasının, uygulamada ve özellikle seçim dönemlerinde öğrencilerin mağduriyetlerine yol açtığı savunulan teklifte, şunlar kaydedildi:

"Gerek genel seçimlerde gerekse ara seçimlerde ve referandum oylamalarında söz konusu öğrencilerin ikametgahlarının bulundukları illere, yani memleketlerine seyahatleri gerekmektedir. Bu seyahatlerin getireceği fiziksel yorgunluk ve zaman kaybının yanında öğrencilerimiz veya ailelerinin mali durumlarının zayıflığı da göz önüne alındığında, birçok öğrencimizin en önemli vatandaşlık hakkı olan seçme hakkını ifadan mahrum kaldığı yakından bilinmektedir. Öte yandan özellikle yerel seçimlerde seçilme hakkını kullanan adaylar tarafından öğrencilerimizin yol giderleri karşılanarak memleketlerine ulaşımı sağlanmaktadır. Bu genel yaklaşım hem gençlerimizin gururunu rencide etmekte hem de istismar edilmelerine yol açmaktadır. Kanun maddesinde yapılacak değişiklikle öğrencilerimizin eğitim süresi boyunca eğitim ve öğrenim gördükleri bölgelerde oy kullanmaları sağlanarak hem bu konudaki maddi külfetler ortadan kaldırılacak hem de üniversitelilerin siyasete katılımının önü açılacaktır."

Teklifte, Türk Medeni Kanununun ilgili maddesinin, "Bir öğretim kurumuna devam etmek için bir yerde bulunma ya da eğitim, sağlık, bakım veya ceza kurumuna konulma, yeni yerleşim yeri edinme sonucunu doğurmaz. Ancak ön lisans, lisans veya lisansüstü düzeyinde eğitim gören öğrencilerin eğitim gördükleri yer, eğitim süresi boyunca öğrencilerin geçici ikametgahı olarak kabul edilir" şeklinde düzenlenebileceği ifade edildi.

- KÜTAHYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Üniversite Öğrencilerinin Seçme Hakkını Kullanması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement