Uyum Eğitiminde "İlk 1 Ay" Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Uyum Eğitiminde "İlk 1 Ay" Uyarısı

GAÜN Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Gökçen: "Çocuk 1 aylık sürede okula gitmek istemiyorsa, ağlıyorsa, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, baş ağrıları ve aşırı iştahsızlık gibi fiziksel etkilenme varsa mutlaka doktora götürülmeli"

15.09.2013 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADEM YILMAZ - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Cem Gökçen, okula yeni başlayan öğrencilerin okula uyumu için ilk 1 ayın önemli olduğunu bildirdi.

Gökçen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailelerin, uyum eğitimi kapsamında birinci sınıfa başlayan çocuklarına yaklaşımlarının çok önemli olduğunu ifade etti.

Özellikle eğitim döneminin başladığı günlerde "ilk hafta okula gitmesin" gibi tutumların ortaya çıktığını vurgulayan Gökçen, şunları kaydetti:

"Öncelikle bu tür davranışları doğru değil. Çocuğa ilk günden itibaren okula gitmemesi gerektiği yönünde yapılan konuşmayı doğru bulmuyoruz. Veliler, 'çocuk okula gitti ya da gitmedi' diye ödül ve ceza yöntemine başvurmasın. Tabi ki çocuk okula düzenle gittiği için küçük hediyeler alınabilir ama direkt hediyeye bağlamak sağlıklı değil. Çocuk ilk kez gittiği okulda kurallara uyma konusunda başlarda sorun yaşayabilir. Bundan dolayı ilk günden itibaren okula gitmesi net olarak belirtilmeli, bu konuda zorlama veya korkutma gibi davranışlarda bulunulmamalıdır. Bir aylık süreçte çocuk okula tam anlamıyla uyum sağlayamayabilir ama bir aylık süre geçmesine rağmen okula uyum sağlanamaması halinde çocuk psikiyatrisine yönlendirilmesi gerekiyor."

Okula yeni başlayan çocuklarda ilk 1 aylık uyum döneminin önemine dikkati çeken Gökçen, bu sürecin çok iyi izlenmesi gerektiğine işaret etti.

Uyum sürecinde öğrencilerin bazı sorunlar yaşayabileceğine dikkati çeken Gökşen, "Çocuk okula gittiğinde sürekli ağlıyorsa, içine kapalı bir köşede duruyorsa, okulda sürekli anne ve babasını arıyorsa ve bu durum 1 ay geçmesine rağmen devam ediyorsa o zaman mutla bir çocuk psikiyatrisinin görmesi lazım. Çocukların bir kısmında ilk 1 hafta bunlar olur ve geçer. Aile doktora götürmek için acele etmesin. Çok da geç kalmasın. Çocuk 1 aylık sürede okula gitmek istemiyorsa, ağlıyorsa, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, baş ağrıları ve aşırı iştahsızlık gibi fiziksel etkilenme varsa mutlaka doktora götürülmeli" şeklinde konuştu.

Yüksek performans beklemeyin

Eğitim hayatına başlayan çocukların ilk başlarda ödev yapma veya akademik becerileri yerine getirmede zorlanabileceğine aktaran Gökçen, ailelerin bu konuda biraz anlayışlı olması gerektiğini ifade etti.

Velinin çocuktan ilk başlarda yüksek performans beklememesini isteyen Gökçen, bu süreçte öğretmenle ailelerin sürekli temas halinde olması gerektiğini dile getirdi.

Öğretmen-veli ilişkisine de değinen Gökşen, "Her iki grup açısında iletişim çok önemli. Ailelerin çocuklarla ilgili geri bildirim alması ancak öğretmenle ilgili sorunların çocukların yanında konuşulmaması gerekiyor. Çocuk ilk kez tanıştığı saygı duyması gereken öğretmeninin evde annesi babası tarafından kötülendiğini görürse öğretmene saygısı kalmaz" dedi. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uyum Eğitiminde 'İlk 1 Ay' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement