Varto'da Verem Haftası Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Varto'da Verem Haftası Bilgilendirme Toplantısı

Varto\'da Verem Haftası Bilgilendirme Toplantısı

Muş'un Varto İlçe Sağlık Grup Başkanlığı, usta öğreticilere ve öğrencilere yönelik 'Verem Savaş Eğitimi' bilgilendirme toplantısı düzenledi.

17.01.2014 14:46

Muş'un Varto İlçe Sağlık Grup Başkanlığı, usta öğreticilere ve öğrencilere yönelik 'Verem Savaş Eğitimi' bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Varto İlçe Sağlık Grup Başkanlığı, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde çalışan usta öğretici ve öğrencilere yönelik 'Verem Savaş Eğitimi' ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Güngör Şimşek, sağlık memuru Faruk Tunahan Kepir ile hemşireler Ayşegül Yüksel ve Aycan Otunç tarafından verem hakkında bilgiler verdi. Verem hastalığı ile ilgili detaylı açıklamalarda bulunan Sağlık Grup Başkanı Dr. Güngör Şimşek, yapılması gereken tedbirlerle ilgili uyarılarda bulundu. Dr. Şimşek, "Diğer adı 'Tüberküloz' olan 'Koch basili' adındaki verem mikrobundan kaynaklanan bulaşıcı bir hastalıktır. Verem mikrobunun temel yerleşim yeri akciğerler olmakla birlikte kan yoluyla tüm vücuda yayılabilir. Hastalığın ana nedeni, Koch basili denilen verem mikrobudur. Sağlık şartlarına uymamak, aşırı yorgunluk, şeker hastalığı, üzüntü ve stres, grip, boğmaca ve kızamık gibi hastalıklar vücut direncinin azalmasına ve buna bağlı olarak da hastalığın bulaşma ihtimalinin artmasına neden olur. Verem, verem mikrobunu taşıyan aktif verem hastası kişilerden öksürük, hapşırma ya da yakından konuşma sonucu havaya yayılan mikropların sağlam kişiler tarafından solunmasıyla bulaşmaktadır. Bu nedenle öksürürken ağız kapatmamak ve yerlere tükürmek bulaşmada etkilidir. Çatal, kaşık ve eşyalarla ise bulaşma olmaz. Mikrobakteriler ısıya duyarlı, kuru yerlerde 2-8 ay canlı kalabilirken, direkt güneş ışığı altında 2 saat içinde ölen basillerdir. Tüberküloz hastası her öksürük ile 1-5 mikron çapında, 1-3 adet basil içeren 3 bin 500 kadar enfeksiyöz parçacığı etrafa saçar. Verem, üç devrede gelişir. Birinci devrede, hastada genel yorgunluk, iştahsızlık, sırt ağrıları, öksürük ve ateş görülür. Verem basili bu devrede tüberkül adı verilen iltihaplı bölgeler oluşturur. İkinci devrede hiç bir belirti görülmeyebilir. Fakat basiller bütün vücuda yayılarak deri, eklemler, kemikler, böbrekler, bağırsaklar, karın ve beyin zarına yerleşirler. Bu devrede tedaviye başlanmamışsa, vücudun direnci azalmaya başlar. Üçüncü devrede, verem basilleri kan veya lenf kanalları yoluyla yayılmaya devam eder. Hastada; yorgunluk, balgamlı öksürük, akşamları yükselen hafif ateş, iştahsızlık ve gece terlemeleri görülür. Bu devrede, tedavi edilmezse, diğer akciğer de hastalanabilir. Gerekli olan tedavi türü, kişinin verem mikrobu taşıması ya da verem hastası olup olmadığına bağlı olarak değişecektir. Verem hastalığı ve bazı verem mikrobu bulaşması vakaları ilaçla tedavi edilmektedir. Veremin tedavisinde modern ilaçlar çok etkilidir. Birçok kişi düzenli olarak büyük kamu hastanelerinde, verem savaş dispanserlerinde ayakta tedavi yöntemiyle ya da uzman doktora giderek tedavi görebilirler. Verem hastalığının geçmesi için, kişinin en az altı ay ilaç kullanması gerekir" dedi. - MUŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Varto'da Verem Haftası Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement