Üzümler Aşıyla Korunacak - Son Dakika
Yerel

Üzümler Aşıyla Korunacak

Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce, kaybolan üzüm çeşitlerinin korunması ve ilde üzüm üretiminin geliştirilmesi amacıyla 13 bin 500 anaç üzüme ekonomik getirisi olan "banazı karası", "köhnü", "tahnebi", "kureyş" üzüm çeşitleri aşılandı.

06.06.2015 12:00

Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce, kaybolan üzüm çeşitlerinin korunması ve ilde üzüm üretiminin geliştirilmesi amacıyla 13 bin 500 anaç üzüme ekonomik getirisi olan "banazı karası", "köhnü", "tahnebi", "kureyş" üzüm çeşitleri aşılandı.

Malatya Kayısı Araştırma İstasyon Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Tahir Macit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya'da geçmişte üzümün kayısıdan daha fazla üretildiğini belirtti. 50-60 yıl öncesine kadar üzüm üretiminin Malatya'da ilk sırada yer aldığını anlatan Macit, daha sonra kayısının birinci sıraya yükseldiğini ifade etti.

Kentte şu anda üzüm üretiminin kayısı ve elmadan sonra 3. sırada yer aldığını kaydeden Macit, bölgede yüzlerce tip ve çeşitte üzüm üretimi gerçekleştirildiğini belirterek, "Dolayısıyla buraya iyi adapte olmuş, ekonomik değeri olan meyve türüdür üzüm" dedi.

Kayısı ve üzümün verimin iyi alınabileceği bölgelere dikilmesi gerektiğine işaret eden Macit, şöyle konuştu:

"Her tarafa nasıl kayısı dikmek gerekmiyorsa, bağ da dikmek gerekmez. Bağın çok verimli olduğu bölgelere bağ, kayısının çok verimli olduğu bölgelere de kayısı dikilmesi lazım. Çiftçilerimizin bu bilinçte olması gerekiyor. Kayısının yetişmeyeceği, ilkbahar erken donlara maruz kalan bölgelerde bağa yönelebilinir. Özellikle suyun problem olduğu, sulama imkanının olmadığı, kurak alanlarda da üzüm yetiştiriciliği rahatlıkla yapılabilir."

Bölgeye ait kaybolmaya yüz tutmuş ve ekonomik değeri bulunan üzüm türlerini üretmek için aşılama yaptıklarını kaydeden Macit, "Biz burada öncelikle ticari değeri olan, yöreye iyi adapte olmuş, çeşitlerin üretimini çiftçilere sunacağız. Burası araştırma kurumu olduğu için bölgemizde kaybolan çeşitler, yeni gelen anaçlar, çeşitlerin adaptasyonu, çeşit anaç uyuşmazlığını ve kaybolan çeşitlerin muhafazasını ve fidan üretimini burada yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Üreticilerin üzümden para kazanabileceklerini vurgulayan Macit, "Üzüm Malatya'nın yerli meyve türlerinden biridir. Arazisi üzüme uygun olan çiftçiler modern bağcılık yaparak üretim yapabilirler. Güzel de para kazanırlar. Hem meyvesi hem tarımı çok tatlı olan bir tür. Arazisi bağa uygun olan çiftçiler gelip bizden veya fidan üreten firmalardan fidan talebinde bulunabilirler. Tarım il ve ilçe müdürlüklerinden veya bizden teknik destek talebinde bulunabilirler" diye konuştu.

"4 çeşit üzüm fidanı dikildi"

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Ziraat Teknikeri bağ üretim sorumlusu İsa Erdem de Malatya'da 13 bin 500 anaç üzümün aşılandığını, buradan alınacak fidelerin 3 bininin araştırmalarda kullanılacağını, diğerlerinin ise üreticilere satılacağını belirtti. Erdem, "Bir ay önce aşılayarak, sistem odasına aldığımız çeşitleri, burada köklenmesini sağlamak amacıyla gölgeleme yaptığımız alana alıyoruz. Bunların bir kısmı yöremizde ticari değeri olan üzümler. Bir kısmını ise çeşitlerinin kaybolmasını önlemek amacıyla ekmiş durumdayız" dedi.

Satışa sunmak amacıyla 4 çeşit üzüm fidanı diktiklerini aktaran Erdem, banazı karası, köhnü, Malatya'da tanebi olarak bilinen tahnebi ve kureyş üzümlerinin aşılandığını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Üzümler Aşıyla Korunacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement