Yargıtay, MHP'den ihraç edilen Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç'in, ihraç kararının iptali istemiyle açtığı davayı reddeden Ankara 2 Yargıtay, MHP'den ihraç edilen Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç'in, ihraç kararının iptali istemiyle açtığı davayı reddeden Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını bozdu. Daire, "Milletvekilinin partiden ihracı ile ihraç kararına yapılan itirazın reddine ilişkin alınan kararların açıklanan disiplin hukukunda öngörülen şekil ve usule aykırı biçimde alınmış bulunduğundan, mahkemece davasının bu husustaki isteminin kabulü ile çıkarılma işleminin iptaline hükmedilmesi gerekirken davanın reddi yönünde karar verilmesi doğru görülmemiştir" dedi.
MHP'den ihraç edilen Antalya Milletvekili İrbeç, kararın iptali istemiyle Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Yerel mahkeme davayı reddedince dosya Yargıtay'ın gündemine taşındı. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, Antalya Milletvekili İrbeç'in, ihraç kararının iptali istemiyle açtığı davayı reddeden Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını usulden bozdu. Kararda, MHP'nin Kayseri, Tokat, Sivas, Çanakkale, Antalya, Kırıkkale İl Başkanlarının İrbeç'in illeri ziyaretleri sırasında parti genel başkanı ve genel merkezi eleştiren ifadelerde bulunduğu gerekçesiyle şikayetçi oldukları, bunun üzerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yazılı talebiyle İrbeç'in partiden kesin ihraç istemiyle Merkez Disiplin Kuruluna sevk edildiği belirtildi.
-SORUŞTURMACI ÜYELER İHRAÇDA OY KULLANDI-
Kararda, İrbeç'in disiplin soruşturması için MHP Merkez Disiplin Kurulu Üyeleri Mehmet Nacar, Erdem Şenocak ve Halil Öztürk'ün soruşturmacı olarak atandığına dikkat çekildi. Yapılan soruşturma sonucunda Merkez Disiplin Kurulu'nun karar toplantısına, soruşturmacı üyelerin de katılarak milletvekilinin MHP'den kesin ihraç cezası ile cezalandırılmasına karar verdiği kaydedilen kararda, söz konusu üyelerin Müşterek Disiplin Kurulu toplantılarına da katılarak itirazın reddi doğrultusunda oy kullandıklarına dikkat çekildi. Daire kararında, "Takibatı yapmakla görevli disiplin kurulu üyelerinden birinin veya birkaçının görevlendirilmesinde mevzuata bir aykırılık teşkil etmemekte ise de bu kişilerin disiplin kararlarına katılarak oy kullanması, disiplin hukukunda kabul edilmemekte ve genel hukuk, adalet ve aynı zamanda hakkaniyet prensiplerine uygun düşmemektedir" denildi.
-ÇIKARILMA İŞLEMİNİN İPTALİNE KARAR VERDİ-
Kararda, disiplin hukukunda soruşturmayı yapan üyelerin yaptıkları soruşturmanın sonucu kanaatlerini karar verecek makama iletmekle görevli oldukları belirtilerek, karar aşamasında ve itirazın incelenmesinde bu üyelerin bulunmalarının yasalar ve içtihatlara aykırı bulunduğunun dikkate alınması gerektiği kaydedildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun soruşturmayla görevlendirilen kişinin kurula katılarak oy kullanmasının disiplin hukukunda kabul edilmediği yönündeki kararına atıfta bulunan Daire, "Milletvekilinin partiden ihracı ile ihraç kararına yapılan itirazın reddine ilişkin alınan kararların açıklanan disiplin hukukunda öngörülen şekil ve usule aykırı biçimde alınmış bulunduğundan, mahkemece davasının bu husustaki isteminin kabulü ile çıkarılma işleminin iptaline hükmedilmesi gerekirken davanın reddi yönünde karar verilmesi doğru görülmemiştir" denildi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Yargıtay İrbeç'in MHP'den İhracını Usulsüz Buldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?