Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, üniversite ile sanayi işbirliği toplantısında yaptığı konuşmada, üniversite olarak sanayinin ne tür bilgiya ihtiyaç duyduğunu net olarak bilmediklerini söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ümit Özgümüş de günümüzde dünyanın artık 3. bin yıllık planlama dönemine geldiğini belirterek önümüzdeki süreçte insanların artık hayatta kalmasıyla ilgili değil sonsuz yaşamla ilgili projelerin geliştirildiğini ifade etti.
Adana Üniversite Sanayi Ortak Araştırma Merkezi (ÜSAM) tarafından Genel Kurul Programı çerçevesinde düzenlenen "Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Yerel Dinamiklerin Önemi" Konferansı ve "Ar-Ge Yenilikçilik Başarı Öyküleri ile Ödül Töreni" Adana Sanayi Odası'nın toplantı salonunda gerçekleşti. Toplantıda konuşan CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, önümüzdeki dönemin artık 3 bin yıllık planlama dönemine girdiğini insanların artık hayatta kalmasıyla ilgili değil sonsuz yaşamla ilgili projeler geliştirdiğini ifade etti. Özgümüş, düşünce ve ekonomi arasındaki bağlantılardan bahsederek "Acaba düşüncemi ekonomiyi belirliyor yoksa ekonomik gelişmeler mi teknik gelişmeler mi teknolojik gelişmeler mi düşünce biçimini belirliyor? Bana sorarsanız birbirini nitelikleyen bir süreç yani yumurtamı tavuktan çıkar tavuk mu yumurtadan çıkar düşüncesinin bir paraleli. Çünkü zaten teknolojik gelişmeler düşünceyi belirliyor o düşünce geliştikçe de teknolojiyi geliştiriyor" dedi.
Toplantıda konuşan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Üniversite ve Sanayi işbirliğinde yerel dinamikler konusunun bir tarafı olarak sorumluluklarının farkında olduklarını belirterek "Üniversitelerin barındırdıkları nitelikli insan kaynakları ile toplumların önünü açması beklenir ki bu çok doğrudur. Çukurova Üniversitesi 1969 yılından bu yana önce Ziraat Fakültesi, ardında da Tıp Fakültesi ve 1973 yılından itibaren de üniversite kimliği ile 40 yılı aşkın bir süredir bölgemize hizmet vermektedir. Komşu illerdeki tüm üniversitelerin kuruculuğunu yapmış veya kuruluş aşamalarında destek vermiş bir üniversite olarak, bölgemizde de önemli kazanımlar sağladığımız inancındayım" diye konuştu.
Kibar, görevlerinin zorluklarından bahsederek gelişmiş ülkelerin ekonomilerinin 'Bilgi tabanlı ekonomi" olarak adlandırıldığını ifade etti. Üniversite adına, sanayinin yardımına ihtiyaç duyduklarını belirten Kibar, "Üniversite olarak sanayinin ne tür bilgiye ihtiyaç duyduğunu net olarak bilmiyoruz. Bu konuda bir takım ara yüzlere sahibiz, örneğin Çukurova Teknokent ve Proje Destek Ofisimiz önemli çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca üniversitemizin de kurucu paydaşı olduğu Adana ÜSAM'ın bu konuda çok önemli ara yüz olduğunu biliyoruz. Türkiye'de bu açıdan ayrıcalıklı bir konumda bulunduğumuzu, bölge olarak gururlanma hakkımızın olduğunun farkındayız" şeklinde konuştu.
KIVANÇ, "ADANA TÜRKİYE'DE İŞSİZLİĞİN EN YÜKSEK OLDUĞU İLLERDEN BİRİ"
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, ev sahibi olarak katıldığı toplantı da, Adana'nın, Türkiye'de işsizliğin en yüksek olduğu illerden biri olduğunu belirterek Üretimin çoğunlukla katma değeri düşük ürünlere yöneldiğini ve ihracatta, bölge illerinin gerisinde kalındığını söyledi. Kıvanç, 2013 dış ticaret verilerine göre Adana'nın orta ve düşük teknolojili ürünler ihraç ederken, orta ve yüksek teknolojili ürünler satın aldığını söyleyerek "Adana Sanayi Odası olarak 3'er aylık dönemlerde gerçekleştirilen anket çalışmasına dahil edilen 253 firmanın Ar-Ge harcamaları, 2013 yılı ilk döneminde, yüzde 1,21 ile işletme giderleri arasındaki en düşük kalemdir. Ne yazık ki Ar-Ge harcamaları hemen her dönemde en düşük seviyede yer almaktadır.
Türkiye'nin 5 Eylül tarihinde açıklanan Uluslarası Küresel Rekabet Endeksi'nde 144 ülke arasında 44. sırada yer aldığını açıklayan Kıvanç, "Pazar büyüklüğünde en rekabetçi 16. ekonomi olurken, inovasyonda 50. sırada olmuştur. En kötü performansımız ise, 130. sıra ile işgücü piyasasının etkinliği kaleminde görülüyor. Bu da işgücü verimliliği açısından yetersiz olduğumuzu göstermesi açısından önemlidir. Firmalarımız teknolojideki gelişmeye ayak uydurmakta zorlanmaktadır. Halbuki teknolojinin değişim hızı, dünyadaki üretim modellerini ve tüketici taleplerini de hızla değiştirmektedir. Bugün aldığımız tezgahlar, makineler birkaç sene içersinde demode olmaktadır. Bu durumda da ya yenisini almak ya da eldeki tezgahı ve makineleri modernleştirmek, geliştirmek zorundayız. ve bu durum yalnızca Adana'nın değil, tüm ülke sanayisinin ortak sorunudur. KOBİ'ler ve büyük sanayi firmaları, işletmelerini ayakta tutabilmek için sürekli yenilik yapmalıdırlar. Yenilik "bilgi" ile olur. Sanayici olarak bilgiyi alacağımız ilk adres de üniversitelerimizdir. ve biz sanayiciler üniversitelerimizin üreteceği bilgiyi kullanmak istiyoruz" şeklinde yorum yaptı.
Toplantı, açılış konuşmalarının ardından Ankara Sanayi Odası Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Cabbar'ın "Üniversite-Sanayi İşbirliğinde yerel Dinamiklerin Önemi" adlı konferansı ile devam etti.
ÜSAM tarafından Genel Kurul Programı çerçevesinde düzenlenen toplantıya ADASO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Adana ÜSAM Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Karalı, Adana Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Adana Teknoloji Transferi A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Sütcü de katıldı. - ADANA
Son Dakika › Yerel › 'Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Yerel Dinamiklerin Önemi' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?