Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (1)

Foto.ISPARTA'da bu yıl 600 bin ton elma rekoltesi hedeflenirken hasat sürüyor.

30.09.2012 10:11

Foto: Çiftçilerden foto

===

Kalite var ihracat yok

ISPARTA'da bu yıl 600 bin ton elma rekoltesi hedeflenirken hasat sürüyor. Türkiye'nin elma ihtiyacının yüzde 25'ini tek başına karşılayan Isparta'da geçen yıl 210 bin 115 dekar alanda 610 bin 838 ton elma üretimi yapıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sıdık İpek, bu yıl hedef rekoltenin 600 bin ton olarak belirlendiğini kaydetti. Üretimin yaklaşık 1500 tonunun Ortadoğu ülkelerine ihraç edildiğini anlatan İpek, ihracatta sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekti.

Rekolteye oranla ihracatın çok düşük olduğuna işaret eden İpek, bu sıkıntının ihraç kanallarının artırılmasıyla çözüm bulacağını söyledi. Isparta'da çok kaliteli elma yetiştirilmesine rağmen ihracatın çok az olmasından yakınan İpek, "Elma Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Suriye ile yaşanan kriz, Isparta elmasını da vurdu. Suriyeli tüccarlar elma alımını asgari seviyeye düşürdü. Elma üretiminde Türkiye birincisi olan Isparta, bozulan ilişkiler nedeniyle ihracat yapamıyor" dedi.

'GELİN İSTİŞARE YAPALIM'

İhracatın artırılması için ticaret borsası, ticaret ve sanayi odası, ziraat odası ve sivil toplum örgütlerinin iş birliği içerisinde olması gerektiğini dikkati çeken İpek, "Bu ihracatın nasıl artırabilirimin bir yolunu bulmamız lazım. Biz ürettiğimiz elmanın 600'de 1'ini ihraç ediyoruz. İhraç miktarını artırmamız gerekiyor. Değişik ülkelere elma göndermeliyiz. Gelin bu konunun üzerine gidelim, istişare yapalım, yurt dışı kanallarımızı güçlendirelim" dedi.

'SOĞUK HAVA DEPOSU YÖNÜNDEN ŞANSLIYIZ'

Üretilen elmanın yüzde 60'ını soğuk hava depolarında sakladıklarını, yüzde 40'ını da meyve suyu fabrikalarına verildiğini anlatan İpek, "Ne kadar çok olursa ürün, ne kadar çok soğuk hava depolarında muhafaza edilirse fiyatı ve getirisi de o kadar fazla olur. Soğuk hava deposu kapasitesi bakımından Isparta, İstanbul'dan sonra ikinci il. Isparta'da şu anda 93 faal çalışan soğuk hava deposu bulunuyor. Bunların toplam kapasitesi de 363 bin tondur" diye konuştu.

'DALINDAN İLK KOPARILDIĞI GİBİ TAZE DURUYOR'

Atmosfer kontrollü soğuk hava depolarının arttırılması gerektiğine değinen İpek, "Bu depolarda elmanın kontrollü bir şekilde nem oranını ayarlayan sistem var. 93 soğuk hava deposundan 7'si atmosfer kontrollü depolardır. Bunların kapasitesi de 24 bin ton. Bu depolara konulan elma çıkarıldıktan sonra tekrar konulamaz. Burada bekletilen elma ilk günkü gibi dalından koparıldığı şeklinde muhafaza ediliyor. Atmosfer kontrollü depoların artırılması şart" dedi.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Sıdık İpek, Elma bahçeleri

===

Erken teşhis sizi koru

İBRADI Kaymakamlığı, belediye ve Talasemi Federasyonu işbirliğiyle Prof.Dr. Muzaffer Aksoy anısına İbradı merkez, belde ve köylerinde Talasemi ve hemoglobinopatiler eğitim ve taraması yapıldı. Etkinlik çerçevesinde diğer adı 'Akdeniz Anemisi ' olan Talasemi hakkında bir de konferans verildi. İbradı Belediyesi Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa Kaymakam Bülent Ay, Belediye Başkanı Muharrem Kaya, Talasemi Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan katıldı.

Konferansta konuşan Prof.Dr. Duran Canatan talasemi hastalığının toplum eğitimi, evlilik öncesi tarama ve doğum öncesi tanı testleri ile önlenebileceğini vurguladı. Talasemi hastalığının Türkiye'de görülme oranı yüzde 2 iken bu oranın Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 10 olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Canatan, talaseminin nesilden nesile aktarılan ırsi bir özellik olduğunu belirtti.

Prof.Dr. Canatan, "Talasemi hastaları düzenli tedavi ve izlemeyle normale yakın bir hayat sürse de tedavisi pahalıdır. Buna karşın talasemi evlilik öncesi tarama ve doğum öncesi tanı testleriyle önlenebilir bir hastalıktır" dedi. Talaseminin Akdeniz ülkelerinde yaygın görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Canatan, "Birçok hasta test yaptırmadığı için hastalığından haberdar bile değil. Erken teşhis ve tedavi çok önemlidir" diye konuştu.

Etkinlik çerçevesinde İbradı Necla-Yaşar Duru Çok Programlı Lisesi'nde de eğitim ve bilgilendirme yapıldı. Öğretmen ve öğrencilerin katıldığı konferansta talasemi teşhis ve tedavi konusunda bilgi verildi. Toplantının ardından öğrencilerden Talasemi federasyonu laboratuarlarında değerlendirilmek üzere kan numuneleri de alındı. İki gün süren etkinlik çerçevesinde İbradı'ya bağlı belde ve köylerde hem bilgilendirme toplantıları yapıldı hem de kan numuneleri toplandı.

Bülent ÜLKER/İBRADI, (DHA)

Foto: Etkinlikten fotolar, Duran Canatan

===

Sigara içmeyene de zarar veriyor

AFYON Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda görevli Dr. Ersin Günay, Atatürk Kültür Merkezi'nde üniversite öğrencilerine 'sigaranın zararları' konulu konferans verdi. Dr. Ersin Günay, sigara içenler kadar pasif içicilerin de hastalıklarla karşılaşabileceğini söyledi. Sigaranın alkolden 15 kat fazla bağımlılık yaptığına dikkat çeken Dr. Günay, "Sigaranın içinde 4 bin farklı madde var. Bunlardan 63 tanesi doğrudan kanser yapıyor" dedi.

İÇİLEN SİGARA ÇOCUKLARI ETKİLİYOR

Yüksek katranlı ve yüksek nikotinli sigaraların gelişmiş ülkelerde değil, gelişmekte olan ülkelerde satışa sunulduğunun Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmalarında yer aldığını kaydeden Dr. Günay, sigara içilen bir ailede çocukların da potansiyel sigara tiryakisi olduğunu, içmeseler dahi pasif içicilik dolayısıyla olumsuz etkileneceklerini belirtti.

DOST GİBİ GÖRÜNEN DÜŞMAN

Evde sigara içilmesi halinde içilen sigaranın 4'te birinin çocuklar tarafından içilmiş anlamına geldiğini kaydeden Dr. Günay, "Akciğer kanseri riski, aktif içiciler kadar pasif içiciler için de bulunuyor" diye konuştu. Dünyada her yıl 5 milyon kişinin sigara içmeye bağlı hastalıklar dolayısıyla hayatını kaybettiğini aktaran Günay, "Sigara dost gibi görünür, ama aslında öyle değildir. Ülkemizde, günde 200-250 kişi sigaraya bağlı hastalıklar dolayısıyla yaşamını yitiriyor" dedi.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Dr. Günay

===

Finike'de limon hasadı başladı

Antalya'nın Finike İlçesi'nde limon hasadı başladı. Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Celal Bülbül, düşük fiyat nedeniyle üreticilerin maliyetleri karşılayamadığını söyledi. Bu yıl üreticilerin beklentisinin yüksek olduğunu kaydeden Bülbül, geçtiğimiz yıllarda limon fiyatlarındaki düşüşten sonra üreticilerimizin yüksek fiyat beklentisi gayet normaldir" dedi.

Limon hasadının başlamasıyla birlikte fiyatların 60-80 kuruş arasında seyrettiğini belirten Bülbül, piyasanın talebine göre fiyatların değişebileceğine dikkat çekti. Sezon öncesinde konuşulan yüksek fiyatların üreticiyi ve tüccarları yanıltmaması gerektiğini kaydeden Bülbül, "Geçen sene fiyatlar üretim maliyetlerinin altına inmişti. Temennimiz piyasa fiyatlarının istikrarlı ve gerçek oranda üreticilere yansıması" dedi.

Maliyetlerin artması nedeniyle pek çok çiftçinin limon ağaçlarını söktüğünü ve başka alanlara yöneldiğini vurgulayan Bülbül, "Yerine yetişecek ağaçların verime oturması yıllar almaktadır. Bu ekonomik bir kayıptır" dedi. Limon bahçelerinin bakımına da değinen Bülbül, "Ekim ayı içerisinde limon hasadını bitiren üreticilerin, yazlık yağ ve ardından en az bir ay kadar süre geçtikten sonra mantari ve bakteriyel hastalıklara karşı bakırlı ilaçlamalarını yapması gerekli" diye konuştu.

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)

Foto: Hasattan

===

AKÜ'de ilk mezun sevinci

AFYON Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, ilk uzman doktorunu mezun etti. 2006 yılında AKÜ Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı'nda asistan olarak göreve başlayan Evrim Özkaca Boyacı, doktorasını tamamlayarak AKÜ'nün ilk çocuk cerrahisi uzmanı olarak mezun oldu. Op. Dr. Boyacı, yaptığı açıklamada AKÜ'de uzmanlık eğitimi aldığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

AKÜ Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Didem Baskın Embleton ise, çocuk cerrahisinin 0-18 yaş grubu hastaların kalp, beyin ve kemik patolojileri hariç tüm cerrahi hastalıklarıyla ilgilendiğini, açık ve laparoskopik teknikle birçok ameliyatı gerçekleştirdiğini belirtti. Çocuk cerrahisi uzmanlık eğitiminin 5 yıllık zorlu bir süreç olduğunu, bu süreçte asistan doktorlara her türlü hastalıkla başa çıkabilecek yeterli teorik bilgi ve cerrahi tecrübenin kazandırıldığını kaydetti.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Evrim Boyacı (siyah takımlı)

===

Polonyalı heyetten Sandıklı'da

POLONYA'nın Jarocin Belediye Başkanı Martuzalski ve Avrupa Türk İşadamları Konseyi (ATİK) Başkanı Aziz Şahin Sandıklı Kaymakamı Ali Candan ve Belediye Başkanı İsmail Elibol'u makamında ziyaret etti. Daha önceden de Sandıklı'ya gelen heyet ilçe hakkındaki izlenimlerini Kaymakam Ali Candan ile paylaştı. Kaymakam Ali Candan Polonyalı heyete ilçe hakkında çeşitli bilgiler verdi.

Konuk heyet Kaymakamlık ziyaretinin ardından Belediye Başkanı İsmail Elibol'u makamında ziyaret etti.

Ziyarette Başkan Elibol, ilçe ekonomik ve sosyal durumu hakkında konuklarına bilgi verdi. Başkan Elibol, otel ve sera yatırımlarıyla ilçenin gelişen bir şehir olduğunu dile getirdi. Ziyaret sonrasında Başkan Elibol, Jarocin Belediye Başkanı Martuzalski'ye Yunus Emre biblosu, Sandıklı ve kaplıcalarını tanıtan kitaplar hediye etti.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Foto: Ziyaretlerden fotoğraflar

===

Vali ve kaymakam eşleri Kumluca'da

ANTALYA Valisi Ahmet Altıparmak'ın eşi Özden Altıparmak, vali yardımcılarının eşleri ve kaymakam eşleri, Kumluca'yı ziyaret etti. Kumluca Kaymakamı Salih Işık'ın eşi Saadet Işık'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen gezide heyet ilk önce Kumluca Belediyesi 50. Kültür Merkezi'ndeki Kültür Müzesi'ni gezdi.

Ardından yine aynı yerde açılan Halk Eğitim Merkezi öğrencilerinin bir yıllık emeklerinin sergilendiği el işi sergisini gezen heyet, burada öğrencilerle sohbet etti. Daha sonra ilçede faaliyet gösteren özel rehabilitasyon merkezi ile anaokulunu ziyaret eden heyet, ardından Rhodiapolis Antik Kenti ve Olympos Antik Kenti'ni gezerek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Toplu foto

===

Başsavcıya hayırlı olsun ziyareti

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz ve MHP Afyon Merkez İlçe Başkanı Alper Yağcı, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanan Adem Yazar'a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar'a yeni görev yerinde başarılar dileyen Yılmaz, Afyon'un adli olaylar bakımından birçok ilden daha sakin olduğunu söyledi. Başsavcısı Yazar ise MHP'li milletvekilleri Yağcı ve Yılmaz'a ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Ziyaretten

===

ABD'li senatörler Burdur'da

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) ile Isparta Girişimci-Sanayici İşadamları Derneği'nin davetlisi olarak Isparta'ya gelen ABD'li senatörler ve iş adamları, bölge ziyaretleri kapsamında Burdur Ticaret ve Sanayi Odası'nı (BUTSO) ziyaret etti. Ziyarete, Florida Eyaleti senatörleri Anitere Flores ve Rene Garcia, Latin Amerika Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Rafael Calleja ve ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Dünya Uluslararası İlişkiler Konseyi Florida Başkanı Max Steward katıldı.

BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, ABD'li heyete, oda ve çalışmaları hakkında sunum yaptı. Amerikalı heyet üyeleri de kendi eyalet, şehir ve konumlarına ve özellikle sanayi ve turizmdeki durumlarına ilişkin ayrıntılı bilgi verdi. Burdur ve Isparta'da Güneş enerjisi üretme konusunun ilgilerini çektiğini belirten heyet, doğal taş sektöründe Burdur Beji ile ilgilendiklerini söyledi.

Türkiye'nin mermer ihracatında Amerika'nın birinci, Çin'in ise üçüncü sırada yer aldığını belirten heyet üyeleri Burdur'la çeşitli ticaret, eğitim ve yatırım ilişkileri kurabileceklerini kaydetti. Miami'ye yılda 25 milyon turistin geldiğini açıklayan heyetin Senatör Anateresita Flores, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde turizm ve film yapımı gibi konularda eğitim hizmeti verebileceklerini söyledi.

Ziyaretin sonunda ABD'li heyet Başkan Keyik'e Florida Eyalet Bayrağı'nı hediye etti.

Onur ÖZKAN/BURDUR, (DHA)

Foto: Ziyaret

===

Çiftçiye düve dağıtıldı

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 'Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi' kapsamında Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) tarafından Gölhisar İlçesi'ne bağlı Hisarardı Köyü'nde çiftçilere 120 düve dağıttı. Düve dağıtımında konuşan DSYB Başkanı Kamil Özcan, yetiştiricilerin artan maliyetler nedeniyle zor bir dönem yaşadığını söyledi.

Yem fiyatlarının sürekli artmasına karşın süt ve canlı hayvan fiyatlarının düşük olduğunu vurgulayan Başkan Özcan, "Üreticimiz girdilerini karşılayabilmek için kredi çekiyor, damızlıklarını kestiriyor. Aldığımız ihalelerin düvelerini toplarken, üreticimizin emeğini değerinde almaya dikkat ediyoruz" dedi.

Bu yıl canlı hayvan ithalatının yasaklandığını vurgulayan Başkan Özcan, bu gelişmeyi önemsediklerini belirtti.

Hayvancılık alanındaki her türlü ithalatın yerli üreticiyi zarara uğrattığını belirten Başkan Özcan, "İthalat uzun vadede üretmekten ziyade tüketen, dışa muhtaç bir ülke olmamıza sebep olur. Tekniğimiz geriyse, tekniklerini öğrenelim, ekipman eksikse ekipman alalım ama üretelim. Hayvancılık sektöründe her türlü ithalatın durduğu, ithal eden değil ihraç eden olmalıyız" dedi. Konuşmanın ardından düveler sahiplerine dağıtıldı.

Onur ÖZKAN/BURDUR, (DHA)

Foto: düve dağıtımı

===

Kurşunlanan otobüs bu kez taşlandı

ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nden 26 yolcusuyla Hatay'a gitmek üzere seyreden şehirlerarası otobüs henüz kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişilerce taşlandı. Olay, saat 23.00 sıralarında Alanya- Mersin Karayolu Yaylayolu Kavşağı'nda meydana geldi. Alanya Otogarı'ndan yolcularını aldıktan sonra 26 yolcusuyla saat 22.00'de ayrılan 33 yaşındaki Bülent Hürriyetoğlu'nun kullandığı 34 JDC 53 plakalı şehirlerarası yolcu otobüsü, Yaylayolu Kavşağı'na geldiği sırada taşlandı.

Atılan taşlar nedeniyle otobüsün camları kırıldı, yolcular panik yaşadı. Otobüsün şoförü Hüriyetoğlu, yardımcı şoför Abdullah Öztürk ve yolcular Saray Polis Merkezi'ne giderek şikayetçi oldu. Olayla ilgili tutanak tutuldu. Aynı otobüse 26 Ağustos gecesi Alanya Otogarı çıkışında henüz kimlikleri belirlenemeyen kişi ya da kişilerce ateş açılmıştı. 2 kurşunun camlarına isabet ettiği otobüste şans eseri yolcular yara almadan kurtulmuştu.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: Taşlanan otobüsten foto

===

Zahide'nin gözleri açılacak

ALANYA'da Bahtsızlara Ortaklaşa Maddi ve Manevi Bakım Organizasyonu Latif Alanyalılar Yardım Derneği (BOMBOLA) doğuştan gözleri görmeyen 11 yaşındaki Zahide Bıyıklı ve sokak hayvanları için kermes düzenledi. İlçede yerleşik yaşayan Almanların kurduğu yardım derneği BOMBOLA'nın Green Beach Restoran'da düzenlediği kermese yaklaşık 100 kişi katıldı.

Kermeste, 25 dernek üyesinin evlerinde yaptığı yiyecekler, kullanmadıkları yeni ve 2'nci el giysiler, kitap, hediyelik eşya, ev mobilyası ve mutfak malzemeleri satıldı. Bir mobilya mağazası tarafından bağışlanan 400 lira değerindeki komidin ile deri çanta açık arttırmada satılarak 525 lira gelir elde edildi.

Alanya'da 20 yıldır müzisyenlik yapan Alman Pedro Fatih Handels kermeste sahne alarak Türkçe oyun havaları, İngilizce, Almanca, Flemekçe ve İspanyolca şarkılar söyledi. Handels'in şarkılarına eşlik eden ve dans eden katılımcılar hem yardım topladı, hem eğlendi. Dernek Başkanı Ines Goldstein, kermesten elde edilen gelirin doğuştan görme engelli Zahide Bıyıklı'nın tedavisi için kullanılacağını söyledi.

Sahipsiz sokak hayvanlarının bakımı için de kermes düzenlediklerini belirten Goldstein, "Bir sonraki kermesimizi aralık ayında gerçekleştireceğiz. Bu kermesi de yine yardıma ihtiyacı olanlar için düzenleyeceğiz. Aralık ayında yapacağımız Noel kermesi ile bu yılki faaliyetlerimiz tamamlanacak" diye konuştu.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: Kermeste alışveriş yapanlar - Pedro Fatih Handels Almanlar - Ines Goldstein - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement