Hava Kuvvetleri, 15 Temmuz Gecesi Yaşananları Rapor Haline Getirdi - Son Dakika
Güncel

Hava Kuvvetleri, 15 Temmuz Gecesi Yaşananları Rapor Haline Getirdi

Hava Kuvvetleri Komutanlığı darbe gecesi yaşananları rapor haline getirdi. Gece boyunca Org. Abidin Ünal cuntacıların kullandığı uçaklara telsizden, "Yaptığınız iş kanunsuz, hemen inişe geçin. Yoksa vururuz" diye seslendi.

09.08.2016 10:37  Güncelleme: 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hava Kuvvetleri, 15 Temmuz gecesi yaşananları rapor haline getirdi. Gece boyunca Org. Abidin Ünal cuntacıların kullandığı uçaklara telsizden, "Yaptığınız iş kanunsuz, hemen inişe geçin. Yoksa vururuz" diye seslendi. Başbakan'ın talimatı sonrası 4 ilden jetler, cuntacıları vurmak için havalandı. Angajman uygulamadan cuntacılar geri döndü.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı darbe gecesi yaşananları rapor haline getirdi. Org. Abidin Ünal'ın emriyle birlikte saat 22.43'ten itibaren gece boyunca da darbeci hava unsurlarının duyacağı şekilde telsizle "yaptığınız iş kanunsuz, hemen inişe geçin. Yoksa vururuz" yayınları yapıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, uçakların izinsiz uçuşlarını engellemek için ve indirilmesi talimatını almak için Başbakan Binali Yıldırım'a ulaşmaya çalıştı. Ancak Başbakan'a ulaşılamadı.

48 UÇAK, 104 SORTİ

Saat 04.40'da Başbakan tarafından verilen "Dost ve Kaçırılmış Uçakların Düşürülme Yetkisi"nin ardından 04.53'te Erzurum'dan, saat 05.02'de Diyarbakır'dan, saat 05.43'te Dalaman'dan, saat 06.49'da ise Balıkesir'den jetler bomba yüklü havalandı. Rapora göre darbecilerin kontrolünde havalanan son uçak saat 08.00'de yere indirildi. 16 Temmuz'da gün boyu silah yüklü 48 F-16 uçağı 104 sorti devriye uçuşu gerçekleştirdi.

22.43'TE İNİN TALİMATI

Rapora göre olaylar şöyle gelişti: Org. Abidin Ünal'ın emriyle, radarlar vasıtasıyla havadaki tüm uçakların duyabileceği şekilde, "darbecilerin yaptıklarının kanunsuz olduğu ve hemen inişe geçmeleri" yönünde telsiz yayınları yapıldı. Bu yayınların saat 22.43 itibariyle başladığı öğrenildi. Yine Akıncı Üssü Savaş Harekat Merkezi'nden de eylemi sonlandırmaları yönünde devamlı olarak sesli yayın yapıldı. Birlikler ile telefon trafiği sürerken, Başbakan Binali Yıldırım'a ulaşmak amacıyla cep telefonu çaldırıldı ancak başarılı olunamadı. Tüm çabaların ardından gece yarısından sonra Moda'da Komutan dahil tüm generaller derdest edildi. Org. Ünal, Ankara Akıncı'ya uçakla saat 02.00 civarında getirildi ve gün boyu da burada kapalı, silahlı muhafızlı ve kilitli bir ortamda tutuldu.

BAŞBAKAN 'VURUN' DEDİ

Ankara'daki Hava Harekat Merkezi saat 04.00'te devre dışı bırakılırken, eş zamanlı olarak Eskişehir'deki Harekat Merkezi kontrolü tamamen ele aldı. Saat 04.40'da Başbakan tarafından verilen "Dost ve Kaçırılmış Uçakların Düşürülme Yetkisi" akabinde, doğru ellerde olduğu teyit edilen ve içerisinde silah da barındıran hava savunma yüklü uçaklar sırasıyla saat 04.53'te Erzurum'dan, saat 05.02'de Diyarbakır'dan, saat 05.43'te Dalaman'dan, saat 06.49'da ise Balıkesir'den havalandı.

TÜM UÇUŞLAR ENGELLENDİ

Bu uçakları gören darbecilerin elindeki uçaklar, "indirmeye zorlama" olarak bilinen angajmandan dahi kaçınarak apar topar inişe geçtiler. Tanker uçağı da yakıt boşaltarak inişe gitti. Darbecilerin kontrolünde kalkan en son uçak da saat 08.00'de indirildi. Ardından da Akıncı üzerinde hava taarruzu ile baskıya devam edilerek helikopterler dahil tüm uçuşlar engellendi.

HEPİNİZ YARGILANACAKSINIZ

Org. Abidin Ünal, düğünde bulunan generallerin tümünden derhal birliklerine ulaşarak varsa kalkışların engellenmesini, "Üssünden uçak kalkan üs komutanları Divan-ı Harpliktir!" talimatıyla istedi. Düğünde bulunmayan 4'ncü Ana Jet Üssü Komutanı'nı telefonla arayarak, uçakların derhal indirilmesi talimatını veren Org. Ünal'a, "Mecburum, Siz de ben de hayati tehlike içindeyiz" yanıtını veren komutan telefonu kapattı. Bu sırada düğünde bulunan üs komutanlarından sadece Diyarbakır 8'nci Ana Jet Üs Komutanı kalkış hazırlığında 6 uçak olduğunu, engellenmesi talimatı verdiğini söyledi. Bu durum raporda, "Engellenmesi talimatına rağmen engelleyememiş/ engellememiştir" ifadeleriyle yer buldu. Org. Ünal'ın darbecilerden kurtulduktan sonra ilk işi FETÖ subaylarını savcılığa sevk etmek oldu. Raporda, "Ülkemizin korunması adına devlet içine yuvalanmış ihanet odaklarının temizlenme fırsatını vermiştir" değerlendirmesi yapıldı.

Hava Kuvvetleri, 15 Temmuz Gecesi Yaşananları Rapor Haline Getirdi

Son Dakika Güncel Hava Kuvvetleri, 15 Temmuz Gecesi Yaşananları Rapor Haline Getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement