Baydemir 2012 Faaliyet Raporunu Açıkladı - Son Dakika
Yerel

Baydemir 2012 Faaliyet Raporunu Açıkladı

Baydemir 2012 Faaliyet Raporunu Açıkladı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 2012 yılının faaliyet raporunu düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

14.05.2012 16:09

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 2012 yılının faaliyet raporunu düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Merkez Sur ilçesinde bulunan Dedeman Otel'de basın mensuplarıyla bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 2012 yılında yapılan ve yapılması düşünülen projeler hakkında bilgi verdi. Baydemir, Cemilpaşa Konağı'nın restorasyon çalışmalarının 2012 yılı sonunda tamamlanacağını söyledi. Cemilpaşa Konağı'nın vizyon projelerinden biri olan Kent Müzesi'ne dönüştürülmesi çalışmalarını eş zamanlı sürdürdüklerini belirten Baydemir, konağın eklentilerinin kamulaştırılması ve konağa açılan sokakların sağlıklaştırılmasına yönelik olarak iki yeni projeyi de başlattıklarını kaydetti. Baydemir, Dağkapı Meydanı, Gazi Caddesi, Melikahmet Caddesi, Yenikapı Sokak'ta yaptıkları gibi İzzetpaşa Caddesi ve Çiftehan Sokak'ta da 2012'de düzenleme yapacaklarını ifade etti. Kültür ve Kongre Merkezi Projesi kapsamında 2 bin kişilik kongre salonu, sinema, çok amaçlı salon, kütüphane, müzik stüdyosu, enstrüman yapma atölyesi, dans atölyesi, kurgu odası, profesyonel gösterilere uygun tiyatro salonu ile bunlara ait müştemilatı kapsayan devasa bir etkinlik merkezinin projesini hazırladıkları bilgisini veren Baydemir, 2012'de ihalesini yapacakları merkezin Diyarbakır'ın kongre turizmine de katkı sunacağını belirtti.

"FİSKAYA ŞELALESİ TAMAM, KÜLTÜR PARK PROJESİ YAPILIYOR"

Dicle Vadisi Projesi kapsamında surlar ile Dicle Nehri'ni buluşturacak ve 670 hektarlık devasa bir alanı rekreasyon alanı olarak planladıklarını dile getiren Baydemir, Dicle Vadisi Projesinin 1. etabı olan Fiskaya Şelalesi'ni tamamladıklarını söyledi. Projenin 2. etabı olan Kültür Park Projesi'nin kamulaştırma çalışmalarını sürdürdükleri bilgisini veren Baydemir, bunun da 2012'de ihalesinin yapılacağını ve çalışmanın Ekim 2013'te de tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi. Diyarbakır'ın akciğeri olma rolünü üstlenecek 670 hektarlık Talaytepe-Mastfroştepe arasında kalan alanı Kent Ormanı'na dönüştürmek için proje hazırladıklarını anlatan Baydemir, Büyükşehir Belediyesi'ne ait yaklaşık 200 hektarlık alanda öncelikli bir çalışma yapacaklarını ve 2012'de 10 milyon liralık bir yatırım yapacaklarını söyledi. En az 1 milyon ağaç dikeceklerini belirten Baydemir, bunun Diyarbakır'da kişi başına düşen yeşil alan miktarının 1 metrekare yükselmesi anlamına geldiğini ifade etti. Yurt dışı kredi ve hibe bağlantılarının Ankara tarafından onaylanmaması üzerine bugüne kadar projenin uzadığını aktaran Baydemir, halen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belirlediği müşavir firma tarafından ihale dokümanı ve detay projelerinin hazırlandığı bilgisini verdi. Bunların 2012'de tamamlanacağını sözlerine ekleyen Baydemir, 2013'te inşaat çalışmalarına başlatılacağını söyledi. Baydemir projenin mali büyüklüğünün 27 milyon Euro olduğunu ve proje sahasının da Çınar'ın Sevindik köyü olduğunu belirtti.

İKİ SPOR SALONU VE İTFAİYE MERKEZİ YAPILACAK

Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi çalışmalarının sürdüğünü ve 2013'te tamamlanacağını, Hasırlı ve Benusen'de ise iki adet spor salonu yapılacağını belirten Baydemir, kentin yeni yerleşim merkezinde İtfaiye Hizmet Kompleksi yapacaklarını söyledi. Bin 620 metrekare kapalı alandan oluşan kompleksinin itfaiye yerlerinin dışında ambulans yerleri ve Afet Koordinasyon Merkezi'nin de bulunacağını belirten Baydemir, çalışmanın 2012'de tamamlanacağını anlattı.

ELAZIĞ, URFA VE MARDİN YOLLARI BİRBİRİNE BAĞLANIYOR

Ulaşım altyapı çalışmaları hakkında da basına bilgi veren Baydemir, kenti yatay olarak da işleyen bir ulaşım ağına kavuşturmak için Huzurevleri ile Toplu Konut arasında bir bağlantı oluşturacaklarını söyledi. Yapımını daha önce başlattıkları Diclekent-Üçkuyular bağlantı yolu projesi 1. etabının Ağustos 2012'de ulaşıma açacakları bilgisini veren Baydemir, yolun 5.5 kilometrelik bir bulvar olacağını kaydetti. Yapımına 2011 yılında başlattıkları 50 metre genişliğindeki Kamışlo Bulvarı'nın bir şeridini Kasım 2012'de çift yönlü olarak trafiğe açacaklarını ifade eden Baydemir, bulvarın Urfa yolu ile Mardin yolunu birbirine bağlayacağını söyledi.

Kamışlo Bulvarı'nın üzerinde 2 viyadük yapacaklarını ve 6 açıklı, 7 ayaktan oluşan viyadükün 243 metre ile Diyarbakır'ın en büyük köprüsü olmaya aday olduğunu belirten Baydemir, Elazığ yolu-Mahabad Bulvarı ve Kamışlo Bulvarı ile birlikte Diyarbakır'ı çevreleyen bir iç çevre yolu özelliğini taşıdığını söyledi.

DİYARBAKIR'A 150 BİN TON ASFALT SERİLECEK

Baydemir, 2011 yılının başından buyana Diyargaz'ın kent içinde 400 kilometrelik çelik ve polietilen boru döşemesi yaptığını, 80 bin abone için kazı çalışması yürüttüğünü, DİSKİ, Telekom, DEDAŞ, Metronet, süperonline gibi kuruşların kazı çalışması yaptığını belirterek, "Kış da zorlu geçti. Dolayısıyla yollarımız bozuldu. Bunun için sorumluluk sahamızdaki ana arterlere 150 bin ton asfalt sereceğiz" dedi. Çevre mahallelere de 60 kilometrelik sathi kaplama yapacakları bilgisini veren Baydemir, asfalt çalışmasının bu ayın sonunda başlatılacağını ve Ekim'e kadar sürdürüleceğini dile getirdi.

ASANSÖRLÜ YAYA ÜST GEÇİDİ YAPILACAK

Özellikle okul önlerinde rahat ve güvenli ulaşımı sağlamak için 2012 yılında biri Oryıl Kavşağı olarak bilinen Sunay Caddesi üzerinde, diğeri de Diclekent Bulvarı Nil Koleji önünde iki adet yaya üst geçidi yapacaklarını aktaran Baydemir, "İhale çalışmaları süren kavşakların Eylül 2012'de bitirilmesini hedefliyoruz. Her iki yaya üst geçit projemizi kentimizin vizyonuna uygun ve engelli erişimine açık olacak şekilde planlıyoruz. Üst geçitlerimiz asansörlü olacak" diye konuştu.

"HAFİF RAYLI SİSTEMİN UYGULAMA PROJELERİ HAZIRLANACAK"

Diyarbakır Ulaşım Ana Planı (DUAP) Projesi kapsamında kentin yaya, araç ulaşım verilerini topladıklarını ve projenin ilk üç raporunun tamamlandığını belirten Baydemir, bunların çıktısı olarak kısa vadeli müdahaleler gerçekleştirdiklerini söyledi. Baydemir, "DUAP kapsamında 15 kilometrelik raylı sistem hattı uygulama projeleri de hazırlanacak. Daha sonra hafif raylı sistem ile ilgili ihale aşamasına geçilecek. Kentin tamamını kapsayacak olan 151 adet otobüs durağı ve cepleri yapılacak. Kent Parkı içinde Çocuk Trafik Eğitim Parkı yapımına başladık. 2012'de tamamlayacağız" diye konuştu.

Kentin mevcut 135 bin tonluk içme suyu deposuna 30 bin tonluk gömme içme suyu deposu inşa edeceklerini dile getiren Baydemir, ihale süreci devam eden projenin inşasının 2012'de başlatılacağını, 2013'te de tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.

Diyarbakır'ın su ihtiyacını karşılayan ve DSİ'nin yaparak DİSKİ'ye devrettiği Pompa İstasyonu'nun hatalı zemin seçimi dolayısıyla kaydığını ve bu konuda da bir mahkemenin sürdüğünü ifade eden Baydemir, deprem gibi muhtemel bir sarsıntıda kentin susuz kalmaması için DİSKİ'nin Acil Durumlar Pompa İstasyonu projesini hazırladığını söyledi. Baydemir, 2011'de ihale ettikleri çalışmanın Ekim 2012'de bitirileceğini sözlerine ekledi.

YAĞMUR SUYU SORUNU TARİHE KARIŞACAK

DİSKİ'nin mevcut DSİ kanalını devralarak Kayapınar'dan başlayıp Bağlar Bağcılar'daki Nevruz alanından geçecek şekilde 8 kilometrelik Yağmur Suyu Kolektörü Hattı yaptıklarını bildiren Baydemir, 2011 yılında 4 bin 400 metresini tamamladıkları çalışmanın geri kalanını 2012'de tamamlayacaklarını belirtti. Kayapınar bölgesinde 30 kilometrelik Yağmur Suyu Tali Şebeke Projesi çalışması başlattıklarını ve ihale sürecinin devam ettiğini belirten Baydemir, proje kapsamında yapılan tali hatların yağmur suyu ana kolektörüne bağlanacağı bilgisini verdi.

Baydemir, vizyon projelerinden biri olan ve Diyarbakır genelinde 65 kilometrelik yağmur suyu drenaj hattı çalışmasına başlattıklarını, Kayapınar, Bağlar ve Yenişehir bölgelerindeki çalışmalar için ayrı ayrı ihaleler yaptıklarını ve çalışmaların 2012 yıllı boyunca süreceğini bildirdi.

YENİ YERLEŞİM YERLERİ İLE KÖYLERE KANALİZASYON

Kent genelinde kanalizasyon şebekesi sorununun kalmadığını belirten Baydemir, Diyarbakır'ın yeni yerleşim merkezinde ise 2012 yılında 24 bin 300 metre kanalizasyon şebekesi döşeyeceklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanan 10 çevre mahallesine de toplam 38 kilometrelik kanalizasyon şebekesini 2011 yılında döşediklerini kaydeden Baydemir, 2012 yılında 6 çevre mahalleye 14 bin 550 metre kanalizasyon şebekesi döşeyeceklerini dile getirdi.

İLERİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ PROJESİ

Bölgenin doğal kaynakları ile Dicle Nehri'nin ekolojik dengesinin korunması amacıyla Atıksu Arıtma Tesisi'nin yanında İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Projesi'ni hayata geçirme çalışması yürüttüklerini belirten Baydemir, bunun için 26.7 milyon Euro'luk bir yatırım yapacaklarını söyledi. Baydemir, çalışmalara Şubat 2012'de başladıklarını ve 2014'te tamamlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

"TOKİ BİR NEVİ EMLAKÇILIK YAPIYOR"

Konuşmalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Baydemir, bir gazetecinin 'Kentsel dönüşüm için hükümetten destek alabiliyor musunuz' sorusuna, "Diyarbakır için kim taş üstüne taş koyarsa belediye ve benim kapım her zaman açıktır. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne 1 metrekare hazine arazisi verilmemiştir. TOKİ kendi arazisi içerisinde kendi imarını oluşturuyor. Bu şekilde kaynak Ankara'ya taşınıyor. TOKİ'nin Diyarbakır'a yaptığı maliyeti hesaplayın, sattığı arazi bu maliyetin 4-5 katıdır. Arsa satacaksa bu ticarettir. TOKİ bir nevi emlakçılık yapıyor" diye cevap verdi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Baydemir 2012 Faaliyet Raporunu Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement