Yavuz'dan "Edebiyat Hatıraları" Konferansı - Son Dakika
Yerel

Yavuz'dan "Edebiyat Hatıraları" Konferansı

Yavuz\'dan "Edebiyat Hatıraları" Konferansı

Şair ve yazar Hilmi Yavuz, Selçuk Üniversitesi'nde "Edebiyat Hatıraları" adlı konferans verdi.

07.10.2013 16:18

Şair ve yazar Hilmi Yavuz, Selçuk Üniversitesi'nde  "Edebiyat Hatıraları" adlı konferans verdi.

Yavuz, Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde verdiği konfersanta, edebi hatıralarının 7-8 yaşlarındayken babasının evde yüksek sesle okuduğu divan şailerinin şiirleriyle başladığını söyledi.

1950 yılında Kabataş Erkek Lisesi'ne kaydolduğunu anımsatan Yavuz, şunları kaydetti:

"Lisede Behçet Necatigil, benim edebiyat öğretmenimdi. Benim için büyük bir talih. Eğer Necatigil, benim edebiyat öğretmenim olmasaydı şuan başka bir meslekle uğraşıyor olurdum. Necatigil, benim zihnime ve kalbime edebi manada yol gösteren kişi. Onun yol göstericiliğinde kararımı vermiştim. Edebiyatçı olacaktım. Onun büyük etkisiyle edebiyatçı oldum. Hocaya borcum var. Hala o borcumu hocanın yazılarını, şiirlerini okumakla onları yorumlamakla minnet borcumu ödemeye çalışıyorum. Ama hayatımın sonuna kadar bütünüyle ödeyeceğimi zannetmiyorum."

-Edebiyat matineleri

Yavuz, 1950'li yıllarda Türkiye'de "edebiyat matineleri" olduğunu hatırlattı.

Okulların ve birtakım kurumların edebiyat matineleri düzenlediğini aktaran Yavuz, "Bu edebiyat matinelerinde şairler ve hikayeciler kürsüye çıkarlar, kendi şiirlerini ve hikayelerini okurlardı. Edebiyat matinelerinde ilk kez Türkiye'de birçok şair ve yazarı aynı zamanda bir arada görmek gibi bir ayrıcalığımız olmuştu. Bir bakıyorsunuz; Sait Faik Abasıyanık bir tarafta Fazıl Hüsnü Dağlarca, Orhan Hançerlioğlu, Atilla İlhan, Özdemir Asaf bir tarafta... Şiirlerini okuduğunuz kişileri bir arada görüyorsunuz" diye konuştu.

Konferasın sonunda, SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Yavuz'a saat ve kitap hediye etti. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yavuz'dan 'Edebiyat Hatıraları' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement