Neşe ve Karikatür Müzesi Kapılarını Açıyor - Son Dakika
Yerel

Neşe ve Karikatür Müzesi Kapılarını Açıyor

Neşe ve Karikatür Müzesi Kapılarını Açıyor

Konak Belediyesi'nin üçüncü butik müzesi Neşe ve Karikatür Müzesi Cuma günü kapılarını açıyor.150 yıla yakın bir tarihe sahip Türk karikatürcülüğünü de gözler önüne serecek olan Neşe ve Karikatür Müzesi'nin uzmanlık alanı Ege ve Akdeniz...

19.01.2012 15:52

Konak Belediyesi'nin üçüncü butik müzesi Neşe ve Karikatür Müzesi Cuma günü kapılarını açıyor. 150 yıla yakın bir tarihe sahip Türk karikatürcülüğünü de gözler önüne serecek olan Neşe ve Karikatür Müzesi'nin uzmanlık alanı Ege ve Akdeniz Karikatürlerinden oluşuyor.

Alsancak-Yüzbaşı Şerafettinbey Sokak'ta mülkiyeti

Kızılay'a ait tarihi binada kuruluşu tamamlanan Neşe ve Karikatür Müzesi ile atıl durumdaki yıkılmaya yüz tutmuş tarihi bina da İzmir'e yeniden kazandırıldı. Neşe ve Karikatür Müzesi'nin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, mizah yazarları Mukadder Özakman, Savaş Ünlü, Muzaffer İzgi, Turgut Çeviker; yurtdışından gelen karikatüristler Grıgorıs Georqıou, Assunta Totti Buratti, Mithat Adjanoviç, Elena Marina Ospino, Bernard Boutan; Türk karikatüristler, Niyazi Yoltaş, İzel Rozental, Piyale Madra, Semih Poroy, Ahmet Raşit Yakalı, Musa Kayra, Suna Kunar Aytuna, Tan Oral; İsrail İzmir Konsolosu Jak Eskanazi, Yunanistan İzmir Konsolosu Thedore Tsakiris, Fransa İzmir Fahri Konsolosu Zeliha Toprak Karaman, İtalya İzmir Konsolosu Igor di Bernardini, Hırvatistan İzmir Fahri Konsolosu Candan Çorbacıloğlu, Makedonya Ankara Büyükelcisi Goran Taskovski, Makedonya Ticari Ateşesi Alev Süleyman, Türk Kızılayı İzmir Şube Müdürü Mehtap Tosun ve Türk Kızılayı İzmir Şube Başkanı Prof.Dr. Aslı Özer'in katılması bekleniyor.

Müzeyle ilgili yapılan bilgilendirmede, arşiv odası, iki sergi salonu, toplantı odası, hediyelik eşya bölümü, keyifli bahçesi ile görselliği ve içeriği doğru şekilde birleştiren müzeyi ziyaret edenlerin, hem tarihi hem de modern yaşamı bir arada bulacağı belirtildi. İki sergi salonunun birinde temalı sergilerin yer aldığı, bir diğerindeki sergide ise güncel olayların geçmişten günümüze uzanan karikatürler halinde sergilendiği bildirildi. Gündemi takip eden bir müze olarak hafızalara yer edecek olan Neşe ve Karikatür Müzesi'nin bugün yaşananları geçmişteki örnekleriyle yorumlayacağı ifade edildi.

Sadece karikatürün değil mizah edebiyatı, komik film afişleri ve hayata renk katan yaklaşımıyla neşeyi ön plana çıkaran bir konsepte sahip olan Neşe ve Karikatür Müzesi'yle ilgili şu açıklama yapıldı: "İnce bir zeka ürünü olan mizah ile yaşamı keyifli hale getiren neşeyi ön planda tutan müze, komik olanı akla ve ruha hitap eden yanlarıyla gösteriyor. Ali Fuad Karagöz'ün 1900'lü yılların başında yayınlanan karikatürlerden Oğuz Aral'ın Avni'sine, Eflatun Nuri'den Altan Erbulak'a geniş bir yelpaze sunan müze oluşturduğu arşivle de göz dolduruyor."

Butik müzeciliğin en güzel örneklerinden biri olan Neşe ve Karikatür Müzesi'nin Ege ve Akdeniz'i kapsayan alanıyla aynı zamanda uzmanlık müzesi de olduğunu ifade eden Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, İzmir'in barış, sevgi ve mutluluk özlemini dile getiren bir müzeye kavuştuğunu söyledi. Günlük yaşantıda önemsenmeden geçilen birçok şeyin Neşe ve Karikatür Müzesi'nde nasıl anlam kazandığının görüleceğini anlatan Başkan Tartan şöyle konuştu; "Dünyanın yaşadığı kaos ortamında; açlık, savaş, cinayet ve şiddetin kol gezdiği bir dönemde mizahi yaklaşımlar yüzleri gülümsetmenin yanı sıra olaylara bambaşka bir pencereden bakmayı da sağlıyor. Neşe ve Karikatür Müzesi'ni şekillendirirken insan ruhunun ve aklının birleştiği noktaları göz önüne aldık. Mutlu olmanın, komik olanı görmenin, dünyayı bambaşka bir göz ile algılamanın önemini göstermenin yanında oluşturulan arşivle de geçmişi bugün ile birleştirdik. Uluslararası nitelikteki Neşe ve Karikatür Müzesi ile İzmir kültür, edebiyat, tarih, felsefe gibi pek çok alanı içinde barındıran bir oluşuma ev sahipliği yapıyor. 7'den 70'e herkesin keyif alacağı müzemiz ile hem barış ve mutluluk özleminin yaşam bulmuş halini hem de sanatın birleştiriciliğini hep birlikte yaşayacağız. Konak Belediyesi'ne tarihi binayı bağışlayarak, İzmir turizmine yeni bir butik müzenin kazandırılmasına destek veren Kızılay yetkililerine çok teşekkür ediyorum. Hem tarihi bir binayı günümüze kavuşturduk hem kenti ve kentliyi butik müze kavramı ile tanıştırdık." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Neşe ve Karikatür Müzesi Kapılarını Açıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement