Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Tgrt Haber'de - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Tgrt Haber'de

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Tgrt Haber\'de

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, IŞİD’e müdahale konusunda Türkiye’nin kendi çıkarlarına göre karar vereceğini söyledi.

24.09.2014 18:04

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, IŞİD'e müdahale konusunda Türkiye'nin kendi çıkarlarına göre karar vereceğini söyledi. Kurtulmuş, dünyaya IŞİD'i ortadan kaldırmanın çözüm olmadığı, asıl bataklığı kurutmak gerektiği çağrısında bulundu.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, TGRT Haber'de yayınlanan 'Neler Oluyor' programına konuk oldu. Kurtulmuş, TGRT Haber ve İhlas Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın sunduğu programda, IŞİD'den çözüm sürecine, dış medyadaki manipülasyonlardan paralel yargı tartışmasına, tezkere konusundan ortaöğretimdeki başörtüsüne kadar her konuda çarpıcı açıklamalar yaptı. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'nin IŞİD'e müdahale konusunda askeri olarak nasıl bir pozisyon alacağını açıklarken, "Bu mesele, ne Türkiye ne Amerika Birleşik Devletleri açısından sadece bir askeri müdahale değildir. IŞİD'i bir askeri operasyon olarak görürseniz, bu meseleyi çözemezsiniz. Başından beri söylüyoruz zaten; IŞİD bir sonuçtur, sebep değil. Ortada bu sonucu besleyen sebepler zinciri var, birçok neden var. Niteliği itibariyle el Kaide'nin çıkışına benziyor. Afganistan İşgali, bu işgali halkın direnç göstermesi ve beraberinde bulduğu boşlukta örgütlenen Taliban oluşumu ve bunun içinden çıkan El Kaide network. 3 yıldır siyasal süreçlerin dışına itilmiş bir Suriye, insanlarına karşı bir devlet terörü estiren siyasi akıl ve muhaliflere karşı 'Size destek vereceğiz' diye ortaya çıkan ancak yardımda bulunmamış Batı dünyası IŞİD'i oluşturmuştur. Aynı şekilde Irak'ın 3'e bölünmesi ve oluşan siyasal ve yönetimsel boşluk IŞİD'i besleyen faktörler. Özetle coğrafya istikrarlaştırılmazsa, bu sorunlar bitmez. IŞİD bir müddet sonra biter. Yarın sabah IŞİD tamamıyla yok edilse, bir başka şekilde bu siyasi şartlar ortada durdukça yeni bir IŞİD doğar. Sonuçla uğraşmak marifet değil, hastalığı oluşturan durumlar var olduğu sürece başka şekilde yeni terörler gelecek" dedi.

"KİMSE TÜRKİYE'YE DİKTE EDEMEZ, ROLÜMÜZÜ BİZ BELİRLERİZ"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin 'Türkiye, IŞİD'e müdahale durumunda ön cephede yer alır' açıklamasının hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, "Türkiye'nin ne yapacağını tespit etmek bizim dışımızda kimseye düşmez. Ne Kerry ne de başka birisi, 'Türkiye şunu yapacak' diye bize dikte edemez. Kimse Türkiye'ye rol biçemez; kendi inisiyatifimizi biz belirleriz. Önceliğimiz de ülke güvenliğini sağlamak. Kusura bakmasınlar 10 bin kilometre öteden gelip bu coğrafyada operasyon yapmak kolay, buraya nizam verme iddiasında bulunmak kolay; ama savaşlardan bir sonuç alınmış olsaydı, 1991'deki Irak işgali ile başlayan süreçte Ortadoğu'da gerçek bir düzen kurulabilirdi. Türkiye, bölgesinde kalıcı barış ve çözüm istiyor" diye konuştu.

"UZAKLARDAN 'SAVAŞ OYUNU' OYNAMAK KOLAYDIR"

Dış medyadaki haberleri 'manipülasyon' ve 'algı operasyonu' olarak özetleyen Numan Kurtulmuş, "Uluslararası medyada dezenformasyon çalışmaları yürütülüyor. Biz ne yapacağımızı da ne yaptığımızı da biliyoruz. Askeri tedbirler, silah kullanılması, bütün bunları nerede ve ne zaman kullanacağımızı biz biliyoruz. Kendi çıkarlarımız doğrultusunda gerekli adımları atarız. Son saldırılar üzerine 700 bin üzerinde yeni bir göç dalgasının Türkiye'ye gelmesi gündemde. Bunları uzaktan seyretmek ve uzaklardan savaş oyunu oynamak kolaydır. Ama Halep bizim burnumuzun dibi" ifadelerini kullandı.

"142 BİN YENİ MÜLTECİ İÇİN KENDİMİZİ HAZIRLADIK"

'Bir günde 70 bin insan, burnu kanamadan Türkiye'ye girdi; bugüne kadar 142 bin insanı kabul ettik' diyen Numan Kurtulmuş, "Biz 1,5 milyon insan için 4,5 milyar dolar harcadık. Dünyanın hiçbir ülkesi bu kadar insani yardımı, bu kadar kısa sürede yapamaz. Bunlar para zenginliği ile olacak işler değil; bu ancak 'gönül zenginliği' ile gerçekleştirilebilir. Türkiye olarak biz, bize uzatılan eli karşılıksız bırakmayız. 142 bin yeni mülteci dalgası için de biz gerekli hazırlığımızı yaptık" diye konuştu.

"KOYUN VE BÜYÜKBAŞ HAYVANI BİLE DÜŞÜNÜYORUZ"

Numan Kurtulmuş, HDP'liler içinde de çözüm sürecinin çözümsüz kalmasını isteyenler olduğunu söyleyerek, "Taş atanlar, IŞİD üzerinden provokasyon için oradadır. Bu hükümet olarak sadece bizim işimiz değil. Muhalefet de dahil hepimizin insani görevidir. Dram üzerinden siyaset yapmak doğru değil. Burada bile algı operasyonları yürütülüyor. Birileri de burada siyasi şov yapıyor. Turgut Özal ve Necmettin Erbakan derin Türkiye'yi aşamadıkları için bu problemi çözemedi. Çözüm süreci ne pahasına olursa olsun, çözüm istemeyen muhalefete rağmen çözülecektir. Yabancı diplomatlar, birkaç bin mülteci ile karşılaştığı zaman, sanki dünya yıkılıyor, kıyamet kopuyormuş gibi düşünüyor. Biz, sadece 4,5 ayda tam 1,5 milyon insanı sınırlarımıza kabul etmişiz. Oradan gelen koyunları ve büyük baş hayvanları bile düşünüyoruz. İnsani yardım konusunda Türkiye, ülke birincisidir" şeklinde konuştu.

"IRAK-SURİYE-TÜRKİYE AYNI AVLUYA BAKIYOR; BİZ ÇÖZERİZ"

"Ortadoğu üzerine siyaset geliştirenler, Ortadoğu'nun karanlık labirentleri arasında kaybolurlar" diyen Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok karmaşık bir coğrafya. Kabileler, aşiretler, mezhepler, meşrepler, etnik kökenler. Bunlar asırlarca bu topraklarda iç içe yaşamışlar. Siz bu yapının bir tuğlasını çektiğinizde, duvar aşağı çöküyor. Sonra 'Burayı düzeltelim' diyorsunuz; yahu, onu tuğlayı çekmeden önce düşünecektiniz. Suriye, Irak ve biz... Evlerimiz aynı avluya bakıyor. Ama ne yazık ki; Suriye politikasında Türkiye çok yalnız bırakıldı. Dünyada küresel anlamda büyük bir kavga var. Bir tarafta barış ve düzen yanlıları, karşıda savaş ve kargaşa tarafları... Batı'da da var, Amerika Birleşik Devletleri içinde de var, İslam dünyasında da var, doğu ülkelerinde de var. Dolayısıyla Ortadoğu'da bu kavga, 1991'den beri devam ediyor. Daha Ukrayna'daki krizi çözememiş bir dünya sisteminden, Ortadoğu'daki karışıklığı çözmesini bekleyemeyiz. Onlar Ortadoğu'da dezentegrasyon arıyor; biz ise dağılmasını değil, daha fazla bütünleşmesini ve düzen istiyoruz."

"YARGIDA PARALEL TEHDİT DEVAM EDİYOR"

HSYK seçimlerini değerlendiren Kurtulmuş, "Yargı kendi iradesini ortaya koydu. Yargıtay'ın da bu paralel tehdidi gördüğünü biliyoruz. Bir takım manipülasyonlarla Yargıtay'da böyle bir seçim sonucu alınmış olabilir. Paralel tehdit devam ediyor. Ama hakimler ve savcılar kısmında aynı sonucun çıkmayacağını düşünüyorum" dedi.

Ortaöğretimdeki başörtüsü serbestliği için muhalefet partilerinin eleştirisini yorumlayan Kurtulmuş, "Bu milletin kılık kıyafeti ile uğraşmanın hiçbir anlamı yoktur. Bu bir özgürlük sorunudur. Muhalefetin artık milletin dikine, tersine gitmekten vazgeçmesi lazımdır. Biz bir siyasi dayatma ortaya koymuş değiliz. Milletin beklentilerinin bir sonucu ve doğru bir adımdır" diye konuştu.

"TEZKERE KENDİ GÜVENLİĞİMİZ İÇİN GEREKLİ"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, tartışılan 'tezkere' konusunda da, "Türkiye kendi güvenliğini emniyet altına alacak her türlü adımı atacaktır. Dışarıdan gelen taleple çıkacak bir tezkere olamaz. Usule uygun olarak Suriye ve Irak olarak iki ayrı tezkere gelecektir. Türkiye kendi güvenliğini önceleyerek bir tezkere hazırlığındadır. Zaten şu anda bir tezkere var. ya olduğu gibi devam eder ya da yeni ihtiyaçlar varsa, ona göre revize edilir" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Tgrt Haber'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement