Hakkari'deki Çöp Sorunu Çözülüyor - Son Dakika
Yerel

Hakkari'deki Çöp Sorunu Çözülüyor

Hakkari\'deki Çöp Sorunu Çözülüyor

Entegre Katı Atık Projesi için teknik yardım projesinin 6. iki aylık ilerleme ve değerlendirme toplantısı Hakkari'de yapıldı.

21.09.2013 09:59  Güncelleme: 10:59

Entegre Katı Atık Projesi için teknik yardım projesinin 6. iki aylık ilerleme ve değerlendirme toplantısı Hakkari Belediye Başkanlığı Meclis toplantı salonunda yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB yatırım Daire Başkanlığı Koordinasyonunda yürütülen, Hakkari Belediyeleri ve İl Özel İdaresi Katı Atık yönetim birliğinin de, Türkiye'deki önceliklendirme listesinde yer aldığı "Entegre Katı Atık Projesi için teknik yardım projesinin" 6. iki aylık ilerleme ve değerlendirme toplantısı yapıldı. Hakkari belediyeleri ve İl Özel idaresi Katı Atık Yönetim Birliği Başkanı Dr. Fadıl Bedirhanoğlu'nun il dışında olmasından nedeniyle koordinasyonunu Birlik Müdürü Edip Turgut yaparken, toplantının yürütülmesini ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırım Daire Başkan Vekili Şermin Bozan Özdemir yaptı.

Yapılan toplantının amacına ilişkin bir açıklamada bulunan Hakkari Belediyeleri Birlik Müdürü Edip Turgut, toplantıda Hakkari merkez Akçalı ve Bağışlı köyleri arasında bulunan Orman Bakanlığına ait ve Hakkari Belediyeleri ve İl Özel İdaresi Katı Atık Yönetim Birliği Başkanlığına tahsis edilmiş olan, Katı Atık düzenli depolama tesisinin yapımı, proje ile yapılacak olan iş ve çalışmanın, depolama işinin sine vizyon eşliğinde anlatım ve uygulaması toplantıdaki katılımcılara detaylı olarak yüklenici firma uzmanları tarafından izah edildiğini söyledi. Turgut, "2014 iş sezonunda başlanılacak olan ve 2016 yılı sonuna kadar bitirilmesi düşünülen ve mastır planı bu şekil hazırlanan proje bittiğinde Hakkari il, ilçe, belde ve tüm köyleri olmak üzere Hakkari'nin yerleşim alanlarının evsel katı atıkları bu depolama alanına getirilecek, ayrıştırma ünitesinde gerekli ayrıştırma yapıldıktan sonra çürüyecek olan evsel atıklar düzenli depolama sahasına gömülecek, geri dönüşümü olan diğer atıklarda fabrikalara ücretli mukabilinde satılarak yeniden işletilecek ve ekonomiye kazandırılacak. Projenin ileriki safhalarında geriye dönüşüm ve enerjiye dönüşüm tesislerinin de yapılması düşünülmektedir. Projenin yapımı ve tüm maliyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırım Daire Başkanlığı tarafından karşılanacaktır. 2016 yılı sonuna kadar belediyeler şu anda kullanmakta oldukları vahşi depolama alanlarına çöplerini götürecek ve bu alanları kullanacaklardır. Ancak düzenli depolama sahasının faaliyete girmesinden sonra vahşi depolama alanlarına kesinlikle çöp dökülmeyecek ve bu alanlar proje kapsamında yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırım Daire Başkanlığı ihalesini yüklenmiş olan firma tarafından temizlenecek, rehabilitasyonu yapılacak ve tertemiz bir şekilde doğaya kazandırılacaktı. Sayın belediye başkanımızın bu projenin hayata geçmesinde büyük emekleri olmuştur. Yaptığımız bu çalışmanın tamamlanması ile birlikte Hakkari genelinde çöp sorunu tamamen çözülmüş olacaktır" şeklinde konuştu.

Toplantıya, Hakkari Belediye Başkan Vekili Nurullah Çiftçi, Avrupa Birliği Türkiye delegasyonu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Viranşehir ve Ceylanpınar belediyeleri katı atık bertaraf tesisi kurma ve işletme birliği başkanlığı, Siverek çevre hizmetleri birliği, projenin müşavirlik hizmetleri ihalesini üstlenmiş olan KOBİ firmasının uzman ve teknik heyetinin yanı sıra Yüksekova, Şemdinli, Çukurca belediyelerinin temsilcileri ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yetkililer katıldı. - HAKKARİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Hakkari'deki Çöp Sorunu Çözülüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement